Ολοταχώς για συντάξεις πείνας…

24

Το «φιλοκυβερνητικό» Έθνος δίνει για μια ακόμα φορά το περίγραμμα μιας σειράς μέτρων που αφορούν κυρίως τις περικοπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στις συντάξεις.

Από τα δημοσιεύματα όμως των τελευταίων ημερών ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι καθημερινά προστίθενται και νέα δυσβάστακτα μέτρα στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Τα «φτιασιδώματα» που σχεδιάζει η ντόπια τρόικα προκειμένου να τα περάσει δεν είναι ικανά να κρύψουν τον βαθύ ταξικό, αντιλαϊκό και αντεργατικό χαρακτήρα των μέτρων.

Αυτή την ώρα η «Ανατροπή» του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης, η σύγκρουση με τις πολιτικές τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ πρέπει να είναι για το εργατικό κίνημα και τις δυνάμεις της Αριστεράς πρώτη προτεραιότητα με στόχο τη «σωτηρία» του λαού και των εργαζομένων

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του Έθνους στις 21-8-2012

Όλο και πιο “βαρύ” γίνεται μέρα με την ημέρα το πακέτο μέτρων της διετίας 2013 – 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό περιλήφθηκε πρόταση για κατάργηση και των δώρων (Χριστουγέννων , Πάσχα και επίδομα αδείας) που λαμβάνουν οι 400.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Όπως έχει γράψει το “Έθνος” δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των δώρων των εν ενεργεία υπαλλήλων αλλά πλέον στο “τραπέζι” έπεσε ανάλογη πρόταση και για τους συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 800 ευρώ μικτά τον χρόνο εκ των οποίων τα 400 ευρώ τα Χριστούγεννα , 200 το Πάσχα και άλλα 200 το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξετάζονται πολλές εναλλακτικές παρεμβάσεις λόγω του ύψους 13, πολύ μεγάλου όγκου του πακέτου καθώς πρέπει να εξευρεθούν μέτρα συνολικού 5 δις ευρώ ώστε να προκύψει καθαρά μείωση δαπανών 11,5 δις ευρώ μετά την αρνητική επίδραση σε φορολογικά έσοδα και εισφορές.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο το υπουργείο Εργασίας πρέπει να προσδιορίσει περικοπές 6 δις ευρώ για … καθαρή εξοικονόμηση 4,8 δις ευρώ.

Τα ποσά αυτά θα προκύψουν από τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

-Περικοπές στις μεσαίες και υψηλές συντάξεις. Στο τραπέζι έχουν πέσει εναλλακτικά σενάρια ακόμα και για την επιβολή εισφοράς στις συντάξεις άνω των 600 ευρώ.

Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η εισφορά να μπει σε συντάξεις άνω των 700 ευρώ, ενώ στις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας το ποσό αυτό πηγαίνει στα 800 ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η εισφορά θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερες οι περικοπές στις συντάξεις.

Η εισφορά θα είναι κλιμακούμενη και θα ξεκινά από το 2% ή το 5%. Θα φτάνει το 15% για συντάξεις 2.000 ευρώ και αναμένεται να διαμορφώνεται στο 20% για τις συντάξεις των 2.500 ευρώ.

– Μείωση επικουρικών συντάξεων άνω των 400 ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση θα επιβληθεί μία νέα εισφορά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

– Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης

-Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από τα 15 στα 21 για συνταξιοδότηση στα 65. Το μέτρο θα τρέξει από την 1η Ιανουαρίου 2013 και στόχος είναι να αποφευχθεί η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 66 ή 67 έτη. Στις προτάσεις που έχουν συζητηθεί είναι οι αλλαγές στα όρια ηλικίας να ολοκληρωθούν το 2013 και όχι το 2015

-Περικοπή του εφάπαξ σε 23 ταμεία πρόνοιας, που χορηγούν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων η μείωση θα φτάσει το 22.67%.

Στα υπόλοιπα ταμεία αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις από 10% έως 30% αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και το 40%.

-Επιβολή ειδικής εισφοράς σε όσους έχουν πάρει αυξημένο εφάπαξ τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με βάση τις προτάσεις η εισφορά θα είναι 1% έως 2%.

-Περικοπές στις συντάξεις που παίρνουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως είναι οι άγαμες θυγατέρες. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να κοπούν οι συγκεκριμένες συντάξεις, μέτρο που ωστόσο δεν θα θίξει γυναίκες που έχουν υπερβεί ένα ηλικιακό όριο.

Σημειώνεται πως στις προτάσεις που έχουν εξεταστεί είναι να υπάρξει περικοπή της δεύτερης σύνταξης κατά 35%.

-Καταβολή του ΕΚΑΣ με τη συμπλήρωση του 65ου έτους (και όχι του 60ου)

-Επιβολή αυστηρών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων (περιλαμβάνονται οικογενειακά, επιδόματα αναπηρίας κ.α.). Θα λαμβάνονται υπόψη τόσο εισοδηματικά όσο και περιουσιακά κριτήρια. Εξετάζεται επίσης μείωση επιδομάτων 20% ακόμη και για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.