Στην Ινδιά ”κρίνεται” το μέλλον των γενόσημων

24

Στο Νέο Δελχί είναι στραμμένα τα βλέμματα των Ινδών, αλλά και του ανεπτυγμένου κόσμου σήμερα, καθώς στο Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζεται μια υπόθεση που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν τα γενόσημα σκευάσματα θα εξακολουθήσουν να διατίθενται σε πολλές χώρες. Στην ινδική Δικαιοσύνη προσέφυγε η ελβετική εταιρία Novartis ζητώντας να αναγνωριστεί η πατέντα της στο φάρμακο κατά της λευχαιμίας, γνωστό στις περισσότερες χώρες του κόσμου ως Glivec

Η ασιατική χώρα ενσωμάτωσε στο Δίκαιό της νομοθεσία για τις πατέντες φαρμάκων μόλις το 2005 υπό τις έντονες πιέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά περιέλαβε μια πρόβλεψη ότι η αναγνώριση μιας πατέντας προϋποθέτει την απόδειξη της ενισχυμένης αποτελεσματικότητας του φαρμάκου. Στη χώρα παρασκευάζεται το 20% των γενόσημων φαρμάκων για θεραπείες κυρίως κατά του AIDS, του καρκίνου κι άλλων σοβαρών νόσων. Σε μεγάλο ποσοστό τα γενόσημα εξάγονται σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου, όπως στην Ινδία, το κόστος των πατενταρισμένων φαρμάκων είναι πολλές φορές από 10 έως 40 φορές πιο ακριβό από αυτό των γενόσημων.

Τυχόν ικανοποίηση του αιτήματος της Novartis από το δικαστήριο δε θα αλλάξει πολλά στο θέμα της διάθεσης του σκευάσματος, αφού αυτό ήταν διαθέσιμο πριν από το 2005, όταν άλλαξε η νομοθεσία. Ωστόσο, θα σηματοδοτήσει μια ριζική αλλαγή στον τομέα των γενόσημων, καθώς οι εταιρίες θα μπορούν να πατεντάρουν σκευάσματα και να αποτρέπουν τη διάθεση των φθηνών αντιτύπων, επισήμαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

πηγή: Αγγελιοφόρος 22-8-2012