Νοσοκομείο Σπάρτης: Αν βρεις τον κατάλληλο γιατρό είναι σαν να »πιάνεις» τον πρώτο αριθμό του λαχείου

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λακωνίας καταγγέλει τα τεράστια κενά σε εφημερεύοντες γιατρούς στο Νοσοκομείο Σπάρτης εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων. Δείτε την αποκαλυπτική ανακοίνωση της Ένωσης που πήραμε από την ιστοσελίδα krokeai.gr

Στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, η μεγάλη μείωση του κονδυλίου των εφημεριών και η υποστελέχωσή του σε συνδυασμό με την αυθαίρετη τροποποίηση από το νΔιοικητή του νοσοκομείου του προγράμματος εφημέρευσης, έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο την εφημεριακή κάλυψη των ιατρικών τμημάτων. Οι περισσότερες κλινικές και τμήματα δεν καλύπτονται εφημεριακά για πολλές ημέρες και μάλιστατον Αύγουστο, που η τουριστική κίνηση είναι η μεγαλύτερη του χρόνου και οιπερισσότεροι ιδιώτες γιατροί απουσιάζουν με άδεια. Στο εγκεκριμένο από τη Διοίκηση του Γ.Ν.Σπάρτης εφημεριακό πρόγραμμα, οι μέρες χωρίς εφημερεύοντα ειδικευμένο γιατρό στα τμήματα είναι τόσο πολλές ώστε η αντιμετώπιση των περιστατικών κατά την εφημερία από τις αντίστοιχες ειδικότητες να ισοδυναμεί με τον πρώτο αριθμό του λαχείου.

Καρδιολογικό τμήμα :17 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα καρδιολόγο

Παιδιατρικό τμήμα: 17 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα παιδίατρο

Ορθοπαιδικό τμήμα :10 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ορθοπαιδικό

Ουρολογικό τμήμα : 10 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ουρολόγο

Οφθαλμολογικό τμήμα :14 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα οφθαλμίατρο

Πνευμονολογικό τμήμα : 16 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα πνευμονολόγο

Ακτινολογικό τμήμα :7 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο

ΩΡΛ τμήμα : 24 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ωτορινολαρυγγολόγο

Οδοντιατρικό τμήμα : 17 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα οδοντίατρο

Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική : 1 ημέρα χωρίς εφημερεύοντα γυναικολόγο

Κυτταρολογικό τμήμα :26 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα κυτταρολόγο

Γαστρεντερολογικό τμήμα : 25 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα γαστρεντερολόγο.

Δερματολογικό τμήμα : 27 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα δερματολόγο

Aιμοδοσία : 5 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα αιματολόγο

Ψυχιατρικό τμήμα : 29 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ψυχίατρο

Η εφημέρευση ειδικευομένων γιατρών χωρίς την αντίστοιχη εφημέρευση ειδικευμένου πέρα από τα νομικά προβλήματα, δημιουργεί κινδύνους για την ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών. Επίσης παρατηρείται ανισοκατανομή του ανθρώπινου δυναμικού ώστε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών άλλοτε να εφημερεύουν 5 και άλλοτε 2 γιατροί.

Η αυθαίρετη και στοχευμένη περικοπή εφημεριών σε τμήματα όπως πνευμονολογικό, γαστρεντερολογικό κ.ά., από τον Διοικητή των Δ.Ν. Σπάρτης –Μολάων χρησιμοποιώντας προφανώς προσωπικά κριτήρια αξιολόγησης, δείχνει άγνοια για το ιατρικό έργο πολλών ειδικοτήτων, που αφανώς στηρίζουν τη διάγνωση, νοσηλεία και θεραπεία ασθενών.

Οι γιατροί του Γ.Ν. Σπάρτης εργάζονται με απλήρωτες εφημερίες 5 μηνών και αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις να κρατήσουν το νοσοκομείο ανοικτό και λειτουργικό.

Δυστυχώς όμως η κατάρρευση του ΕΣΥ είναι προ των πυλών. Το διαφαινόμενο κλείσιμο νοσοκομείων, κέντρων υγείας ,κλινικών θα αλλάξει εντελώς την παροχή της δημόσιας υγείας. Παρά τις ατέλειες και τις αδυναμίες του το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπήρξε μεγάλο στήριγμα για τους πολίτες και η διάλυσή του θα κορυφώσει το δράμα των κατοίκων μιας υπέροχης χώρας με ανάξιους πολιτικούς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Λακωνίας

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

Χρύσα Ντοροβίτσα Ανδριάνα Τζουγανάτου