Πολυεθνική ”κόβει” τα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ

27

Προάγγελος νέων περικοπών και περιορισμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί η απόφαση της πολυεθνικής εταιρείας NOVARTIS να αναστείλει την πίστωση σε έξι ακριβά φάρμακα προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), λόγω σωρευτικού χρέους του Οργανισμού από 90 εκ. ευρώ προς την εταιρεία. Το χρέος αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, προσαυξάνεται με 10 εκ. ευρώ το μήνα.

Τα έξι φάρμακα είναι υψηλού κόστους και διατίθενται σε χρονίως πάσχοντες μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών φαρμακείων. Με την άρση της πίστωσης απ’ την εταιρεία προς τον ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς πρέπει να στραφούν στα δημόσια νοσοκομεία – με δεδομένη την ταλαιπωρία – και τα ιδιωτικά φαρμακεία, αφού τα νοσοκομεία δε χορηγούν τα φάρμακα που πρέπει οι ασθενείς να αγοράσουν από τα φαρμακεία για να πάνε στα νοσοκομεία και να κάνουν νοσηλεία. Ομως και τα φαρμακεία ξεκινούν άρση της πίστωσης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους απ’ την 1 Σεπτέμβρη 2012, λόγω της υποχρηματοδότησης του Οργανισμού, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να οφείλει μεγάλα ποσά προς τους φαρμακοποιούς. Ετσι όσοι άρρωστοι δεν θα μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους απ’ τα δημόσια νοσοκομεία και απευθυνθούν στα ιδιωτικά φαρμακεία θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους από 90,68-3.489,14 ευρώ που είναι οι τιμές των έξι φαρμάκων.

Τα φάρμακα για τα οποία η NOVARTIS κάνει άρση της πίστωσης είναι: Certican και Myfortic (τα χρησιμοποιούν μεταμοσχευμένοι ασθενείς), Sebivo (χρησιμοποιείται από ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα B), Glivec, Tasigna, και Afinitor απευθύνεται σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους Glivec για χρόνια μυελογενή λευχαιμία και στρωματικούς όγκους του γαστρεντερικού, Tasigna για χρόνια μυελογενή λευχαιμία, Afinitor για για παγκρεατικούς νευροενδοκρινείς όγκους, νεφροκυτταρικό καρκίνο, και μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Συνολικά στην Ελλάδα λαμβάνουν τις παραπάνω θεραπείες 3.000 ασθενείς.

πηγή: Ριζοσπάστης 29-8-2012