Χωρίς παροχές υγείας πάνω από το 30% των πολιτών

25

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Χιλιάδες Ελληνες πολίτες που χάνουν τη δουλειά τους ή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν μπορούν να φροντίσουν την υγεία τους, θέτοντας πολλές φορές σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Ανασφάλιστοι, άνεργοι, επαγγελματίες που χρεοκόπησαν αλλά και νέοι επιστήμονες με «μπλοκάκι» που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, έχουν «κόψει» τις επισκέψεις σε ιδιωτικούς γιατρούς και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Απευθύνονται πλέον μόνο σε δημόσια νοσοκομεία, και αυτό όταν η κατάστασή τους φτάσει στο απροχώρητο.

 

Το ποσοστό των ανασφάλιστων, των άπορων και των ασθενών που δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς. Οπως δηλώνει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί κατά 30% ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που δεν καλύπτονται από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο και απευθύνονται στο ΕΣΥ για να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας που έχουν παρουσιάσει. «Οι άνθρωποι αυτοί παλαιότερα είχαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν μέχρι και σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά τώρα, λόγω οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα προς το ”ζην”», αναφέρει ο κ. Βαρνάβας και προσθέτει ότι «όταν το οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί για τα είδη πρώτης ανάγκης, πώς θα πληρώσουν οι ασθενείς από την τσέπη τους φάρμακα, εξετάσεις, επεμβάσεις και νοσήλια;».

Μάλιστα πολλές φορές οι ασθενείς που αναγκάζονται λόγω κρίσης να… παραμελήσουν την υγεία τους, απευθύνονται στα νοσοκομεία, μόνον όταν η ασθένειά τους βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. «Δεκάδες ασθενείς παίζουν τη ζωή τους κορόνα – γράμματα», επισημαίνουν οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ, που βλέπουν κάθε μέρα στα νοσοκομεία να εκτυλίσσονται μεγάλα δράματα. Οι ασθενείς που δεν έχουν ασφάλεια, ούτε χρήματα, αδυνατούν να επισκεφτούν έναν γιατρό για μία απλή εξέταση και όταν η κατάσταση φτάσει πια στο απροχώρητο και «δεν πάει άλλο», οδηγούνται αναγκαστικά στην πόρτα του ΕΣΥ.

Ιπποκράτειο νοσοκομείο

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που βιώνουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες είναι και οι αριθμοί του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου, οι ανεξόφλητες οφειλές των Ελλήνων ανασφάλιστων στο Ιπποκράτειο ανήλθαν το 2010 στις 660.000 ευρώ, ενώ τον επόμενο χρόνο αυξήθηκαν κατά 120.000 ευρώ και έφτασαν τις 780.000 ευρώ. Οσο για φέτος, ο αριθμός των Ελλήνων που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν το νοσοκομείο για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω και ενδέχεται οι ανεξόφλητες οφειλές τους να πλησιάσουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Υπάρχει ο φόβος ότι όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, θα ζήσουμε πολλά δράματα», δηλώνει ο διοικητής του Ιπποκρατείου, Γεώργιος Χριστιανόπουλος, τονίζοντας ότι τα χρέη των πολιτών προς τα νοσοκομεία δηλώνονται στην εφορία. «Εδώ, οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τους συνεχώς αυξανόμενους φόρους, πώς θα αισθάνονται άραγε όταν βλέπουν στα εκκαθαριστικά τις οφειλές τους προς το ΕΣΥ;», αναρωτιέται ο κ. Χριστιανόπουλος και προσθέτει με νόημα ότι «σε λίγο δεν θα μπορούν οι Ελληνες ούτε να αρρωστήσουν».

Σύμφωνα με το διοικητή του Ιπποκρατείου, «ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι αλλοδαποί ήταν αυτοί που δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν και έφευγαν… νύχτα από τα νοσοκομεία, τώρα το κάνουν οι Ελληνες, αφού πάρα πολλοί είναι αυτοί που δεν καλύπτονται από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο και δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν μόνοι τους τα νοσήλια στο νοσοκομείο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστιανόπουλος αναφέρει ότι οι ανεξόφλητες οφειλές των αλλοδαπών προς το νοσοκομείο για το 2010 ήταν 450.000 ευρώ, το 2011 μειώθηκαν σημαντικά και «έπεσαν» στις 100.000 ευρώ και φέτος αναμένεται να μειωθούν κι άλλο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή, οι οφειλές των αλλοδαπών για το 2012 δεν θα ξεπεράσουν τις 50.000 – 60.000 ευρώ.

Απλά περιμένουν…

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι κάποιοι ασθενείς αρνούνται να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, παρά τις προτροπές των γιατρών, λέγοντας πως «δεν έχω χρήματα για γιατρούς και νοσοκομεία». Για παράδειγμα, πριν από λίγες μέρες νεαρή γυναίκα με πιθανή εξωμήτρια κύηση αρνήθηκε να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, υπέγραψε και έφυγε από το νοσοκομείο. «Αυτό είναι εγκληματικό», τονίζουν τα μέλη της ΟΕΝΓΕ, σημειώνοντας πως οι ασθενείς υπογράφουν μόνοι τους για να μη γίνει εισαγωγή. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τα έκτακτα περιστατικά, στα οποία ο γιατρός προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες και προσπαθεί να σώσει τον ασθενή.

Τραγικό είναι ακόμη το γεγονός ότι δεκάδες διαγνωσμένοι ασθενείς αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν χειρουργικά το πρόβλημά τους, περιμένοντας απλά το θάνατο… Περισσότεροι από 100 ασθενείς που έχουν επισκεφτεί τα Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης της χώρας γνωρίζουν ότι πάσχουν από καρκίνο (στο παχύ έντερο, στο μαστό, στον προστάτη) ή ανεύρυσμα και πρέπει να υποβληθούν σε επέμβαση, προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή, ωστόσο λόγω έλλειψης χρημάτων καθυστερούν τα χειρουργεία. Η καθυστέρηση αυτή για κάποια περιστατικά μπορεί να αποβεί μοιραία, υπογραμμίζουν οι γιατροί. Ο ογκολογικός ασθενής, για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίσει μεταστάσεις, η κατάστασή του να επιδεινωθεί σοβαρά και γρήγορα και ο ασθενής τελικά να καταλήξει.

Επίσης, ένας ασθενής που πάσχει από χολολιθίαση και πρέπει να χειρουργηθεί, δεν μπορεί να το κάνει αν δεν έχει χρήματα. Αν όμως η χοληδόχος κύστη διαρραγεί, μπορεί να προκληθεί περιτονίτιδα και να απειληθεί η ζωή του. Τότε θεωρείται έκτακτο περιστατικό και τα έξοδα του ανασφάλιστου πολίτη αναλαμβάνει η Πολιτεία. Ομως, τότε μπορεί ο ασθενής να έχει ήδη καταλήξει ή τα νοσήλια που πρέπει να πληρώσει το κράτος να είναι πολύ περισσότερα λόγω πιθανής εισαγωγής του σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Δηλαδή, με αυτό το σύστημα και η Πολιτεία πληρώνει και ο ασθενής έχει πολλές πιθανότητες να χάσει τη ζωή του…

Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου. Οπως αναφέρουν οι γιατροί, τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζονται και οι δραστικές περικοπές στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας θα οδηγήσουν σίγουρα σε ανθρωπιστική κρίση και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό. Παράλληλα οι γιατροί αναδεικνύουν την ανάγκη της ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ζητούν από το υπουργείο Υγείας να λάβει οπωσδήποτε μέτρα για τη διασφάλιση της ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών που δεν διαθέτουν βιβλιάριο υγείας και τα αναγκαία χρήματα για να πληρώνουν από την τσέπη τους γιατρούς και νοσοκομεία.

πηγή: Αγγελιοφόρος 2-10-2012