Λυκουρέντζος για ΕΟΠΥΥ: »Δεκάρα τσακιστή» δεν δίνουμε για έκτακτη χρηματοδότηση

Το σημερινό ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη σχετικά με την κατάσταση του ΕΟΠΥΥ και τις δηλώσεις του Υπ Υγείας στον REAL FM σχετικά με την χρηματοδότηση του οργανισμού είναι αποκαλυπτικό. Την ώρα που ο οργανισμός καταρρέει η συγκυβέρνηση αρνείται επίμονα να δώσει έκτακτη επιχορήγηση για να κρατηθεί στη ζωή.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ριζοσπάστης (5-9-2012)

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

«Λύση» στις εισφορές των ασφαλισμένων

Με τις εισφορές των Κλάδων Υγείας των Ταμείων που εντάχθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προσπαθεί «να βολέψει» τις ανεξέλεγκτες πια διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω των τεράστιων οφειλών του Οργανισμού προς όλους τους παρόχους Υγείας και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στο ραδιοσταθμό «Real Fm»: «Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, είπε ο υπουργός Υγείας, δεν εξαρτάται από τη βούληση του υπουργού. Εξαρτάται από το νόμο, που προβλέπει ότι ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται από τις εισφορές των Ταμείων… και από το κράτος με 0,4% του προϋπολογισμού. Το υπουργείο Οικονομικών μεταβιβάζει κάθε μήνα την υποχρέωσή του. Εκεί που συναντούμε μεγάλες δυσκολίες είναι από την πλευρά των Ταμείων και αυτό διότι η ύφεση της οικονομίας έχει επηρεάσει πάρα πολύ την ικανότητα των Ταμείων να εισπράττουν τις εισφορές. Και αναφέρομαι στο Ταμείο των Εμπόρων, των μικρομεσαίων, τον ΟΑΕΕ, αναφέρομαι στο ΙΚΑ όπου η ύφεση στην οικοδομή έχει θέσει σε ανεργία 130 επαγγέλματα. Αυτή είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα και επηρεάζει την ικανότητα του ΕΟΠΥΥ να έχει ρευστότητα. Αυτό το οποίο κάνει η πολιτική ηγεσία και ο υπουργός είναι σε συχνές συναντήσεις με τους διοικητές των Ταμείων και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των υποχρεώσεών μας».

Δηλαδή, ο υπουργός Υγείας αποφεύγει ακόμα και φραστικά την υποχρέωση για κρατική χρηματοδότηση συνολικά των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Αλλωστε, στην ατζέντα της συγκυβέρνησης, υπάρχει και νέο πακέτο περικοπών στη δημόσια Υγεία που ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ και στα φάρμακα. Τα θέματα αυτά, με έμφαση την κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ, θα αποτελέσουν αντικείμενο της σημερινής διυπουργικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον αναπληρωτή υπουργό Χρ. Σταϊκούρα, στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης.