Αγ. Νικόλαος Κρήτης, κορώνα – γράμματα η Υγεία του Λαού

Με ένα πλήρως αποκαλυπτικό υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου ζητά άμεσα να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν στις εφημερίες του Νοσοκομείου, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

Σωστά οι συνάδελφοι οι οποίοι το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναπτύξει σημαντικές αγωνιστικές δράσεις και έχουν αναδείξει σημαντικά προβλήματα για τις παροχές υγείας στο νομό απαιτούν άμεση παρέμβαση του Υπ. Υγείας. Όμως πρέπει να επισημάνουμε, γεγονός που το γνωρίζουν και οι ίδιοι πολύ καλά, ότι η πολιτική ηγεσία έχει αποφασίσει να υλοποιήσει κατά γράμμα τις μνημονιακές πολιτικές και εξαιτίας αυτής της απόφασης δεν υπάρχει πιθανότητα να εισακούσουν το αίτημά τους.

Ας ετοιμαστούν λοιπόν να τους απαντήσουν με τον τρόπο που οι ίδιοι καλά γνωρίζουν, με αγωνιστικές παρεμβάσεις και δράσεις που μπορεί να «ξεβουλώσουν» τα αυτιά της μνημονιακής ηγεσίας του Υπ. Υγείας.


Ακολουθεί το υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

Προς: Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο
διοικητή και υποδιοικητές ΔΥΠΕ Κρήτης
διοικητή Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κ. Μαυρικάκη

Κοινοποίηση: Βουλευτές ν. Λασιθίου κ.κ. Πλακιωτάκη, Δερμιτζάκη
Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λασιθίου κ Καστρινάκη
Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Δ. Κουνενάκη
Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου
Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου
Eπιστημονικό Συμβούλιο Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου
ΟΕΝΓΕ
ΠΟΕΔΗΝ

Θέμα: Επισφαλείς εφημερίες του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου λόγω κενών στο πρόγραμμα εφημεριών κρίσιμων ειδικοτήτων

11-9-12

Δυστυχώς όσο περνάει το χρονικό διάστημα τα κενά στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου διευρύνονται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ασφαλής εφημέρευση του Νοσοκομείου που αποτελεί κεντρικό στα διασυνεδόμενα Νοσοκομεία του ν. Λασιθίου, το οποίο καλύπτει υγεινομικά το ν. Λασιθίου και τμήμα τουν. Ηρακλείου (περιοχή Μαλίων) και το οποίο διαθέτει μονάδες με ασθενείς υψηλού κινδύνου (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού). Έτσι τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστο) που ο πληθυσμός της περιοχής που καλύπτει το Νοσοκομείο μεγενθύνεται σε μεγάλο βαθμό, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου το πρόγραμμα εφημεριών είχε τις εξής κενές ημέρες στις παρακάτων κρίσιμες για τη δημόσια υγεία ειδικότητες:

Αναισθησιολογικό: Κενές ημέρες 5,14, 15, 17, 24,25,27,30 (σύνολο 8 ημέρες)

Καρδιολογία: 1, 3, 5, 7, 11,12, 20, 25,27, 30 (σύνολο 10 ημέρες)

Ακτινολογικό: 7, 9, 14, 20,21,22, 24,28,30 (σύνολο 9 ημέρες)

Ορθοπεδική: 2, 6, 9,10, 17, 20, 23, 25, 26, 28,29,30 (σύνολο 12 ημέρες)

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την Πέμπτη 30 Αυγούστου στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου σύμφωνα με το πρόγραμμα δεν εφημέρευε ούτε αναισθησιολόγος, ούτε καρδιολόγος, ούτε ακτινολόγος, ούτε ορθοπεδικός, αλλά το Νοσοκομείο υποτίθεται ότι εφημέρευε κανονικά!

Ανάλογα κενά υπάρχουν και το μήνα Σεπτέμβριο σε αυτές τις ειδικότητες, ενώ υπάρχουν κενά και σε άλλες ειδικότητες του Νοσοκομείου.

Επειδή η κατάσταση με τις κενές εφημερίες αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει σε βαθμό που δεν υφίσταται ασφαλής καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου

Επειδή ο νόμος και τα οικονομικά του Νοσοκομείου δεν δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ιατροί περισσότερες από 7 εφημερίες το μήνα

Επειδή ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσα πολλά κενά (μέχρι το 2008 δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου κενά) σε κρίσιμες για τη δημόσια υγεία ειδικότητες

Επειδή τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία του πληθυσμού με τις συνεχείς διακομιδές σοβαρών περιστατικών από την περιοχή μας στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου

Σας ζητούμε να προβείτε στις απαραίτητες από τη θέση σας ενέργειες ώστε τόσο άμεσα (Σεπτέμβριο) όσο και τους επόμενους μήνες να καλυφθούν τα κενά στο πρόγραμμα εφημεριών, τουλάχιστον στις ειδικότητες που θεωρούνται κρίσιμες για την ασφαλή εφημέρευση του Νοσοκομείου.

Για το ΔΣ

 

Ο πρόεδρος ο Γ. Γραμματέας

 

Γ. Μανουσάκης Δαμιανός Χαλκιαδάκης