Πρωτοφανής συμμετοχή στη σύσκεψη σωματείων της ΠΟΕΔΗΝ

Ξεκίνησε με μεγάλη συμμετοχή η Πανελλαδική Σύσκεψη των Σωματείων της ΠΟΕΔΗΝ στην Αθήνα. Στη σύσκεψη παίρνουν μέρος δεκάδες σωματεία από όλη τη χώρα και εκατοντάδες μέλη των Διοικητικών συμβουλίων, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των εργαζομένων να δώσουν αγωνιστική απάντηση στα νέα βάρβαρα μέτρα που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση τόσο στα εργασιακά όσο και ειδικότερα στο χώρο της υγείας.

To ζήτημα που θα κυριαρχήσει στην σύσκεψη φαίνεται ότι θα είναι η οργάνωση των αντιστάσεων απέναντι στη νέα επίθεση στους μισθούς τις συντάξεις, την ασφάλιση, η απόκρουση των απολύσεων και των ανατροπών στα εργασιακά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα η ανάγκη για τη δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία με πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών φορέων της υγείας και συμμετοχή συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα επικεντρωθεί η σύσκεψη.

Οι εργασίες της σύσκεψης

Στη σύσκεψη τα πρωτοβάθμια σωματεία ζήτησαν από την Διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ να οργανώσει τον αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα και τον κίνδυνο κατάρρευσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Άσκησαν κριτική στις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ για την κωλυσιεργία που έδειξαν στην κήρυξη της Γενικής απεργίας κα ζήτησαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η Σύσκεψη κατέληξε στην συμμέτοχη στην 24ωρη Γενική Απεργία στις 26 Σεπτέμβρη, στην οργάνωση Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου στις 6 Οκτώβρη για την υπεράσπιση του Δικαιώματος στην Υγεία και των Υγειονομικών δομών και υπηρεσιών που πλήττονται από τις πολιτικές του μνημονίου με πρωτοβουλία των ομοσπονδιών της Υγείας και συμμετοχή συνδικαλιστικών επαγγελματικών και κοινωνικών οργανώσεων.

Επίσης η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ θα εξειδικεύσει ζητήματα που σχετίζονται με την στάση εργασίας στις 27 Οκτώβρη και τις συγκεντρώσεις στις διάφορες πόλεις μιας και αυτή συμπίπτει σχεδόν με την Γενική Απεργία.

Δεν μπορεί να μην σχολιαστεί τέλος η προσπάθεια του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ που στο κλείσιμο των εργασιών μιλώντας σαν εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ και ενώ από την αίθουσα απουσίαζαν η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΜΕ είχε αποσυρθεί απεύθυνε αποκλειστικά τα βέλη του στους Συνδικαλιστές του Ενωτικού Ψηφοδελτίου Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατηγορώντας τους επιθετική συμπεριφορά ενώ την ίδια ώρα καλούσε όλες τις πλευρές σε ενότητα.