Στα μεγαθήρια της Υγείας οι εξετάσεις στα Νοσοκομεία

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Επενδυτής» και του δημοσιογράφου Αιμίλιου Νεγκή στις 15/9/12 φέρνει στο φως τους όχι και τόσο κρυφούς σχεδιασμούς της μαύρης συγκυβέρνησης και του Υπ Υγείας για ανάθεση των εργαστηριακών εξετάσεων στον μεγάλο ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι μόνο όσα άκρως αποκαλυπτικά προκύπτουν από το δημοσίευμα σχετικά με τον τρόπο ανάθεσης και τις εταιρίες που μπορεί να «αρπάξουν αυτό το πακέτο», αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επιχειρήματα που διοχετεύει το Υπουργείο για να περάσει το καταστροφικό σχέδιό του.

Τα επιχειρήματα για τις «οικονομίες κλίμακας», το υψηλό κόστος των εργαστηριακών εξετάσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η επιλεκτική ανάθεση κάποιων εξετάσεων βεβαίως αποτελούν εδώ και χρόνια «διαπιστώσεις» και προτάσεις των «ειδικών» της Υγείας που «στηρίζονται» μέσω των φορέων που εκπροσωπούν για να «καταλήγουν» σε αυτές.

Είναι μάλιστα προκλητικό το επιχείρημα που προβάλεται, την ώρα που τα ιδιωτικά εργαστήρια λειτουργούν ουσιαστικά ανεξέλεγκτα να θεωρούνται πιστοποιημένα ενώ ότι τα εργαστήρια των Νοσοκομείων δεν πληρούν τις προδιαγραφές.

Το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο δεν θα σταματήσει στις εργαστηριακές εξετάσεις αλλά θα επεκταθεί και στον ακτινοδιαγνωστικό τομέα, όπου υπάρχει και εκεί «αρκετό ψωμί» για τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι από το δημοσίευμα προκύπτει αβίαστα ότι η ανάθεση θα διοχετευτεί πλήρως στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αυτούς που σήμερα λυμαίνονται και τις εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ.

 

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του Επενδυτή.

 

Σε ιδιώτες οι εργαστηριακές εξετάσεις του ΕΣΥ

 Μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στο ΕΣΥ μελετά το επιτελείο του Ανδρέα Λυκουρέντζου: τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα για την ανάθεση των εργαστηριακών εξετάσεων των κρατικών νοσοκομείων, με στόχο να μειωθεί το κόστος έως και κατά 70%.
Η σημαντική αυτή εξοικονόμηση θα προέλθει κυρίως από δύο πηγές:

Πρώτον, από τη μείωση του κόστους των αντιδραστηρίων, τα οποία στοιχίζουν στο Δημόσιο έως και ίο φορές περισσότερο από ό,τι στον ιδιωτικό. Οι οικονομίες κλίμακος που μπορεί να επιτύχει ο ιδιωτικός τομέας είναι ασύλληπτες για το Δημόσιο.

Και, δεύτερον, η έγκαιρη παράδοση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη γενικότερη μείωση του κόστους νοσηλείας του ΕΣΥ. Π.χ., αν το αποτέλεσμα μίας εξέτασης εξαχθεί μία ή δύο η μέρες νωρίτερα, τότε αυτομάτως ο ασθενής θα χειρουργηθεί συντομότερα, με τεράστια οφέλη στη μείωση του κόστους τόσο για το ΕΣΥ όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ).

Τα οφέλη για το ΕΣΥ δεν θα είναι μόνο οικονομικά, αλλά και ποιοτικά.

Σήμερα, ελάχιστα εργαστήρια δημόσιων νοσοκομείων φέρουν την αναγκαία

πιστοποίηση ποιότητας για το σύνολο των λειτουργιών τους. Αντιθέτως, οι μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών εργαστηρίων διαθέτουν πιστοποίηση που διασφαλίζει πλήρως τις διεθνείς προδιαγραφές διασφάλισης ποιότητας.

Βέβαια, η ανάθεση από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα δεν θα αφορά όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις. Τα εργαστηριακά τμήματα των νοσοκομεία θα συνεχίσουν να διενεργούν τις εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα στους θεράποντες γιατρούς (π.χ. σε κάποιο επείγον περιστατικό).

Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί αποδοτικά στις υπόλοιπες εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να διακριθούν σε τρεις κατηγορίες: ημερήσιες, μέσου χρόνου και σπάνιες. Οι δύο πρώτες κατηγορίες (ορμόνες, καρκινικοί δείκτες, ειδικές πρωτεΐνες κ.λπ.), σε πολλά νοσοκομειακά

εργαστήρια αποτελούν το 60%-70% του κόστους του εργαστηριακού τομέα, χωρίς να υπολογίσει κανείς το κόστος χρόνου έκδοση του αποτελέσματος, που μπορεί να ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις και τον έναν μήνα.

Οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι το κόστος αυτών των αναλύσεων θα μπορούσε να περιορίσει σε πρώτη φάση άμεσα κατά 15%-40% του σημερινού – ποσοστό που εξαρτάται από το είδος και τον αριθμό των εξετάσεων που Ba αναθέσει κάθε νοσοκομείο.

Όσον αφορά τις σπάνιες εξετάσεις, προφανώς, δεν συμφέρει σε κάθε νοσοκομείο να αγοράσει εξοπλισμό για τη διενέργεια τους.

Το μέτρο της ανάθεσης των εργαστηριακών εξετάσεων του ΕΣΥ σε ιδιώτες είχε μελετηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στις 24.2.2012, κατόπιν εισήγησης του πρώην γ.γ. του υπουργείου Υγείας N. Πολύζου, είχε εγκριθεί η άμεση διενέργεια από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας πρόχειρου διαγωνισμού σε ένα μικρό διασυνδεόμενο νοσοκομείο για εξωτερική ανάθεση επιλεγμένων εργαστηριακών εξετάσεων της 1ης ∆ΥΠΕ. Ωστόσο, δεν προχώρησε. Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2οη είχε ζητηθεί από όλα τα νοσοκομεία να γίνει πλήρης

χαρτογράφηση των αναλυτών και των αντιδραστηρίων που έχουν στη διάθεσή τους. Η κίνηση αυτή σκοπό είχε να προωθηθεί η διαδικασία διενέργεια σχετικών διαγωνισμών με τη μέθοδο κατά πράξη, έτσι ώστε να επιτευχθούν καλύτερες τιμές και να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες για τη λειτουργία των εργαστηρίων. Όμως, παρ’ όλες τις έγγραφες και τηλεφωνικές επικοινωνίες, δεν κατέστη δυνατή

η συλλογή στοιχείων, παρά μόνο σε 24 από τα 132 νοσοκομεία!

Η ανάθεση των εργαστηριακών εξετάσεων από τα κρατικά νοσοκομεία σε εξωτερικά, ιδιωτικά εργαστήρια δεν είναι ελληνικής έμπνευσης. Έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε Ολλανδία, Βρετανία και Γερμανία. Και μάλιστα όχι επειδή υπήρχε οικονομική κρίση, αλλά απλώς διότι κρίθηκε ότι αυξάνει την αποδοτικότητα των κρατικών πόρων στην υγεία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν εταιρείες μεγαθήρια, που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, όπως η αμερικανική Quest και η αυστραλιανή Sonic με ετήσιους τζίρους άνω των 10 δισ. δολαρίων!

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν δημιουργηθεί ανάλογες αλυσίδες ή κοινοπραξίες

εργαστηρίων, ενώ φυσικά είναι και οι ελληνικές επιχειρήσεις διαγνωστικών εργαστηρίων, με προεξάρχουσες τη Βιοιατρική, τη Euromedica, αλλά και τη Medisyn – Συνεταιρισμό Εργαστηριακών Γιατρών.