Τα εγκαίνια… βλάπτουν σοβαρά την Υγεία

του Ερμογένη

Όλα είχαν ετοιμαστεί τέλεια από καιρό για να εντυπωσιαστεί η κοινή γνώμη στη Μεσσηνία, η οποία μάλιστα τυχαίνει να είναι η πατρίδα και η εκλογική περιφέρεια του σημερινού πρωθυπουργού.

Ο νεαρός διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αγχωμένος για το επαγγελματικό του μέλλον (βλέπετε η… Δεξιά καταλαμβάνει αργά, αλλά σταθερά το κράτος, οπότε κάνει και όνειρα) έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στα… εγκαίνια (!), όχι του νοσοκομείου, ούτε καν μιας πτέρυγας, αλλά της έναρξης λειτουργίας του αξονικού τομογράφουΠοντάρει μάλλον και στον ντόρο που θα δημιουργηθεί… Φωτογραφίες, τηλεοράσεις, υψηλοί προσκεκλημένοι, ο υπουργός, βουλευτές πρώην και νυν, περιφερειακοί σύμβουλοι, περιφερειάρχης, δημαρχαίοι, δημοτικοί σύμβουλοι και γενικώς οι διάφοροι επίσημοι της περιοχής, καθώς και όσοι… παρευρίσκονται και χαιρετίζουν, όπως λέει και ο Λαζόπουλος, σε κάθε εκδήλωση.

Καιρό τώρα ο νεαρός διοικητής ανεβοκατεβαίνει στο υπουργείο με μοναδικό σκοπό να πειστεί η πολιτική ηγεσία του να κάνει τα εγκαίνια και κατ’ επέκταση να βρεθεί κατάλληλη ημερομηνία… ώστε ο νέος υπουργός Υγείας να εγκαινιάσει το «μέγα» έργο! Την έναρξη δηλαδή της λειτουργίας του νέου αξονικού τομογράφου σε αντικατάσταση του παλαιού!!!

Μόλις πήρε και σιγούρεψε την υπόσχεση, η κινητοποίηση ήταν πρωτοφανής. Δήμαρχοι, περιφερειάρχες, βουλευτές, πολιτευτές, παπάδες (δεσποτάδες δεν υπήρχαν…) και άλλοι «επίσημοι» παρατεταγμένοι αναμένουν τον κύριο υπουργό! Όλοι πάντα ελπίζουν σε μια ματιά του, σε μια χειραψία, σε μια κουβέντα… Ειδικά το τελευταίο… ανεβάζει τις μετοχές του συνομιλητή του υπουργού στο τοπικό πολιτικό χρηματιστήριο.

Εγκαίνια της… πλάκας

Όμως φευ!!! Εκεί που νόμιζαν ότι όλα θα πάνε καλά, εκεί που όλοι νόμιζαν ότι θα ανεβάσουν τις πολιτικές μετοχές τους, συνέβη το, κατά την εκτίμησή τους, απρόσμενο!!! Στην είσοδο του νοσοκομείου εκατοντάδες εργαζόμενοι, γιατροί, νοσοκόμες, υπάλληλοι, ασθενείς, συγγενείς και άλλοι έχουν στηθεί με πανό και συνθήματα, και αποδοκιμάζουν τον κύριο υπουργό, ο οποίος κίτρινος από την ταραχή μπαίνει σχεδόν σηκωτός στο νοσοκομείο.

Οι… αγενέστατοι εργαζόμενοι δεν σταματούν ούτε στιγμή τις αποδοκιμασίες, ενώ ο ταλαίπωρος υπουργός προσπαθεί να τους πείσει απεγνωσμένα ότι η μείωση του μισθού τους, οι περικοπές των εφημεριών, η εφεδρεία που έρχεται, η εξαφάνιση των φαρμάκων και των υλικών, γίνεται για το καλό τους!

Το «κακό» δεν αργεί να γίνει. Την ώρα που ο κύριος υπουργός κόβει καμαρωτός την κορδέλα των εγκαινίων μια γυναικεία φωνή ακούγεται: «Εσύ κόβεις κορδέλες και εμείς στους θαλάμους δεν έχουμε γάζες και χαρτιά υγείας…». Αυτό ήταν… Τη σοβαροφάνεια της στιγμής τη διαδέχεται η πλάκα και η καζούρα.

Αυτό ήταν. Ο εκπρόσωπος της πολιτείας αληθινό ράκος, καταφεύγει στο γραφείο συσκέψεων και εκεί, με βαθύ παράπονο λέει: «Μου καταστρέψατε την ημέρα. Τα κανάλια θα δείχνουν μόνο τις αποδοκιμασίες και τίποτε άλλο. Ακόμα και η εξαδέλφη μου στο Σικάγο θα με ρωτά τι έγινε και εγώ δεν θα ξέρω τι να της απαντήσω! Με τι κουράγιο θα διαπραγματευτώ τώρα με τους τροϊκανούς;».

Κάπου εκεί, όπως είναι προφανές, η «σεμνή» τελετή των εγκαινίων έλαβε τέλος. Η φιέστα είχε εξελιχθεί σε φιάσκοΥΓ.: Καλό θα είναι οι υπουργοί να εμφανίζονται με μέτρο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, σε τέτοιου είδους φιέστες, σε μια εποχή που το κοινωνικό κράτος γκρεμίζεται και οι εργαζόμενοι υποφέρουν και βρίσκονται σε απόγνωση. Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο στις αποδοκιμασίες και τα επεισόδια. Αυτά αντιμετωπίζονται… Πώς παλεύoυν όμως τη γελοιοποίηση;

– Αναδημοσίευση από το topontiki.gr 139/12