Προσπάθεια Λυκουρέντζου να »θολώσει τα νερά» για τα δεδουλευμένα

Δ. Βαρνάβας: »Κρύβεται» πίσω από τις υπηρεσίες ο κ. Λυκουρέντζος

Μια ύστατη προσπάθεια εκτόνωσης των γενικευμένων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων που το τελευταίο χρονικό διάστημα εξελίσσονται στα Νοσοκομεία επιχειρεί με πυροσβεστικές δηλώσεις να κάνει ο Υπ Υγείας κ. Λυκουρέντζος.

Την ημέρα που οι Νοσοκομειακοί γιατροί αλλά και εργαζόμενοι σε δεκάδες Νοσοκομεία ξεκινούν επισχέσεις εργασίας για τα δεδουλευμένα, ο υπουργός Υγείας «ανακάλυψε» μόλις σήμερα ότι έχει υπογράψει τις πιστώσεις για τις εφημερίες του 2ου τριμήνου από τις 8 Αυγούστου, αλλά λόγω «αδυναμίας των υπηρεσιών» δεν καταβάλλονται.

Αυτό που κρύβει ο υπουργός είναι ότι η στάση πληρωμών έχει πλέον γενικευτεί και δεν αφορά μόνο προμηθευτές των νοσοκομείων αλλά επεκτείνεται και στις οφειλές προς τους εργαζόμενους. Επίσης δεν λέει κουβέντα ότι με ευθύνη των διοικήσεων περικόπτονται δεδουλευμένα γιατί υπερβαίνουν τις κουτσουρεμένες πιστώσεις που εγκρίνει το Υπουργείο. Είναι σίγουρο ότι οι εργαζόμενοι έχουν σοβαρούς λόγους να βρίσκονται στους δρόμους και δεν τσιμπούν από το ξαφνικό επικοινωνιακό ενδιαφέρον του Υπ Υγείας.

Δ. Βαρνάβας: »Κρύβεται» πίσω από τις υπηρεσίες ο κ. Λυκουρέντζος (πηγή ygeia360.gr)

Aπαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργείου Υγείας για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης. Βαρνάβας τονίζει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή του: «Ο κ. Λυκουρέντζος επανέρχεται και επικαλείται ως υπαίτιες για την κωλυσιεργία »αδυναμίες των υπηρεσιών του κράτους». Πρόκειται όμως για τις ίδιες υπηρεσίες που το υπουργείο ενέπλεξε, ώστε να αποκτήσει άλλοθι για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των περικομμένων κατά 25% εφημεριών. Ας πάψει να κρύβεται ο κ. Λυκουρέντζος πίσω από τρίτους. Η τακτική που ακολουθεί τον έχει καταστήσει αφερέγγυο στα μάτια των γιατρών, που πραγματοποιούν από χθες επίσχεση με τεράστια ποσοστά συμμετοχής, και το μόνο πειστικό επιχείρημα για να διακόψουν την επίσχεση είναι δήλωση του ιδίου ότι πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους τα δεδουλευμένα 6 μηνών».


Δείτε επίσης σχετικό ρεπορτάζ από το Έθνος 17/9 για τις δηλώσεις του Υπ Υγείας.

Στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών, που αφορούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, προχωρά το υπουργείο Υγείας, μετά από απόφαση του υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Η απόφαση είχε υπογραφεί από τις 3 Αυγούστου, οπότε και διατέθηκαν οι πιστώσεις για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών και του δεύτερου τρίμηνου του 2012.

«Οι καθυστερήσεις οι οποίες σημειώνονται στην εξόφλησή τους, σε ορισμένα μόνο νοσοκομεία του ΕΣΥ, οφείλονται σε αδυναμίες υπηρεσιών του Κράτους, οι οποίες δεν υπόκεινται στο Υπουργείο Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι «η επίκληση της μη εξόφλησης των εφημεριών με υπαιτιότητα του Υπουργού Υγείας είναι αβάσιμη και εξυπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες».