Συμφωνία Τρόικας – Στουρνάρα για επιπλέον μειώσεις σε μισθούς και απολύσεις στο Δημόσιο

Τα σημερινά δημοσιεύματα επιμένουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με την κυβέρνηση έχουν τεθεί και νέες απαιτήσεις της τρόικας για νέα περικοπή μισθών στο Δημόσιο και περισσότερες απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Εφημερίδας «το ΒΗΜΑ» που μεταξύ άλλων αναφέρει «…Προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία για τα επώδυνα μέτρα που θα οδηγήσουν σε περικοπές δαπανών 11,6 δισ. ευρώ και αυξήσεις φόρων 2 δισ. ευρώ την προσεχή διετία, απαίτησε να υπάρξει «ρήτρα αστοχίας», που σημαίνει ότι, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, τότε θα γίνουν αυτόματα νέες περικοπές μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο

Ταυτόχρονα ο κ. Στουρνάρας φαίνεται πρόθυμος να συμφωνήσει σε αυτή την απαίτηση της τρόικας αφού σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ο ίδιος αναφέρει ότι «Εμείς λέμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν. Αυτοί τα ονομάζουν soft measures και ότι είναι επίφοβο να αποδώσουν. Σκεφτόμαστε λοιπόν και το σκέφτονται και εκείνοι τι εναλλακτικά μέτρα μπορούμε να βάλουμε την επόμενη χρονιά σε περίπτωση που δεν πιάσουμε τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος του 2013. Η πρότασή μας είναι – και συμπίπτει με τη δική τους – ότι, αν δεν πιάσουμε τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα το 2013 και είμαστε π.χ. μείον 500 εκατ., θα πρέπει από 1.1.2014 να πάρουμε 500 εκατ. πρόσθετα μέτρα».

Τα μέτρα βεβαίως όχι μόνο δεν πρόκειται να αποδώσουν αφού με βάση όλες τις εκτιμήσεις των πιο έγκυρων οικονομικών αναλυτών θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία και θα διευρύνουν παραπέρα το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Είναι προφανές ότι η τρόικα απαιτεί όχι μόνο να περάσει ο οδοστρωτήρας των νέων μέτρων που θα ξεπεράσουν σε περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακά τα 9 δις ευρώ ενώ το συνολικό πακέτο θα φτάσει στα 20 δις, αλλά να δεσμευτεί το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης σε νέα αντεργατικά μέτρα από τον επόμενο χρόνο. Η απαίτηση αυτή της τρόικας φαίνεται ότι γίνεται απόλυτα αποδεκτή και το 2013 έρχεται νέο μαχαίρι στους μισθούς στο Δημόισο και νέες μαζικές απολύσεις πλέον από αυτές που μέχρι τώρα περιέχονται στα μνημόνια και σχεδιάζονται από το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης.

Το εργατικό κίνημα, πρέπει να κινηθεί άμεσα, να οργανώσει έναν σκληρό παρατεταμένο αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων. Η Απεργία στις 26 Σεπτέμβρη μπορεί να είναι μια νέα αφετηρία που μετά από αυτή θα ξεδιπλωθεί ένα μεγάλο παλλαϊκό κίνημα που θα σαρώσει τα μνημόνια και τις αντεργατικές πολιτικές και ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές αλλαγές και λύσεις στην πολιτική ζωή και την κοινωνία.