Σεισμός! Η πρώτη μεγάλη μαχητική απάντηση στα μέτρα της συγκυβέρνησης

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε από το πρωί η πανεργατική απεργία, η οποία νέκρωσε κατά κύριο λόγο τις δημόσιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, ενώ συνδικαλιστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η απεργία, συγκριτικά, σημείωσε αρκετή επιτυχία και στον ιδιωτικό τομέα!

Ουσιώδης και αξιοσημείωτη υπήρξε και η συμμετοχή της ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ στην απεργία, αφού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι πήραν μέρος σε απεργιακές κινητοποιήσεις και συμμετείχαν με δικά τους «μλπλόκ» στις διαδηλώσεις.

Αυτήν την ώρα έφθασε η στιγμή για ένα πολύ μεγάλο αγωνιστικό κοινωνικό μπλοκ που θα συμπεριλάβει την εργατική τάξη, τα επαγγελματοβιοτεχνικά και μικρά εμπορικά στρώματα αλλά και τη μικρομεσαία αγροτιά!

Μια πραγματική εργατική και πολύχρωμη λαοθάλασσα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και λαού πλημμύρισε κυριολεκτικά τις εργατικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και πρώτα απ’ όλα πλημμύρισε τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου το πολύβουο πλήθος, κατά κλάδους, χώρους δουλειάς και κατά πολιτικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις, με ευρηματικά και μαχητικά πανό και συνθήματα, περνούσε ειρηνικά επί ώρες!

Μεγάλο και μαχητικό μπλοκ είχαν και τα Σωματεία εργαζομένων στα Δημοσια Νοσοκομεία στην Αθήνα που έκαναν προσυγκέντρωση έξω απο το Υπ Υγείας και στη συνέχεια συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι για πρώτη φορά υπήρξε τόσο μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στις απεργιακές διαδηλώσεις στην ελληνική περιφέρεια, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πόλεις όπως τα Γιάννενα, η Πάτρα, το Ηράκλειο, το Βόλο, τα Γιάννενα, την Άρτα ακόμα και στην ακριτική Χίο αλλά και σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Συνδικαλιστικής Αριστεράς από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στο Πεδίο του Άρεως τα μέτρα δεν θα περάσουν, ακόμα και αν ψηφιστούν στη βουλή, και δεν θα εφαρμοστούν στη ζωή.

Τόνισε ότι στις σημερινές συνθήκες δεν φτάνουν τα λόγια και οι διαμαρτυρίες. Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας. Μην τους επιτρέψουμε να μας ρίξουν στην ανεργία και την εξαθλίωση. Οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια που κλείνουν μπορούν να τα λειτουργήσουν οι εργαζόμενοι.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στις απειλές τους για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ και την ευρωζώνη. επισημαίνοντας ότι ένας όταν είναι άνεργος, άστεγος και δεν έχει να φάει δεν τον ενδιαφέρει το νόμισμα, γιατί δεν έχει τίποτα στην τσέπη του. Οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται καμιά θυσία για το ευρώ και θα αγωνιστούν για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ανέφερε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έκανε πολλούς αγώνες το προηγούμενο διάστημα. Οι εργαζόμενοι όμως έχοντας το αλάνθαστο ταξικό τους κριτήριο θεωρούν ότι η ηγεσία του είναι πίσω από τις ανάγκες. Ακόμη και τώρα σύρθηκαν οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στην απεργία. Καλλιεργούσαν αυταπάτες το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης.

 

Ευθύνονται γιατί δεν οργάνωσαν και δεν οργανώνουν ένα μακρόχρονο σχέδιο πάλης και ανατροπής αυτής τηςπολιτικής. Πολλοί ακόμη δεν τολμούν να μιλήσουν για την ανάγκη της ανατροπής του μνημονίου. Θεωρούν πολλά μέτρα του αναπόφευκτα και αναγκαία!

Επισήμανε επίσης καμιά προοδευτική αλλαγή δεν μπορεί να συντελεστεί στην κοινωνία χωρίς την ηγεμονική παρουσία της εργατικής τάξης, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήρθε η ώρα να αρθεί ο ιστορικός διαχωρισμός των συνδικάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ που γνωρίσαμε έκλεισαν τον ιστορικό τους κύκλο. Η αναχαίτιση της επίθεσης του κεφαλαίου και το πέρασμα στην αντεπίθεση χρειάζονται νέα και ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση που να χωράει όλους! Δεν μπορούν οι συντεχνιακές αντιθέσεις και κυρίως οι καρέκλες να αποτελούν εμπόδια.

Τέλος κάλεσε τις ηγεσίες των συνδικάτων ν απροχωρήσουν σε κλιμάκωση και οργάνωση αυτού του αγώνα αγού δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να σταματήσουμε την καταστροφή της χώρας και την εξαθλίωση των εργαζομένων