O ΕΟΠΥΥ καταρρέει ο κ. Βουδούρης αποποιείται ευθυνών

23

του σχολιαστή

Κάτω από την πίεση των γεγονότων κα της διαφαινόμενης αποχώρησης από την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ ο κ. Βουδούρης βγάζει στην επιφάνεια μερικά μόνο στοιχεία που αποκαλύπτουν μέρος από την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο νεοσύστατος οργανισμός.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας το ΒΗΜΑ 11-10-12 σε ομιλία του ο κ. Βουδούρης αναγνωρίζει ότι το έλλειμα του ΕΟΠΥΥ θα φτάσει για το 2012 στα 2 δις ευρώ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Το μόνο που θα αναφέρω», είπε, «είναι ότι είχα πει εδώ και πολύ καιρό πως αυτή η κατάσταση με τον ΕΟΠΥΥ, έτσι όπως εξελίσσεται, θα οδηγήσει σε έλλειμμα 2 δισ. ευρώ. Κι αυτό το λέω, διότι την αποκάλυψη αυτή έκανε προσφάτως ο κ. Σαλμάς, κάτι το οποίο δείχνει ότι δεν υπάρχει πάντοτε αυτή η εμπιστευτικότητα που προείπαμε».

Επίσης αναγνωρίζει ότι τα έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι σε μηνιαία βάση 220 εκατ ευρώ ενώ τους επόμενους μήνες ο ΟΓΑ δεν είναι δυνατόν να καταβάλει την εισφορά του στον ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Όταν συγκροτήθηκε ο ΕΟΠΥΥ είχε συμφωνηθεί να δίνει 145 εκ. ευρώ το ΙΚΑ, 50 εκ. ευρώ ο ΟΑΕΕ, 20 εκ. ευρώ ο ΟΓΑ και 80 εκ. ευρώ ο ΟΠΑΔ. Μαζί με 100 εκ. ευρώ κρατική επιχορήγηση, ο ΕΟΠΥΥ θα είχε έσοδα 470 εκ. ευρώ. Σήμερα, έχω μαζέψει με το ζόρι περίπου 220 εκ. ευρώ αφού το ΙΚΑ δίνει μόνο 46 εκ. ευρώ, ο ΟΠΑΔ περίπου 15 εκ. ευρώ και ο ΟΓΑ λέει ότι τους τελευταίους μήνες δεν έχει…».

Ο κ. Βουδούρης αναγνωρίζει ότι στην καλύτερη περίπτωση τα έσοδα από τα ταμεία σε ετήσια βάση θα φτάσουν τα 2,6 δις ευρώ. Αν σε αυτά προστεθεί η κρατική επιχορήγηση τότε τα συνολικά έσοδα του οργανισμού θα είναι 3,4 δις ευρώ.

Μόνο εξαιτίας αυτού του λόγου το έλλειμμα με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ που είναι 5,8 δις ευρώ δεν είναι 2 δις αλλά 2,4 δις ευρώ.

Όμως ο κ. Βουδούρης δεν μιλά για την φαρμακευτική δαπάνη που ούτως ή άλλως έχει ξεφύγει σε σχέση με τον προϋπολογισμό αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ ο ίδιος αναγνωρίζει ότι οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις εξαιτίας της πλήρους διάλυσης των εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ και της έλλειψης αντιδραστηρίων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Βουδούρη τουλάχιστον στην τεράστια αύξηση για διαγνωστικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα ό κ. Βουδούρης αναφέρει: «Οι δαπάνες για παρακλινικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΟΓΑ  φθάνουν τα 60 εκατομμύρια, που σημαίνει 80 εκατομμύρια. Και έρχεται σήμερα η τρόικα να μας χαρακτηρίσει ψεύτες και αναξιοπρεπείς, επειδή ο ΕΟΠΥΥ από 187 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται σήμερα στα 280 εκατομμύρια και θα φθάσει στα 350 εκατομ. ευρώ

Είναι προφανές λοιπόν ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δεν θα είναι 2 δις ευρώ αλλά θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 3 δις χωρίς κανένας να μπορεί με ακρίβεια να γνωρίζει σε ποιο ύψος τελικά θα καταλήξει.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν η εκτίμηση που είχαμε κάνει σε ανύποπτο χρόνο ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα φτάσει τα 3 δις ευρώ για το 2012 με μεγάλη πιθανότητα να τα ξεπεράσει.

Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τα συσσωρευμένα χρέη από τα προηγούμενα χρόνια καθώς και το γεγονός ότι υποτιμούνται οι υποχρεώσεις προς τα Νοσοκομεία είναι προφανές ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πλέον «μείνει από καύσιμα».

Ο κ. Βουδούρης σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί και τις δικές του ευθύνες αφήνει υπονοούμενα για υπονόμευση και παίρνει ουσιαστικά αποστάσεις από τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν τον ΕΟΠΥΥ σε αυτή την τραγική κατάσταση. Αρκεί όμως κάποιος να ανατρέξει σε δικές του δηλώσεις σε προηγούμενο χρόνο και να δει με ποιο πάθος υπερασπίζονταν το δημιούργημα του ΕΟΠΥΥ

Ο κ. Βουδούρης λοιπόν που υπήρξε φανατικός υπερασπιστής του μνημονιακού κατασκευάσματος του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να παρουσιάζεται σήμερα σαν αμέτοχος σε αυτό που συμβαίνει και να προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες σε άλλους. Η ταύτιση του με τις πολιτικές που διαλύουν τον ΕΟΠΥΥ τον καθιστούν απόλυτα συνυπεύθυνο σε αυτό που συμβαίνει.