Ρακένδυτο το Βοστάνειο

Για άστοχες μετακινήσεις που δυσχεραίνουν το έργο των γιατρών και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά και στην κακή οικονομική κατάσταση που γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική, κάνει λόγο η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου.
Συγκεκριμένα, επισημαίνει:
«Μετακινούνται υπάλληλοι να καλύψουν τις ολοένα και μεγαλύτερες τρύπες του συστήματος, με συνέπεια να προκαλούνται μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται αντιμετωπίζονται. Πριν λίγες μέρες είχαμε την παράλογη εντολή μετακίνησης του ενός εκ των δύο αναισθησιολόγων στη Λήμνο, για να καλύψει τις ανάγκες του Νοσοκομείου στο γειτονικό νησί. Κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Την ίδια ώρα μετακινείται στο Βοστάνειο ο μοναδικός παρασκευαστής που λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια, ο πληθυσμός της περιοχής (περίπου 5.000 κάτοικοι) να μην μπορεί να κάνει ούτε τις πιο απλές εξετάσεις αίματος και ούρων στο Κέντρο Υγείας, οι γιατροί να μην μπορούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς, αλλά να τους παραπέμπουν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για εργαστηριακές εξετάσεις».
Οι γιατροί του Νοσοκομείου κρίνουν ότι τέτοιες «μετακινήσεις» δεν γίνονται τυχαία. «Στόχο έχουν την υποβάθμιση και τη συρρίκνωση των λειτουργιών των Κέντρων Υγείας. Επιχειρείται η σταδιακή μετατροπή των Κέντρων Υγείας σε Αγροτικά Ιατρεία, μέσω της κατάργησης βασικών λειτουργιών και παρεχόμενων υπηρεσιών. Με τις ελλείψεις και τις παράλογες μετακινήσεις εργαζομένων επιχειρείται να καταργηθεί η εικοσιτετράωρη εφημερία στα Κέντρα Υγείας, η εικοσιτετράωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η καθημερινή λειτουργία μικροβιολογικού και ακτινολογικού εργαστηρίου, η λειτουργία οδοντιατρείου και παιδιατρικού ιατρείου και οι τακτικές επισκέψεις ειδικευμένων ιατρών (ορθοπαιδικού, γυναικολόγου κτλ)».

ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ
Παράλληλα, οι περικοπές και οι ελλείψεις υλικών αγγίζουν μέχρι και τα πιο στοιχειώδη: σύρριγγες, βαζελινούχες γάζες, χαρτική ύλη, αντιδραστήρια εργαστηρίων κτλ. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω των συνεχών αποχωρήσεων και το πάγωμα των προσλήψεων, οξύνουν τα προβλήματα στη λειτουργία τμημάτων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Γίνεται προσπάθεια οι ανάγκες να καλυφθούν μέσω συμβάσεων με μπλοκάκι, με εξευτελιστικές αμοιβές και ασαφείς όρους εργασίας. Επίσης προχωρά η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του Νοσοκομείου, όπως η καθαριότητα, η σίτιση και το κλείσιμο ραντεβού στα ιατρεία.

πηγή: Δημοκράτης 11-10-12