Θέμα ημερών τα λουκέτα σε νοσοκομεία;

23

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του capital.gr στις 10-10-12 οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις αρκετών Νοσοκομείων βρίσκονται προ των πυλών. Η Βίκυ Κουρλιμπίνη που υπογράφει το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι είναι πλέον θέμα ημερών με αποφάσεις του Υπ. Υγείας να προχωρήσει η διαδικασία συγχωνεύσεων, μάλιστα σε αρκετά νοσοκομεία η απόφαση αυτή θα ισοδυναμεί με κλείσιμο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα νοσοκομεία του κέντρου αρχικά θα μετατραπούν σε κέντρα υγείας ενώ αντίστοιχη διαδικασία χωρίς όμως να προσδιορίζεται η «τύχη τους» θα ακολουθηθεί και για αρκετά Νοσοκομεία της περιφέρειας.

Βεβαίως το σχετικό δημοσίευμα δεν προσθέτει κάτι καινούργιο από όσα γνωρίζουμε για τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης που δεν είναι άλλος από το ουσιαστικό κλείσιμο τουλάχιστον 50 Νοσοκομείων και την υποβάθμιση των υπολοίπων. Το καινούργιο στοιχείο, αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς είναι ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί αυτό.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα από το capital.gr

Έτοιμη είναι η λίστα με τα ονόματα των κλινικών και των τμημάτων νοσοκομείων που συγχωνεύονται στο προσεχές διάστημα και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Υγείας, αναμένεται μόνο το τελικό «οκ» από τον Α. Λυκουρέντζο προκειμένου να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Πρόκειται για το δεύτερο γύρο της προαναγγελθείσας συρρίκνωσης του ΕΣΥ, μετά την ένταξη των κλινικών από το 1ο και το 7ο πρώην θεραπευτήριο του ΙΚΑ στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο, το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και το Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του υπουργού Υγείας, οι συγχωνεύσεις πιθανόν να ανακοινωθούν ακόμη και εντός της εβδομάδας και θα αφορούν νοσοκομεία της Αττικής, ενώ στην επόμενη φάση θα περιλαμβάνονται κλινικές της περιφέρειας. Όλα αυτά στο πλαίσιο της συγχώνευσης 661 κλινικών και τμημάτων νοσοκομείων μέχρι το τέλος του 2012.

Τα ονόματα που ακούγονται έντονα για ενοποίηση με μεγαλύτερες μονάδες είναι τα άλλα δύο νοσοκομεία των Πατησίων, δηλαδή τα Γ.Ν. Πατησίων και Παμμακάριστος, όπως επίσης το Σπηλιοπούλειο. Πολύ πιθανό είναι τα δύο αυτά νοσοκομεία των Πατησίων, καθώς και η Πολυκλινική, να μετατραπούν τελικά σε «Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου».

Στον επόμενο γύρο συγχωνεύσεων, προς ενοποίηση με κοντινές μονάδες οδεύουν τα νοσοκομεία Άμφισσας, Λευκάδας, Πρέβεζας, Ναυπλίου, το Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ιεράπετρας, Σητείας, Κρεστενών και Καρύστου. Στο νοσοκομείο Σερρών σχεδιάζεται η μείωση των υφιστάμενων κλινικών και η συγχώνευση της οφθαλμολογικής κλινικής με την ΩΡΛ κλινική.

Το υπουργείο εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τους γιατρούς που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία για να καλύψει τις κενές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία στις παραμεθόριες περιοχές.

Οι συγχωνεύσεις έρχονται πάντως σε μια εποχή όπου υπάρχει αξιοσημείωτη στροφή των ασφαλισμένων στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στις ιδιωτικές κλινικές. Όπως έδειξε και η μελέτη της Hellastat για τη χρονιά που πέρασε, η επισκεψιμότητα στις μονάδες του ΕΣΥ, όπου οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες συγκριτικά με τις ιδιωτικές κλινικές, αυξήθηκε κατά 20%. Το 2011, ο αριθμός των νοσηλευθέντων, αλλά και ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων αυξήθηκαν κατά 6%. Το εάν θα μπορέσει το ΕΣΥ μετά την ολοκλήρωση των ενοποιήσεων και τη μείωση του αριθμού των κλινών να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για νοσηλεία, αποτελεί καίριο ερώτημα.

Με τις συγχωνεύσεις το υπουργείο Υγείας προσδοκά να περιορίσει τα συνολικά έξοδα του ΕΣΥ. Ωστόσο, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων προς ιδιώτες, κυρίως για προμήθειες σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά, αγγίζει ήδη το 1,7 δισ. ευρώ.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr