Η αφαίρεση του λίπους κατά τον κ. Σαλμά οδηγεί στο ”γδάρσιμο” των πολιτών

30

Του Σχολιαστή

Από μια πλήρως αποκαλυπτική συνέντευξη του κ. Σαλμά στη εφημερίδα Δημοκρατία στις 14/10/12 στη Δημοσιογράφο Ρίτα Μελά προκύπτει αβίαστα, έστω και ένα μέρος από τις βάρβαρες ανατροπές στο χώρο της υγείας που σχεδιάζει το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Η αφαίρεση του λίπους που θεωρεί ότι υπάρχει στην υγεία ο κ. Σαλμάς οδηγεί κατα τη δική μας αντίληψη στην διάλυση του Δημόσιου Συστήματος υγείας και το ”γδάρσιμο” των ασφαλισμένων που θα αναγκαστούν να πληρώνουν σχεδόν τα πάντα από την τσέπη τους για να έχουν υπηρεσίες υγείας.

Δεν θα ασχοληθούμε με τις διακηρύξεις του κ. Σαλμά για περιορισμό των κερδών της βιομηχανίας αναλωσίμων, φαρμάκων και άλλων υλικών, που επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία. Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι πάνω από μια δεκαετία, από την περίοδο υπουργίας Παπαδόπουλου όλοι οι υπουργοί υγείας δεν ξεχνούν να αναφερθούν στις τιμές των φίλτρων τεχνητού νεφρού, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Θα επιχειρήσουμε όμως να αναδείξουμε μερικές πλευρές που σχετίζονται με νέες επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων και γενικότερα των πολιτών που προκύπτουν από τη συνέντευξη του κ. Σαλμά. Επίσης να δείξουμε ότι το μεγαλύτερο βάρος των νέων περικοπών στην υγεία θα το επιφορτιστούν οι ασφαλισμένοι, ενώ ουσιαστικά οι επιχειρήσεις του φαρμάκου κα γενικότερα όσες απασχολούνται στον κλάδο της υγείας μένουν ουσιαστικά ανέγγιχτες.

Συγκεκριμένα από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που κατά τον κ. Σαλμά θα φτάσει το 1 δις ευρώ τα 700 εκατ ουσιαστικά καλούνται να τα πληρώσουν οι πολίτες και η φαρμακοβιομηχανία μόλις 300 εκατ.

Είναι προφανές ότι οι ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν με πληρωμή από την τσέπη τους τα ποσά των περικοπών από την αποζημίωση του φτηνότερου σκευάσματος στη θεραπευτική κατηγορία ATC5 (200.000.000 ευρώ), 130.000.000 ευρώ από τη θετική λίστα φαρμάκων, 100.000.000 ευρώ από τη διείσδυση των γενοσήμων και 270.000.000 από τον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια ώρα οι φαρμακοβιομήχανοι, αν δεν μετακυλήσουν το κόστος αλλού όπως συνήθως γίνεται, θα έχουν απώλεια εσόδων 300 εκατ από την ανακοστολόγηση των φαρμάκων, αν μάλιστα οι νέες τιμές είναι οδηγούν σε αυτή τη μείωση.

Δεύτερο ενδιαφέρον σημείο είναι η επιβολή συμμετοχής στους ασφαλισμένους που αναγκάζονται να προσφύγουν σε ιδιωτικές κλινικές αφού για την αντιμετώπιση χρόνιων κυρίως περιστατικών δεν υπάρχουν αντίστοιχες δημόσιες δομές. Εδώ ο κ. Σαλμάς δίνει τα ρέστα του. Πρώτον δηλώνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα θεσπιστεί άμεσα συμμετοχή των ασφαλισμένων στη νοσηλεία μόνο στις ιδιωτικές κλινικές, αναλογικά με τις εισφορές τους και επίσης ότι θα σταματήσει ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει ιδιωτικές κλινικές που νοσηλεύουν χρόνια περιστατικά με ΚΕΝ. Δηλαδή χρόνια πάσχοντες οι οποίοι κατά κύριο λόγο προσφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές για όσο χρονικό διάστημα τους καλύπτουν τα ΚΕΝ θα πληρώνουν συμμετοχή και μετά θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους. Μια παρατήρηση ακόμα που έχει αξία είναι η φράση του κ. Σαλμά για επιβολή συμμετοχής των ασφαλισμένων μόνο στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ είναι γνωστό ότι στο σχεδιασμό της συγκυβέρνησης και της τρόικας αυτό προωθείται, ίσως όχι σήμερα και για τα Δημόσια Νοσοκομεία.

Αυτά μέχρι στιγμής και είναι σίγουρο ότι τα μέτρα που έρχονται θα μας υποχρεώσει να επανέλθουμε.


Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Σαλμά στην Εφημερίδα Δημοκρατία.

 

«Υπάρχει ακόμα λίπος στον χώρο της Υγείας»


Θεωρείτε ότι ο ΕΟΠΥΥ εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε;

Η ιδέα της δημιουργίας ενός ενιαίου ταμείου υγείας της κοινωνικής ασφάλισης θα είχε ενδιαφέρον και ταυτόχρονα αποτέλεσμα εάν τηρούνταν μερικές αρχές και σχεδιαζόταν λιγότερο πρόχειρα. Στην περίπτωση του ΕΟΠΥΥ αποφασίστηκε η αναβάθμιση και εξίσωση προς τα πάνω των παρεχόμενων υπηρεσιών, με ταυτόχρονη υποβάθμιση των διαθέσιμων πόρων. Δηλαδή, ενώ από την ύφεση και τη δημοσιονομική κρίση προέκυπτε δραστική απώλεια εσόδων, εισφορών και κρατικής επιχορήγησης στο ασφαλιστικό σύστημα, συμφώνησαν γενναίες παροχές, που όμως κανείς δεν είχε προβλέψει πώς θα καλυφθούν. Με απλά λόγια: Τα πάντα στους πάντες, ακόμη και σε αυτούς που δεν πληρώνουν. Ο Οργανισμός αυτός, ενώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ευρώπη, δεν γνωρίζει ποιον καλύπτει. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει μητρώο ασφαλισμένων. Αναφορικά με την εξέλιξη του προϋπολογισμού του ο ΕΟΠΥΥ έχει συμβασιοποιήσει υποχρεώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδά του. Αυτό δημιουργεί αδυναμία εξόφλησης του συνόλου των δαπανών.

 

Ο Οργανισμός είχε ήδη έλλειμμα ένα δισ. από την έναρξη της λειτουργίας του. Εχετε δηλώσει ότι μέσα στον Οκτώβριο θα κοπεί από τις δαπάνες ακόμα ένα δισ., χωρίς να θίγει η περίθαλψη των ασφαλισμένων. Πώς θα γίνει αυτό;

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης του Οργανισμού. Συγκεκριμένα το ένα δισ. ευρώ περιστολής της δαπάνης σε ετήσια βάση θα προκύψει από την αποζημίωση του φτηνότερου σκευάσματος στη θεραπευτική κατηγορία ATC5 (200.000.000 ευρώ), 300.000.000 ευρώ από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, 130.000.000 ευρώ από τη θετική λίστα φαρμάκων, 100.000.000 ευρώ από τη διείσδυση των γενοσήμων και 270.000.000 από τον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ. Ολα τα μέτρα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

 Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα. Πώς σκοπεύετε να λύσετε αυτά τα καθημερινά σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς;

Αντικαθιστώντας τις διοικήσεις σε νοσοκομεία με ικανότερους και αποτελεσματικότερους.

 Έχετε καταγγείλει καρτέλ στα φίλτρα αιμοκάθαρσης. Με ποιους τρόπους θα τα καταπολεμήσετε;

Το ασφαλιστικό μας σύστημα πληρώνει τα φίλτρα νεφρού σε πολύ υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι η Κύπρος. Πέρυσι έγινε ένας διαγωνισμός για προμήθεια φίλτρων από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και 15 εταιρίες έδωσαν προσφορά όλες 35 ευρώ. Εάν αυτό δεν είναι καρτέλ, τότε τι είναι; Επικοινώνησα με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου και με ενημέρωσε ότι η Κύπρος αγοράζει τα ίδια φίλτρα 8 ευρώ. Το καρτέλ θα σπάσει. Στον νέο κανονισμό παροχών που θα υπογράψουμε τις επόμενες ημέρες θα οριστεί τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για τα φίλτρα, που θα είναι πολύ κατώτερη απ’ αυτή που είναι σήμερα και για τα ίδια φίλτρα.

 Εχετε ανακαλύψει καρτέλ και σε άλλα αναλώσιμα και πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;

Μέσα από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο διαπραγματεύσεων του ΕΟΠΥΥ. Ηδη συστήσαμε ομάδα διαπραγμάτευσης με τους παρόχους και τους προμηθευτές.

 Πολλές εξετάσεις είναι υπερκοστολογημένες, όπως, για παράδειγμα, η μαγνητική τομογραφία, που στην Ελλάδα κοστίζει 230 ευρώ, ενώ στη Γερμανία 120. Τι θα κάνετε;

Τις επόμενες μέρες θα οριστούν νέες τιμές ασφαλιστικές. Αυτό σημαίνει ότι όποιος συμβάλλεται με τον Οργανισμό θα αποζημιώνεται για τις εξετάσεις που εκτελεί σε τιμές κοντά σε αυτές που αποζημιώνουν άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί της Ευρώπης. Αυτό πλέον είναι και μέτρο που κόβει λίπος από το κέρδος των παρόχων υγείας, χωρίς να θίγει την παρεχόμενη υπηρεσία. Επίσης θα ανταμείβουμε την ποιότητα των διαγνωστικών εξετάσεων.

 Πόσα χρήματα χρεώνεται ο ΕΟΠΥΥ από τις ιδιωτικές κλινικές;

Περίπου 50.000.000 ευρώ τον μήνα. Θα θεσπιστεί άμεσα συμμετοχή των ασφαλισμένων στη νοσηλεία μόνο στις ιδιωτικές κλινικές, αναλογικά με τις εισφορές τους. Θα περιοριστεί σ’ ένα Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) η χρέωση σε κάθε ασθενή, θα σταματήσει ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει ιδιωτικές κλινικές που νοσηλεύουν χρόνια περιστατικά με ΚΕΝ. Επιπλέον οι κλινικές ανάλογα με τον ιατροτεχνολογικό τους εξοπλισμό, τις υποδομές και τις δυνατότητές τους θα αποζημιώνονται για συγκεκριμένα ΚΕΝ που θα περιλαμβάνονται στη σύμβαση. Ακόμα για παράταση νοσηλείας ή μεταφορά σε άλλη κλινική θα απαιτείται έγκριση αρμόδιου ελεγκτή.

 Ο Οργανισμός έχει ζητήσει από τους κλινικάρχες τον αριθμό των κλινών και τα στοιχεία των ασθενών που νοσηλεύουν. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η απογραφή;

Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές κλινικές βρέθηκαν παρατυπίες και παραβάσεις των συμβάσεων. Τίθενται ποινές και προκειμένου να διευκολύνονται οι έλεγχοι ζητήθηκαν τα στοιχεία αυτά. Έχοντας την ευθύνη για τα χρήματα που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, έχουμε το βάρος να διαχειριστούμε τον ιδρώτα των εργαζομένων. Και πάνω σε αυτό δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ασεβήσει.

 Οι χρεώσεις των τηλεφωνικών ραντεβού

 Λέτε ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι μονοψώνιο, άρα έχει ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα. Ωστόσο, οι χρεώσεις στα τηλεφωνικά ραντεβού παραμένουν υψηλές για τους ασφαλισμένους. Τι θα κάνετε με αυτό το θέμα;

Είναι ένας διαγωνισμός που εμείς τον βρήκαμε. Ηδη πετύχαμε 10% μείωση των χρεώσεων και θα δώσουμε τη δυνατότητα και σε άλλες εταιρίες να προσφέρουν την υπηρεσία με χαμηλότερη χρέωση. Μην ξεχνάτε επίσης ότι σταμάτησα διαγωνισμό σε εξέλιξη για τα ραντεβού από τις γραμματείες των πολυϊατρείων του ΙΚΑ, ύψους 10.000.000 ευρώ για τρία χρόνια, όπου ιδιωτική εταιρία πληρωνόταν επί χρόνια, προκειμένου να κάνει δουλειά που μπορούν να κάνουν οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ.

 Ρίτα Μελά

πηγή της συνέντευξης: Εφημερίδα Δημοκρατία 14-10-12