ΑΔΕΔΥ: Ανατροπή του μισθολόγιου και των πολιτικών που μας οδηγούν στην εξαθλίωση

26
adedy

Με αφορμή το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση από τον υπουργό Οικονομικών και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα σημεία εκείνα που αναφέρονται σε διατάξεις του Ν. 4024/2011, η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επισημαίνει τα εξής:

Το Μισθολόγιο που εφαρμόζεται από το Νοέμβριο του 2011 στο Δημόσιο, υποταγμένο στις μνημονιακές απαιτήσεις «για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», οδήγησε σε τραγική υποβάθμιση των μισθών των εργαζομένων και μάλιστα σε βαθμό εξαθλίωσης. Ταυτόχρονα, καταδίκασε τους δημοσίους υπαλλήλους σε μισθολογική καθήλωση, εξαιτίας της σύνδεσής του με το Βαθμολόγιο.

 Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι η συγκυρία και οι πολιτικές του μνημονίου, ειδικότερα, δεν άφηναν περιθώρια για την υλοποίηση ενός Μισθολογίου που θα αναβάθμιζε μισθούς, θα αναιρούσε εσωτερικές στρεβλώσεις και θα αποτελούσε “εργαλείο” με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό δεν επέτρεψε με οποιαδήποτε πράξη ή ενέργειά της να καλλιεργηθεί ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων και δεν προσήλθε σε καμία διαδικασία “διαλόγου”.

Σήμερα, στο πλαίσιο της νέας «συμφωνίας» με την Τρόικα, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες οριζόντιες περικοπές (καταργήσεις των ήδη κουτσουρεμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας καλοκαιριού κ.λπ.), οι οποίες επιβαρύνουν το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο. Παράλληλα, η Κυβέρνηση υπονομεύει ακόμα και αυτό το “Μισθολόγιο-Παρωδία”, αφού την ώρα που ετοιμάζεται να καταργήσει το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ), τα οποία αφορούν μέρος της Κεντρικής Διοίκησης και αποκεντρωμένων κρατικών Υπηρεσιών, ταυτόχρονα “εμπαίζει” τους εργαζόμενους, αναπαράγοντας τις ίδιες αναχρονιστικές και πελατειακές πρακτικές που κακοποιούσαν “παραδοσιακά” τη μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο, για να “διαιρούν” τους εργαζόμενους.  Έτσι, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά και να καλλιεργήσει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού ακόμα και στο εσωτερικό του Δημοσίου, προχωρά σε αποσπασματικές ρυθμίσεις.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. διεκδικεί και αγωνίζεται να μην προχωρήσουν οι σχεδιαζόμενες νέες περικοπές. Διεκδικεί την αναπλήρωση των απωλειών των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο που προέκυψαν από την εφαρμογή του «Μισθολογίου – Φτωχολογίου» ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Απαιτεί την ανατροπή του Ν. 4024/2011 και την κατάρτιση και εφαρμογή ενός πραγματικά δίκαιου και αξιοκρατικού μισθολογίου, με ενιαίες αρχές, ενιαίους κανόνες και κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα του αντικειμένου και των συνθηκών εργασίας.

Συνεχίζουμε ενωτικά, μαζικά και δυναμικά, με τη Γενική Απεργία στις 18 Οκτωβρίου και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν με αμετακίνητο στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής που οδηγεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας στην απόγνωση και την εξαθλίωση. 

 

12-10-2012

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.