Καζάνι που βράζει είναι ο χώρος της υγείας στην Θεσσαλονίκη.

Η υποχρηματοδότηση, οι έλλειψεις προσωπικού και αναλώσιμων, οι οφειλές δεδουλευμένων στους γιατρούς αλλά και η πλήρης υποβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου συστήματος υγείας έχει οδηγήσει γιατρούς και νοσηλευτές στον δρόμο των κινητοποιήσεων.

 Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αντιμετωπίζοντας καθημερινά την άθλια κατάσταση στον χώρο των δημόσιων νοσοκομειακών ιδρυμάτων και γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα την επικινδυνότητα για την υγεία των ασθενών ψάχνουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά πλέον προβλήματα στον κλάδο και να συμπαρασταθούν στους ασθενείς που δεν αντέχουν το οικονομικό βάρος της περίθαλψης.

 Επίσης την κήρυξη 48ωρης απεργία αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις 17 και 18 Οκτωβρίου διεκδικώντας δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό σύστημα υγείας χρηματοδοτούμενο με επάρκεια από τον κρατικό προϋπολογισμό, καμιά περικοπή στο Ιατρικό Μισθολόγιο, ασφαλή εφημέρευση Νοσοκομείων και ΚΥ και άμεση αποπληρωμή των εφημεριών, στελέχωση Νοσοκομείων και ΚΥ με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 Σε κινητοποιήσεις στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

 Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αντιδρώντας στις περικοπές στην Υγεία, στην διάλυση του δημοσίου συστήματος Υγείας αλλά και στα δεδουλευμένα που τους οφείλει το κράτος.

 Απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων διοίκησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου νωρίτερα οι εργαζόμενοι ενώ πραγματοποιήσαν και πορεία προς το Δημαρχείο της περιοχής.

 Γιατροί και νοσηλευτές αντιδρούν με συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κάθε Τρίτη και Πέμπτη ημέρα όπου παρευρίσκεται στο χώρο ο διοικητής των νοσοκομείων Παπανικολάου και ΨΝΘ.

  Οι εργαζόμενοι στο ΨΝΘ αγωνίζονται για δημόσια και κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας για την ανατροπή των Μνημονιακών Πολιτικών που συγχωνεύουν και καταργούν νοσοκομειακές και προνοιακές μονάδες, περικόπτουν μισθούς και συντάξεις, ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις και αποκλείουν την πρόσβαση στην εργασία. Ζητούν ακόμη διαγραφή χρεών ανασφάλιστων χρηστών υπηρεσιών υγείας και χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και εξόφληση δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών την καταβολή θεραπευτικού κινήτρου στους εργαζομένους ασθενείς του νοσοκομείου.  Οι εργαζόμενοι στα ΚΟΙΣΠΕ καθώς και οι ασθενείς στα Κέντρα Ημέρας  αντιδρούν στην 9μηνη καθυστέρηση της πληρωμής του ήδη μειωμένου “Κινήτρου των ασθενών” το οποίο συνιστά για αυτούς ένα ελάχιστο εισόδημα για τις βασικές τους ανάγκες. 

 Σωματείο Εργαζομένων Παπανικολάου: Να διαγραφούν τα χρέη ασθενών προς το Νοσοκομείο

 Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Παπανικολάου οι οποίοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν Ανοιχτή Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 17 Οκτώβρη  από τις 7:00π.μ.ως τις 13:00μ.μ.στην πύλη του  Νοσοκομείου για τα προβλήματα στον χώρο της υγείας.

 «Μετά την πολιτική της κυβέρνησης και της Τρόικας που έχουν οδηγήσει τα Δημόσια Νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης, την έλλειψη προσωπικού, τις συγχωνεύσεις-κλείσιμο των μονάδων Υγείας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες , είναι αφανείς ήρωες της σκληρής καθημερινότητας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

 Οι εργαζόμενοι ζητούν αμεση χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό, την άμεση απομάκρυνση όλων των ιδιωτικών εταιρειών από το Νοσοκομείο, που σαν στόχο έχουν τη συλλογή στοιχείων για το κλείσιμο κλινικών και την απόλυση των εργαζομένων, τη διαγραφή όλων των χρεών των ασθενών προς το Νοσοκομείο ασφαλισμένων και ανασφάλιστων και την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και την παροχή πίστωσης χρημάτων ίση με τις ασφαλείς ανάγκες λειτουργίας του Νοσοκομείου. 

 Τέλος στην συνέλευση καλέστηκαν να παραστούν και οι Σύλλογοι: Νεφροπαθών,Καρκινοπαθών,οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ του  Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη,ο Σύλλογος Γυναικών του Δήμου  Πυλαίας – Χορτιάτη και επιτροπές κατοίκων του Δήμου .   

 ΕΚΑΒ: Πορεία διαμαρτυρίας ασθενοφόρων

 Σε κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι το ΕΚΑΒ οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα το πρωι αυτοκινητοπορεία με τα αθενοφόρα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι εργαζόμενοι  βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας αφού παραμένουν απλήρωτοι για υπερωρίες και νυχτερινά εδώ και μήνες.

 Η πορεία ξεκίνησε από το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και κατευθύνεται στο κεντρικό σταθμό του ΕΚΑΒ.

πηγή: alterthess.gr