Χρύσα Ντοροβίτσα: Οι αποφάσεις του ΠΙΣ είναι προσαρμοσμένες στις επιταγές του μνημονίου

Kατά την διάσκεψη των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της 13ης Οκτωβρίου 2012 ελήφθησαν αποφάσεις για τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία. Στις προτάσεις που ψηφίστηκαν διακρίνεις σε αρκετά σημεία υποχωρητικότητα, σύμπλευση και προσαρμογή στα μνημονιακά σχέδια του Υπουργείου Υγείας για το μέλλον των νοσηλευτικών μονάδων.

 Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στις προτάσεις του για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων προτείνει:

 Καμιά νοσοκομειακή κλίνη δεν πρέπει να καταργηθεί. Ο αντικειμενικός έλεγχος της ποιότητας και της παραγωγικότητας κάθε μονάδας να αξιολογηθεί και να γίνουν μετατροπές της λειτουργίας της (πχ. Δημιουργία Κέντρων Αποκατάστασης, Τραυματιολογικών Κέντρων, Εξειδικευμένων Τμημάτων κλπ, σε περιφερειακές δομές).

Οι συγχωνεύσεις έχουν θέση σε διοικητικό επίπεδο και μόνον”

 

 Συνεπώς αποδέχεται τις αλλαγές χρήσης των νοσηλευτικών    μονάδων μετά την αξιολόγησή τους καθώς και τις συγχωνεύσεις σε διοικητικό επίπεδο

 Αλήθεια για ποια αξιολόγηση μιλάμε; Μη λησμονούμε τις «βαθμολογίες» των νοσοκομείων που κατά διαστήματα διαρρέει το Υπουργείο Υγείας με προφανή στόχο τη διαμόρφωση κλίματος.

 Θα αξιολογήσουν ως αντιπαραγωγικά, τμήματα που δεν έχουν υλικά να λειτουργήσουν ή γιατρούς να εφημερεύσουν;

 Θα έχουν ως κριτήριο τον πολυέξοδο Υγειονομικό Χάρτη με τα δεκάδες λάθη στη στελέχωση και στη νοσηλευτική κάλυψη των κλινικών;

 Δεν γνωρίζει ο ΠΙΣ ότι τα σχέδια συγχώνευσης ή κλεισίματος νοσοκομείων έχουν το  προκάλυμμα της αλλαγής χρήσης των μονάδων;

 Η συγχώνευση σε διοικητικό επίπεδο ενώ μπορεί να θεωρηθεί λογική ενέργεια από πλευράς εξοικονόμησης πόρων κρύβει οπωσδήποτε τον αυξημένο κίνδυνο της υποβάθμισης ή του κλεισίματος της μικρότερης μονάδας.

 Όταν οι μετακινήσεις προσωπικού γίνουν υπερβολικά εύκολες με δεδομένη την υποστελέχωση όλων των μονάδων πως θα επιβιώσουν τα μικρά νοσοκομεία ;

 Αν ο προϋπολογισμός είναι ενιαίος, ποιό νοσοκομείο θα πριμοδοτείται; Οπωσδήποτε σε μια ελλειμματική χρηματοδότηση θα γίνει προσπάθεια να διασωθεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο.

  Στις προτάσεις του ΠΙΣ σχετικά με τον Υγειονομικό Χάρτη γίνεται ιδιαίτερη και απολύτως δικαιολογημένη αναφορά στις ανάγκες των νησιωτικών περιοχών.

 Το σχόλιο όμως

 «Οι απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές στις οποίες εφημερεύει καθημερινώς το Νομαρχιακό Νοσοκομείο – Σάμο, Λήμνο, Μυτιλήνη, Ρόδο κ.ά – δεν έχουν την πολυτέλεια άλλων περικοπών καθότι δεν υπάρχουν άλλα κοντινά νοσηλευτικά ιδρύματα ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς όταν χρειάζονται δευτεροβάθμια περίθαλψη, όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα»

 δημιουργεί ανησυχία στο «πόσο νερό στο κρασί του» έχει βάλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σχετικά με τις ανάγκες των νοσοκομείων της περιφέρειας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

 Αυτά αντέχουν κι άλλες περικοπές γιατί υπάρχει η λύση της διακομιδής; O κίνδυνος της μεταφοράς του ασθενούς δεν υπολογίζεται; Δεν πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη οι αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού που δεν έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί προκειμένου να έχει υγειονομική κάλυψη;

 Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και το μέλλον για τη δημόσια υγεία διαγράφεται μαύρο δεν θα πρέπει οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών να αποτελούν «συγχωροχάρτι» στη διαφαινόμενη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

 

Χρύσα Ντοροβίτσα

Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Λακωνίας


– Αναδημοσίευση απο την ιστοσελίδα ygeianet.gr