Γ. Μπασκόζος: Προτεραιότητα η υγεία των πολιτών και όχι οι δανειστές

20

Συνέντευξη του Γιάννη Μπασκόζου* στην ΑΥΓΗ στον Ανάργυρο Σεβαστό

Ολοκληρώθηκε με μαζικότατη συμμετοχή η διήμερη Ιδρυτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Οκτωβρίου 2012. Στις διαδικασίες συμμετείχαν πάνω από 250 άτομα. Με τη δυναμική τους παρουσία και τον πλούσιο και εποικοδομητικό διάλογο πού αναπτύχθηκε, οι υγειονομικοί, ανέδειξαν τις συνθήκες διάλυσης που επικρατούν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς, από τις εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές πολιτικές της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της τρόικας. Εκφράστηκε επίσης η αναγκαιότητα δημιουργίας υγειονομικού κινήματος αντίστασης στη μνημονιακή λαίλαπα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καθώς και επικαιροποίησης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την υγεία. Παράλληλα, αποφασίστηκε να στηριχθούν ενεργά οι διάφορες δομές αλληλεγγύης που δημιουργούνται μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες.

* Πως διαγράφεται η κατάσταση στον τομέα της υγείας μετά και τις τελευταίες «απαιτήσεις» της τρόικας;

Είναι δεδομένο ότι, λόγω της κρίσης και της οικονομικής ανέχειας, έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα υγείας. Την ώρα λοιπόν της διευρυνόμενης ανέχειας στην κοινωνία και της αυξημένης ανάγκης για επαρκείς και δημόσιες υπηρεσίες υγείας, η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια το μνημονιακό σχέδιο της κατεδάφισης και των τελευταίων υπολειμμάτων του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους, πάντα βέβαια με το πρόσχημα του εξορθολογισμού και του περιορισμού της σπατάλης.

Η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση από τις επιπτώσεις των αντικοινωνικών μέτρων, ενώ η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ., άξια συνεχιστής των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, επιδίδεται σε μια ανηλεή επίθεση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Ήδη η εφαρμογή των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων έχει οδηγήσει:

– Στον αποκλεισμό από τις υπηρεσίες υγείας μεγάλων ομάδων πληθυσμού που βιώνουν τη φτώχεια ή βρέθηκαν να είναι ανασφάλιστοι επειδή έχουν μείνει άνεργοι ή αδυνατούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

– Στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και εξετάσεις και στην επιβολή χαρατσιών στα νοσοκομεία.

– Στη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, που από την πρώτη μέρα λειτουργίας του βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας λόγω της σοβαρής έλλειψης πόρων και της διάλυσης των υγειονομικών του υπηρεσιών, ταλαιπωρώντας εκατομμύρια ασφαλισμένους πολίτες και χιλιάδες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

– Στην πλήρη αποδιοργάνωση των νοσοκομείων λόγω υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και καταλήστευσης των ταμειακών διαθεσίμων τους με την αυθαίρετη μετατροπή τους σε ομόλογα κατά τη διαδικασία του PSI.

Με τις τελευταίες «απαιτήσεις» της τρόικας για περικοπή ακόμα 950 εκατ. ευρώ για το 2013, η κατάσταση θα γίνει τραγική και η ανθρωπιστική κρίση θα είναι γεγονός. Αν συνυπολογίσουμε δε την κατάρρευση των ψυχιατρικών δομών αποασυλοποίησης, τα φαινόμενα έσχατης εξαθλίωσης συμπολιτών μας θα γίνουν καθημερινή πραγματικότητα.

Είναι σαφές πως δεν παίρνουν κανένα μέτρο με γνώμονα την έγνοια στον άρρωστο και τη βελτίωση και στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Τίποτα από ό,τι περικόπτουν από τις υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας δεν επιστρέφει για τη στήριξη του συστήματος. Υπηρετούν με ευλάβεια και δογματικό φανατισμό τη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη λογική, που πρεσβεύει πως οι κοινωνικές παροχές αποτελούν «βαρίδι» για την οικονομία, δηλαδή για τη δυνατότητα ικανοποιητικής κερδοφορίας του κεφαλαίου, και όπου υπάρχει η δυνατότητα για το κεφάλαιο να βρει νέο πεδίο κερδοφορίας, διά της απαξίωσης του Δημόσιου ανοίγουν το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις.

* Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και πού θα βρεθούν τα χρήματα που χρειάζονται;

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα των ασκούμενων πολιτικών από οικονομικοκοινωνική και πολιτική άποψη.

– Για μας, προτεραιότητα έχουν οι κοινωνικές ανάγκες και όχι οι μνημονιακές πολιτικές εξυπηρέτησης των συμφερόντων των δανειστών.

– Εμείς, σε αντίθεση με τις μνημονιακές καταστροφικές και υφεσιακές πολιτικές, προτάσσουμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που και πλούτο θα παράγει και τα δημόσια έσοδα θα αυξάνει με δίκαιη φορολογική πολιτική και θα στοχεύει στη μείωση της ανεργίας, της εισφοροδιαφυγής και της λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Η επαρκής κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, για να μην καταρρεύσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και τα νοσοκομεία, είναι προτεραιότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο διεκδικεί ένα νέο, αναβαθμισμένο, καλά στελεχωμένο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος που το έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση ή την εθνικότητά του. Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στην πρόληψη, τη μετανοσοκομειακή φροντίδα, κοντά στο τόπο κατοικίας και εργασίας, αποτελούν προτεραιότητά μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θεωρεί ότι, από τη στιγμή που η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η κερδοσκοπία στην παροχή υπηρεσιών πρόνοιας και περίθαλψης και παλεύει για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Θέτει ως στρατηγικό στόχο μια ριζική αναμόρφωση των υπηρεσιών υγείας, ώστε αυτές να παρέχουν ενιαία, δημόσια, ισότιμη και δωρεάν φροντίδα σε όλον τον πληθυσμό, με βάση τις ανάγκες του και στόχο την εφαρμογή της συνέχειας στη φροντίδα, δηλαδή την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη της αρρώστιας, την περίθαλψη, τη λειτουργική αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη των αρρώστων. Ο δημόσιος τομέας που οραματιζόμαστε δεν έχει σχέση με το σημερινό υποβαθμισμένο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, που χαρακτηρίζεται από φαινόμενα αναξιοκρατίας και διαφθοράς. Αγωνιζόμαστε για δημόσιο τομέα αποτελεσματικό, ποιοτικό, φιλικό για τους πολίτες, που επιτελεί τον ρόλο του σε συνθήκες κοινωνικού και δημοκρατικού ελέγχου.

Βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής που θα οδηγήσει στην υλοποίηση της στρατηγικής μας στόχευσης είναι:

α) η επαρκής χρηματοδότηση της υγείας

β) η συγκρότηση ολοκληρωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μετανοσηλευτικής αποκατάστασης, που θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα του νέου πραγματικά Δημόσιου Συστήματος Υγείας

γ) η αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης και

δ) ο κοινωνικός έλεγχος, η δημοκρατική συμμετοχή εργαζομένων και αποδεκτών υπηρεσιών υγείας στη λήψη των αποφάσεων.

Στη συνδιάσκεψη έγινε φανερό πως βασικά σημεία στα οποία χρειάζεται να εστιάσουμε την προσοχή και τις επεξεργασίες μας είναι το θέμα της χρηματοδότησης του συστήματος, της πολιτικής φαρμάκου και της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και η θέση μας για τον ρόλο του επιχειρηματικού κεφαλαίου και την πολιτική μας απέναντί του. Για τα θέματα αυτά υπήρξαν στη συνδιάσκεψη ενδιαφέρουσες απόψεις και διαφορετικές προσεγγίσεις, που οφείλουμε να επεξεργαστούμε. Η σταθερή σύνδεση του Τμήματος Υγείας με την Επιτροπή Προγράμματος και το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τέθηκε απαραίτητη προϋπόθεση.

* Ποιες είναι οι άμεσες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας;

Προτεραιότητα για μας έχει η ανάπτυξη μετώπου αντιστάσεων σε τοπικό επίπεδο για την προστασία των δημόσιων δομών υγείας και αποτροπή της κατάρρευσης. Βασικό μέλημα είναι η διασφάλιση της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίας υγείας για όλους όσοι έχουν ανάγκη. Σε προγραμματικό επίπεδο, επείγοντα χαρακτήρα έχει η επεξεργασία και τεκμηρίωση σχεδίου για να κρατηθούν ανοικτά τα νοσοκομεία και να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και απαραίτητων υλικών σε περίπτωση που ο λαός αναθέσει στην Αριστερά τη διακυβέρνηση της χώρας. Γνωρίζουμε πως ο δρόμος δεν θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα και πως οι αντιστάσεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων θα είναι λυσσασμένες. Η διασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας οφείλει να είναι, και θα είναι, για τον ΣΥΡΙΖΑ απόλυτη προτεραιότητα. Δουλεύουμε εντατικά για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και σας διαβεβαιώνω πως η «βίαιη ωρίμανση» που απαιτείται γίνεται πραγματικότητα.

Η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους λειτουργούς της υγείας αποτελεί προϋπόθεση.

Η έμπνευση των εργαζόμενων, η ηθική ανάταση και η επανάσταση στις συνειδήσεις με επικράτηση της συλλογικότητας, της ευθύνης και της κοινωνικής προσφοράς, μακριά από πρακτικές διαφθοράς, κακοδιαχείρισης, αδιαφορίας και ελλιπούς προσφοράς, είναι αναγκαία για να πετύχουμε τους στόχους μας και να δικαιώσουμε τις προσδοκίες των εργαζόμενων.

 

*Ο Γιάννης Μπασκόζος είναι Α αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Συντονιστής του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ