Πως 32 χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2013 »βαφτίζονται» διαθεσιμότητες

Απολύσεις και στα Νοσοκομεία!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, επιχειρεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο. Την επιχείρηση «σκόνη στα μάτια» του κόσμου έχει αναλάβει ο Δημαρίτης Υπουργός κ. Μανιτάκης.

 

Έτσι η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων «βαφτίζεται» διαθεσιμότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο απολυμένος θα παίρνει μερικά ψίχουλα και η οριστική απόλυση θα ακολουθήσει μετά την παρέλευση ενός χρόνου.

 

Από το δημοσίευμα του Έθνους που ακολουθεί προκύπτει ανεπιφύλακτα ότι ανάμεσα σε αυτούς που θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο θα είναι και χιλιάδες από τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία καθώς επίσης από την παιδεία και την αυτοδιοίκηση. Για να θολώσουν τα νερά μιλούν ότι θα ξεκινήσουν από την απόλυση επίορκων υπαλλήλων που σύμφωνα με αποφάσεις που υπάρχουν δεν είναι περισσότεροι σε αριθμό από μερικές δεκάδες. Η καμπάνα λοιπόν χτύπησε, αρκεί να μην κλείσουμε τα αυτιά μας.

 

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του Έθνους.

 

 

 

 

 

Συνολικά 32.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του 2013 σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναμένεται να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές, το οποίο θα κατατεθεί πιθανότατα την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στο νομοσχέδιο θα περιγράφεται η δέσμευση για να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2012 και από 25-30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο εντός του 2013.

Τους επόμενους τρεις μήνες θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 500 επίορκοι και ακατάλληλοι υπάλληλοι και περίπου 1.500 εργαζόμενοι στον «σκληρό» πυρήνα του κράτους, οι οποίοι θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες μετά τη διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους οργανισμούς.

Την επόμενη χρονιά όπου παράλληλα θα ξεκινήσει και η αξιολόγηση του προσωπικού, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα μπορούν να χαρακτηριστούν πλεονάζοντες και να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 30.000 υπάλληλοι τόσο <ζαπό καταργούμενους δημόσιους οργανισμούς όσο και από δημόσιες υπηρεσίες. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, δεν προκύπτουν οι αριθμοί των «διαθεσιμοτήτων» που έχουν συμφωνηθεί.

Η πλειονότητα των 30.000 διαθεσιμοτήτων δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να προκύψει κυρίως από τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου απασχολούνται σήμερα περίπου 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι πλεονάζοντες υπάλληλοι αναμένεται να προκύψουν από τις συγχωνεύσεις νοσοκομειακών και εκπαιδευτικών μονάδων αλλά και από τα νέα οργανογράμματα των δήμων και των περιφερειών. Κύκλοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη επισημαίνουν ότι δεν θα πραγματοποιηθούν απολύσεις, καθώς οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για ένα έτος, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους, θα επανατοποθετούνται εντός του 12μήνου σε νέες θέσεις.

Οι κενές οργανικές θέσεις όμως έχουν καταργηθεί από την πλειονότητα των δημοσίων υπηρεσιών δημιουργώντας προβληματισμό σχετικά με το μέλλον των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, οι οποίοι μετά την πάροδο του 12μήνου- εάν δεν επανατοποθετηθούν- θα πρέπει να απολυθούν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους», στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:

  • Ρυθμίσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, όπου θα επιτρέπονται υποχρεωτικές μετακινήσεις ακόμα και εκτός των ορίων του νομού που εργάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι.
  • Πρόβλεψη για επανεκπαίδευση προσωπικού που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα προκειμένου να τοποθετηθεί σε θέσεις όπου υπάρχει ανάγκη. Για παράδειγμα, οι πλεονάζοντες υπάλληλοι του Δήμου Ρόδου θα μπορούν να επανεκπαιδευτούν προκειμένου να εργαστούν ως τραυματιοφορείς στο νοσοκομείο του νησιού.
  • Αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου έτσι ώστε άμεσα να τίθενται σε διαθεσιμότητα όσοι υπάλληλοι έχουν καταδικαστικές αποφάσεις από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, ενώ θα προβλέπεται η επίσπευση των υπηρεσιακών συμβουλίων που θα κρίνουν ποιοι υπάλληλοι είναι ακατάλληλοι ή «κοπανατζήδες» προκειμένου να τεθούν εκτός Δημοσίου μέχρι τα τέλη του έτους.

πηγή του δημοσιεύματος η εφημερίδα το Έθνος