Ε. Ουζουνίδου: Προβληματική έως επικίνδυνη η λειτουργία της παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης – Μαμάτσειου

27

Ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ προςτον Υπουργό Υγείας: Προβληματική έως επικίνδυνη η λειτουργία της παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης – Μαμάτσειου
Η Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης έχει δύναμη 45 κλίνες με κάλυψη κλινών στο 90% περίπου από την 1 Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2012 βάσει των στοιχείων του γραφείου κίνησης ασθενών.

Γενική εφημερία υπάρχει σε καθημερινή βάση. Το προβλεπόμενο ιατρικό   προσωπικό ανέρχεται σε εφτά (7) παθολόγους προκειμένου η κλινική να λειτουργεί εύρυθμα και οι πολίτες να λαμβάνουν τις ιατρικές υπηρεσίες που τους αντιστοιχούν σε μία πολιτισμένη ευνομούμενη πολιτεία του εικοστού πρώτου αιώνα.

Σήμερα μετά και την παραίτηση ενός επιμελητή το ιατρικό προσωπικό έχει περιορισθεί σε τρείς (3) Παθολόγους.

Είναι σαφές ότι η λειτουργία της παθολογικής κλινικής καθίσταται προβληματική σε μεγάλο βαθμό, τόσο στην πρωϊνή λειτουργία της όσο και στο θέμα της εφημεριακής κάλυψης του τμήματος.

Εκκλήσεις του Διευθυντή της Παθολογικής  Κλινικής προς τα αρμόδια όργανα  για την επαρκή στελέχωση της έχουν μέχρι σήμερα αποβεί άκαρπες.

Με δεδομένο όμως και την πρόσφατη παραίτηση του επιμελητή, η μείωση του ήδη ελλιπούς ιατρικού προσωπικού από τέσσερις (4) παθολόγους σε τρείς (3) αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μερική λειτουργία της κλινικής και μειωμένη παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον τομέα που περισσότερο έχει ζήτηση από τους ασθενείς, τον παθολογικό τομέα.

Είναι αδύνατο και επικίνδυνο τρείς (3) ιατροί να αναλαμβάνουν υποχρεώσεις που αναλογούν σε υπερδιπλάσιους. Την ευθύνη για τις αρνητικές συνέπειες της μη ομαλής λειτουργίας της Κλινικής είναι σαφές ότι θα έχουν όσοι από αμέλεια ή ανεπάρκεια φέρνουν τους ιατρούς σε τόσο δυσχερή θέση που να προβληματίζονται σοβαρά για την περαιτέρω παραμονή τους στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης.

Το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετείται όταν εξαναγκάζονται οι σωματικά και ψυχικά καταπονημένοι ιατροί σε περαιτέρω καταπόνηση με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς που λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους,  ενάντια σε κάθε νομική και ηθική δεοντολογία.
Κατόπιν τούτων,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Τι προτίθεται να πράξει για την εύρυθμη λειτουργία της παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης;

-Θα εμποδίσει την προβληματική λειτουργία μίας τόσο αναγκαίας- πρώτης γραμμής- Κλινικής για τους πολίτες της Κοζάνης όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία του γραφείου κίνησης ασθενών, θα αναστείλει  τον ορατό κίνδυνο μερικής λειτουργίας της;

-Θα τηρήσει και θα επαναφέρει σε ισχύ τα οριζόμενα  στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας – ν.3418/2005 τόσο αναφορικά με την τιμή και αξιοπρέπεια των ιατρών κατά την άσκηση του λειτουργήματος (ως το ορίζει ο ίδιος ο νόμος) όσο και με την ίση πρόσβαση των πολιτών της περιφέρειας στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών;

-Τι θα πράξει για την άμεση τοποθέτηση ειδικού παθολόγου με τον προσφορότερο τρόπο;
Τι προτείθεται να  πράξει για την άμεση πρόσληψη  δύο (2) τουλάχιστον θέσεων επικουρικών παθολόγων;

-Η κάλυψη των αναγκών σε ιατρούς που είναι τεράστια σε όλες τις νοσοκομειακές μονάδες όχι μόνο του νομού Κοζάνης αλλάς όλης της περιφέρειας και ιδιαίτερα της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί μόνο μέσω της προκήρυξης των 400 επικουρικών ιατρών; Αυτός είναι ο μόνος τρόπος του Υπ.Υγείας για την άρση του εμποδίου των προσλήψεων με βάση το δείκτη 1 προς 10 και για τον ευαίσθητο τομέα της υγείας.

Η ερωτώσα Βουλευτής

Ουζουνίδου Ευγενία