Οι μνημονιακές επιτροπές για διαθεσιμότητες, και υποχρεωτικές μετατάξεις στην Υγεία «επί το έργο».

Η συγκρότηση μνημονιακών επιτροπών στο Υπουργείο Υγείας με παρουσία σε αυτές εκπροσώπων της τρόικα είχε επισημανθεί από εμάς στις 26-10-12 σε σχετικό δημοσίευμα.

Σήμερα ο Υπουργός Υγείας σε ομιλία του στους Διοικητές των ΥΠΕ αναφέρθηκε στ έργο αυτών των επιτροπών δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη σημασία στην επιτροπή ανθρωπίνων πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στην επιτροπή αυτή ο κ Λυκουρέντζος έχει αναθέσει ουσιαστικά σε συνεργασία με το Υπ Διοικητικής Μεταρρύθμισης το θέμα της μείωσης του προσωπικού στην υγεία μέσω των συγχωνεύσεων και τον προσδιορισμό του υποτιθέμενου «πλεονάζοντος» προσωπικού στα Νοσοκομεία.

 

 

Οι αυταπάτες που μπορεί να καλλιεργούνται ότι τα Νοσοκομεία θα μείνουν έξω από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας (βλέπε ουσιαστικά απολύσεις) σύντομα θα διαψευστούν. Η διαδικασία της διαθεσιμότητας θα προκύψει μέσα από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νοσοκομείων, της μεταφοράς τμημάτων, της υποτιθέμενης αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού, της αλλαγής των οργανισμών των Νοσοκομείων και την παραχώρησης δραστηριοτήτων σε ιδιώτες.

Επιπλέον η διαδικασία αυτή θα συνδυαστεί με τη δυνατότητα που δίνει το νέο μεσοπρόθεσμο για υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού σε κάθε σημείο της χώρας, χωρίς κανένα κριτήριο, με βάση υποτιθέμενες υπηρεσιακές ανάγκες, που θα τις προσδιορίζει αυθαίρετα το Υπουργείο, οι ΥΠΕ και οι διοικητές των μονάδων υγείας.

Τέλος ανάμεσα στα άλλα ο κ. Λυκουρέτζος έριξε και τη δεύτερη Βόμβα για προώθηση των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στην Υγεία. Μιλάμε ουσιαστικά για την ανάθεση λειτουργίας σημαντικών τμημάτων ή και ολόκληρων Νοσοκομείων σε ιδιώτες.

Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ανακοίνωσης του Υπουργείου για το θέμα αυτό.

«Μετά το στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας μας και μετά την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού του έτους 2013 από το ελληνικό κοινοβούλιο, μια νέα περίοδος αρχίζει για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής του Υπουργείου Υγείας.

Την  περίοδο αυτή καλούμεθα να εργαστούμε σκληρά, να επιδείξουμε θάρρος και αποφασιστικότητα για να επιτύχουμε τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής 2013-2016, αλλά και να υλοποιήσουμε δράσεις με τις οποίες θα ενισχύσουμε και θα αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

….

Επίσης, συγκροτήθηκαν πέντε υπο- επιτροπές για τους τομείς προτεραιότητας: 

  1.   Επιτροπή Μάνατζμεντ-Διοίκηση Νοσοκομείων
  2.   Επιτροπή αναμόρφωσης των Diagnosis-Related Groups (DRGs) (ΚΕΝ)
  3.   Επιτροπή για την καθολική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και αξιοποίηση των δεδομένων
  4.  Επιτροπή Τιμολόγησης και Αποζημίωσης των Φαρμάκων, η οποία παρακολουθεί και θα παρακολουθεί συνεχώς την όλη διαδικασία της αγοράς φαρμάκων
  5.   Επιτροπή για την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, τόσο σε δομολειτουργικό επίπεδο, όσο και στα οικονομικά του.

 

Έχουμε ακόμη συγκροτήσει τρεις ακόμη επιτροπές για τους νέους τομείς προτεραιότητας που εντόπισε το Υπουργείο Υγείας:

  1.    Επιτροπή Τουρισμού Υγεία
  2.   Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεία
  3.   Επιτροπή Διαχείρισης και Ανάπτυξης των Ανθρώπινων Πόρων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

 Στις επιτροπές αυτές προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς αμοιβή περισσότεροι από 100 επιστήμονες και στις οποίες συμμετέχουν και εκπρόσωποι από την Task Force (TFGE), των οποίων η τεχνογνωσία κρίνεται πολύτιμη και αναγκαία για την ανάπτυξη της πολιτικής μας.

Το Υπουργείο Υγείας είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο ως προς τη συνεργασία με την TFGR η οποία στηρίζει το έργο του Υπουργείου και ιδιαίτερα την πρωτοβουλία «Υγεία εν Δράσει», δραστηριότητες οι οποίες έχουν τύχει καλής υποδοχής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου έχουμε θετικές αναφορές.

Οι επιτροπές καταλήγουν σε πορίσματα και εντός των ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης των δράσεων, ο οποίος θα σας γνωστοποιηθεί μαζί με το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής τις επόμενες ημέρες.

..

Σας ενημερώνω ότι οι επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα παραγωγικές, δεδομένης της εντατικής δραστηριοποίησης για την υλοποίηση των αποφάσεων από τις υπο-επιτροπές, από την Επιτελική Επιτροπή Μεταρρύθμισης και την εφαρμογή της Κυβερνητικής Πολιτικής.

Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στο θέμα της ανάπτυξης των ανθρωπίνων πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Συνεργαζόμαστε, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης με το αρμόδιο Υπουργείο και τον κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ήδη έχουμε ετοιμάσει το δικό μας σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας σε ένα επιτελικό, στρατηγικό όργανο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών.

…..

Σκεφτόμαστε να υπάρξουν Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Πιστεύουμε ότι θα αποβούν επωφελείς για την εθνική οικονομία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ είναι μια αναπτυξιακή στρατηγική η οποία μπορεί να προσθέσει ευεργετήματα πάνω από τις ανάγκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε στην κατεύθυνση της μείωσης της σπατάλης του δημοσίου χρήματος….»