Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστικής Αριστεράς: Να μην περάσουν οι απολύσεις και μετατάξεις σε Υγεία – Πρόνοια

Η τρικομματική κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο και τον μνημονιακό κρατικό προϋπολογισμό, που οδηγούν την κοινωνία σε διάλυση και τη χώρα σε νέα αδιέξοδα. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν, πέρα από τις νέες μειώσεις στο εισόδημα, τις ανατροπές στο ασφαλιστικό, την φοροεπιδρομή και τα χαράτσια, τις ιδιωτικοποιήσεις, ειδικότερα στο Δημόσιο υλοποιούν και τη μνημονιακή δέσμευση για απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων καθώς και σωρεία υποχρεωτικών μετατάξεων.

 

Θέλουν να διαλύσουν τις δημόσιες υπηρεσίες, να υποβαθμίσουν τις παροχές σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πρόνοια. Θέλουν να παραχωρήσουν αυτούς τους τομείς σε ιδιώτες, υποχρεώνοντας οι πολίτες, που σήμερα δεν τα βγάζουν πέρα, να πληρώνουν από την τσέπη τους για να έχουν αυτές τις υπηρεσίες.

Ήδη μέχρι το τέλος του έτους έχουν δεσμευτεί να απολύσουν πάνω από 2000 υπαλλήλους ενώ για το 2013 προβλέπεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 25000. Είχε προηγηθεί βεβαίως το μέτρο της εφεδρείας, με το οποίο οδηγήθηκαν αρκετοί Δημόσιοι Υπάλληλοι σε απόλυση, ενώ πάνω από 15000 αναγκάστηκαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα για να το αποφύγουν.

Σήμερα με πρωτεργάτη τον Δημαρίτη Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη απολύονται μέσω της «διαθεσιμότητας», από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου σφαγείου, οι πρώτοι εργαζόμενοι που ανήκουν σε διοικητικούς κλάδους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Η προσπάθεια που κάνουν κάποιοι να εμφανίσουν μια ψεύτικη πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι στην Υγεία και την Πρόνοια δεν κινδυνεύουν, έχει τόση δόση αλήθειας όση και η διαβεβαίωση που έδιναν ότι οι μισθοί των υγειονομικών δεν θα περικοπούν από το νέο μισθολόγιο, γιατί ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί. Άλλωστε το νέο μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή τους διαψεύδει, αφού η μόνη εξαίρεση για την υγεία είναι η υπαγωγή στη διαθεσιμότητα των ιδιωτικού δικαίου διοικητικών υπαλλήλων που θα επιχειρηθεί αυτές τις μέρες, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (διαθεσιμότητες, μετατάξεις) η υγεία και η πρόνοια είναι στο ίδιο καζάνι με το υπόλοιπο δημόσιο.

Έτσι λοιπόν το επόμενο κύμα απολύσεων, από το οποίο δεν εξαιρούνται ούτε τα Νοσοκομεία ούτε οι μονάδες πρόνοιας, θα προέλθει από την συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών και Νοσοκομείων, τους νέους μνημονιακούς οργανισμούς που μαγειρεύονται στο Υπ. Υγείας, την ψευτοαξιολόγηση μονάδων και προσωπικού και τις λίστες που ετοιμάζονται του δήθεν πλεονάζοντος προσωπικού.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη σε κανέναν εργαζόμενο. Οι απολύσεις κρέμονται πάνω από το κεφάλι όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο και βεβαίως όλων των υγειονομικών. Τον προηγούμενο χρόνο ξεκίνησαν με όσους ήταν κοντά στη σύνταξη, σήμερα με τους αορίστου χρόνου στο υπόλοιπο δημόσιο και όσους έχουν πειθαρχικές εκκρεμότητες, αύριο το μέτρο θα «αγκαλιάσει» όλους τους χώρους και κλάδους.

Οι μαζικές υποχρεωτικές μετατάξεις, που στα Νοσοκομεία θα πάρουν την μορφή χιονοστιβάδας, λόγω των συγχωνεύσεων- καταργήσεων Νοσοκομείων, κλινικών και υπηρεσιών, οι οποίες μάλιστα θα γίνουν χωρίς κανένα κριτήριο, πέρα από τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις υπηρεσίες θα οδηγήσουν σε τεράστια κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα χιλιάδες εργαζόμενους και ίσως αρκετούς από αυτούς, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, λόγω των μεγάλων αποστάσεων και στην υποχρεωτική παραίτηση.

Η νέα αυταρχική τροποποίηση των διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, δεν γίνεται για να αντιμετωπίσει φαινόμενα διαφθοράς και συναλλαγών που υπάρχουν και μένουν ατιμώρητα, αλλά για να καθυποτάξει, να εκφοβίσει και να διώξει δημοσίους υπαλλήλους, θέτοντάς τους σε καθεστώς αργίας για κάθε είδους παράπτωμα, χωρίς μάλιστα να έχει εκδικαστεί η υπόθεση, ακόμα και με υποκειμενική κρίση προϊσταμένων, καταργώντας ακόμη και το τεκμήριο της αθωότητας.

Οι πολιτικές και τα μέτρα που προωθούνται από την τρικομματική κυβέρνηση δεν έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν τα υπαρκτά προβλήματα στην λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά αντίθετα για να συρρικνώσουν δραματικά την παροχή κοινωνικών αγαθών στους πολίτες, να διαλύσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να απολύσουν προσωπικό. Ταυτόχρονα θα εντείνουν τα κομματικο-πελατειακά φαινόμενα στο χώρο του Δημοσίου, με στόχο την τακτοποίηση ημετέρων και τη δίωξη των μη αρεστών.

Το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Υγεία – Πρόνοια εκτιμά ότι η μάχη κατά των απολύσεων, είτε αυτών που προωθούνται τώρα για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, είτε αυτών που ακολουθούν μέσω της συγχώνευσης και κατάργησης υπηρεσιών και της αξιολόγησης προσωπικού, είτε αυτών που αντιστοιχούν στις εκβιαστικές αποχωρήσεις χιλιάδων εργαζομένων μέσω των υποχρεωτικών μετατάξεων είναι η κορυφαία για το συνδικαλιστικό κίνημα στο δημόσιο.

Το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Υγεία – Πρόνοια καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις σε αυτή τη μάχη, να κάνουν δικού της υπόθεση τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία, η ΠΟΕΔΗΝ και η ΑΔΕΔΥ είναι ανάγκη να οργανώσουν τον αγώνα για να αποτραπούν οι απολύσεις και οι υποχρεωτικές μετατάξεις, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα που δεν θα επιτρέψουν στο μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης να υλοποιήσει τους στόχους του.

15/11/2012

Η ανακοίνωση σε μορφή word