Το πρώτο κύμα των απολύσεων και οι ελιγμοί Μανιτάκη

του Κόνιαρη Χρήστου *

Τα «αριστερά» δεκανίκια του μαύρου μετώπου, υπουργοί της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να ανακόψουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο πρώτο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο, ρίχνουν ένα μετά το άλλο τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, πρακτική στην οποία έχουν γίνει ειδικοί.

Ο Υπουργός κ. Μανιτάκης, στέλνει σύμφωνα με δηλώσεις του, ηλεκτρονικά έντυπα στις υπηρεσίες ζητώντας τους να καταγράψουν τις ανάγκες σε προσωπικό, για να τακτοποιηθούν δήθεν οι υπάλληλοι που απολύονται, επαίσχυντη πράξη που σήμερα βαφτίζεται διαθεσιμότητα.

 

Είναι τόσο μεγάλο το θράσος του κ. Μανιτάκη και της συγκυβέρνησης, που το έγγραφο αυτό θα απευθυνθεί σε όλες τις υπηρεσίες, ακόμα και σε αυτές στις οποίες απολύεται σήμερα προσωπικό.

Δηλαδή σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα από μια υπηρεσία και αύριο θα επαναπροσληφθούν από την ίδια υπηρεσία γιατί θα υπάρχουν ανάγκες. Καλό το παραμύθι τους αλλά δεν έχει δράκο, όπως λέει και ο λαός μας.

Προσπαθούν να αποκρύψουν συστηματικά ότι:

  1. Έχουν δεσμευτεί και συμφωνήσει με τα κοράκια της τρόικα ότι από το 2011 έως το 2015 θα έχουν μειώσει κατά 150 χιλιάδες, δηλαδή κατά 30%, τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και επειδή οι συνταξιοδοτήσεις δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 70 χιλιάδες αυτή την περίοδο, για να πιάσουν το «στόχο» θα κάνουν τουλάχιστον και 80 χιλιάδες απολύσεις.
  2. Με βάση τη συμφωνία με την τρόικα υλοποιούν σήμερα το πρώτο κύμα απολύσεων για το 2012 που θα συμπαρασύρει στην ανεργία τουλάχιστον 5000 υπαλλήλους. Με βάση αυτή τη συμφωνια το 2013 υποχρεώνονται να απολύσουν 25.000 και το 2014 κατ’ απαίτηση της τρόικα επιπλέον 22.000. Οι αριθμοί αυτοί βεβαίως μπορεί να διευρυνθούν, αφού οι στόχοι που έχουν τεθεί στα δημοσιονομικά όχι μόνο δεν θα πιαστούν αλλά θα εκτροχιαστούν και η πρόθυμοι της συγκυβέρνησης θα επεκτείνουν τις περικοπές και θα μεγαλώσουν τον αριθμό των απολύσεων.
  3. Η τρόικα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση και ζητά όχι μόνο τον αριθμό των απολύσεων αλλά και ονοματεπώνυμα των αυριανών ανέργων. Αυτό περίτεχνα γίνεται προσπάθεια να κουκουλωθεί ενώ την ίδια ώρα που οι λίστες των »θυμάτων» ζητούνται επίμονα από υπουργεία, Δήμους και φορείς.
  4. Κάθε μετάταξη υπαλλήλου σε άλλη υπηρεσία, σύμφωνα με τα μνημόνια που έχουν ψηφίσει, θεωρείται νέα πρόσληψη με αποτέλεσμα οι δεκάδες χιλιάδες που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν χωρούν σε έναν ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων που θεωρητικά μπορούν είτε να προσληφθούν είτε να μεταταχθούν τα επόμενα χρόνια.
  5. Από το επόμενο πολύ πιο μαζικό κύμα απολύσεων δεν έχει εξαιρεθεί κανένας χώρος, κλάδος και υπηρεσία. Δεν έχουν εξαιρεθεί όχι μόνο οι ΙΔΑΧ αλλά ούτε οι μόνιμοι υπάλληλοι. Γι’ αυτό οι διαβεβαιώσεις ότι κάποιοι θα εξαιρεθούν, ή θα την γλυτώσουν έχουν αξία όση και κάποια προεκλογικά πυροτεχνήματα των συνεταίρων της συγκυβέρνησης.
  6. Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών που ακολουθούν σε συνδυασμό με τα νέα οργανογράμματα, αφού μαγειρευτούν θα βγάλουν χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο σαν πλεονάζον προσωπικό και θα ανοίξουν το δρόμο για νέες απολύσεις.

Όλα αυτά βεβαίως αποκρύπτονται περίτεχνα, τόσο από τη μνημονιακή κυβέρνηση όσο και από τα παπαγαλάκια των μέσων ενημέρωσης.

Τις επόμενες μέρες είναι σίγουρο ότι ο Υπουργός της συγκυβέρνησης κ. Μανιτάκης, συνταγματολόγος που έχει κάνει σουρωτήρι το Σύνταγμα, θα επιχειρήσει και άλλους ελιγμούς. Πιο πιθανός θεωρείται με μια απόφαση να μεταφέρει έναν μικρό αριθμό υπαλλήλων που θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα σε άλλες υπηρεσίες, για να δώσει την εντύπωση ότι οι υπόλοιποι που θα τεθούν τώρα σε διαθεσιμότητα αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες που θα ακολουθήσουν μπορούν να «διασωθούν».

Γι αυτό λοιπόν, όσοι σήμερα μέσα στο εργατικό κίνημα καλλιεργούν αυταπάτες, ότι δηλαδή μπορούν χώροι, υπηρεσίες και κλάδοι να εξαιρεθούν από το επόμενο μαζικό κύμα απολύσεων προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία και αντικειμενικά ρίχνουν νερό στο μύλο των πολιτικών της τρόικα και του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης.

Η μάχη ενάντια στις απολύσεις είναι η μητέρα των μαχών που θα δώσει το εργατικό κίνημα. Οι βάρβαρες πολιτικές του νέου μεσοπρόθεσμου βεβαίως, »αγκαλιάζουν»  όλα τα εργατικά δικαιώματα και κατεδαφίζουν κατακτήσεις αιώνων Ταυτόχρονα διαλύουν τις Δημόσιες υπηρεσίες και αφαιρούν από την εργατική τάξη και το λαό μας το δικαίωμα της πρόσβασης σε κοινωνικά αγαθά όπως η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, η ασφάλιση, το ρεύμα και το νερό. Η φτώχια και η εξαθλίωση είναι πλέον γεγονός στην Ελληνική Κοινωνία.

Η ριζοσπαστικοποίηση των αιτημάτων του εργατικού κινήματος, η οργάνωση των αντιστάσεων και η μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ανατροπές στην Ελληνική κοινωνία. Η προβολή του αιτήματος από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για ανατροπή αυτής πολιτικής καθίσταται πλέον μονόδρομος. Ταυτόχρονα η διεκδίκηση μιας εναλλακτικής πρότασης που συμπυκνώνεται στην σύγκρουση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την έξοδο από την ευρωζώνη, τη διαγραφή του εξωτερικού χρέους και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και της χώρας μπορούν να αλλάξουν το τοπίο και να ανοίξουν το δρόμο για προοδευτικές λύσεις στην Ελληνική κοινωνία.

 

Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι υγειονομικός μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ