ΕΣΠΑσαν και το δικαίωμα στην υγεία

Σήμερα η πρώην αριστερή και πρώην πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ Χ. Παπανικολάου μαζί με τον υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο ανακοίνωσαν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα από το 1,5 εκατ ανέργους αλλά και τις εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους 100 χιλιάδες στην αρχή με «προοπτική» τις 300 χιλιάδες μέσω ΕΣΠΑ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα Δημόσια Νοσοκομεία για να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας.

Το δικαίωμα στην υγεία, υπό προϋποθέσεις και χρονικούς περιορισμούς. Για τους υπόλοιπους ίσως μέσω ΕΣΠΑ χρηματοδοτήσουν τις δωρεάν κηδείες.

 

Τι να πει κανείς. Όταν αυτό το ανακοινώνει ένας εκπρόσωπος της συντηρητικής παράταξης ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση έχει φτάσει στα άκρα και γίνεται προσπάθεια να αποφύγουν την γενική κατακραυγή.

Είναι εντυπωσιακό όμως όταν δίπλα στον κ. Λυκουρέτζο την ανακοίνωση συνυπογράφει η πρώην αριστερή και πρώην πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ Παπανικολάου. Αν κάποιος ανατρέξει στις ανακοινώσεις της ΕΙΝΑΠ την περίοδο που άσκησε την προεδρεία μάλλον θα νομίζει ότι πρόκειται για συνωνυμία.

Κι όμως, δυστυχώς η κατρακύλα για κάποιους δεν έχει σταματημό.

Δείτε επιπρόσθετα πως παρουσιάζεται το θέμα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και αύριο θα αποτελέσει μάλλον και προβεβλημένο θέμαστα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης.

Ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία για εξετάσεις και θεραπείες θα μπορούν να έχουν για τα επόμενα τρία χρόνια 300.000 άνεργοι και ανασφάλιστοι, με αξιοποίηση ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ.
     Η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας είναι να εντάξει, έστω και προσωρινά, 100.000 άνεργους και ανασφαλίστους πολίτες, τον χρόνο, στο πρόγραμμα «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» του ΕΣΠΑ.
    Όπως ανακοίνωσαν, σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος και οι γενικοί γραμματείς Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης και Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, 100.000 άνεργοι και ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να έχουν για ένα χρόνο ελεύθερη πρόσβαση σε γιατρό, πλήρες πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, φαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία.
    Το πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει το 2013, θα ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Θα καλύψει, δηλαδή, συνολικά 300.000 άνεργους και ανασφάλιστους πολίτες.
     Ωστόσο, δεν έχουν διευκρινιστεί, ακόμη, τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν όσοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αλλά οι αρμόδιοι θεωρούν δίκαιο να ενταχθούν πρώτοι όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.