Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη οι προτάσεις Βρούτση για τα επικουρικά ταμεία

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον Υπ Εργασίας κ Βρούτση για το θέμα της ενοποίησης των επικουρικών ταμείων και την μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ.

Η ΑΔΕΔΥ έθεσε το θέμα της διατήρησης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης, την εγγύηση των επικουρικών συντάξεων από το κράτος, της επιστροφής των κλεμμένων αποθεματικών, της ανάγκης στήριξης των επικουρικών ταμείων που σε συνδυασμό με μια πολιτική ενίσχυσης της απασχόλησης μπορούν να δώσουν βιωσιμότητα στα επικουρικά ταμεία.

 

Δήλωσε την αντίθεσή της στις αντιασφαλιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση με την μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε κεφαλαιοποιητικά, είτε μέσω του ΕΤΕΑ είτε μέσα από νέα επαγγελματικά ταμεία αλλά και στις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Ο Υπουργός Εργασίας ήταν αποκαλυπτικός και ανέφερε ότι η υπαγωγή του ΤΕΑΔΥ στο ΕΤΕΑ είναι δεδομένη και θα γίνει άμεσα. Παράλληλα ανέφερε ότι ξεκινήσει η καταβολή των εφάπαξ που καθυστερούν διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την μη άμεση καταβολή έφερε σαν πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού στο Ταμείο Πρόνοιας.

Με βάση τα παραπάνω και μια πρωτη αποτίμηση της συνάντησης είναι ανάγκη να γίνουν οι παρακάτω επισημάνσεις.

1. Οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης, που επαναλήφθηκαν και από τον υπουργό Εργασίας, ότι μετά τη λήψη της μνημονιακής δόσης, ότι δηλαδή τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο και διαφαίνεται φως στον ορίζοντα, βρίσκονται μόνο στη φαντασία των συναιτέρων της συγκυβέρνησης, γιατί οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία γνωρίζουν ότι το τίμημα γι’ αυτούς είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Το νέο δάνειο συνοδεύεται με όρους που περιέχουν απολύσεις στο δημόσιο, αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των Σ.Σ.Ε., νέα μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών και των συνταξιούχων, αύξηση της φορολόγησής τους και ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και των δημοσίων κοινωνικών αγαθών.

2. Η διακήρυξη του υπουργού Εργασίας για διάθεση 1.138 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή των καθυστερούμενων εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων έχει τόση αξία όση και οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης για προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και τη μη λήψη νέων μέτρων. Άλλωστε ακόμα και αν υλοποιηθεί δεν αποτελεί παροχή προς πανηγυρισμό, μιας και αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας, για λεφτά που παρακρατήθηκαν από τους εργαζόμενους και καταληστεύθηκαν διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, πολύ περισσότερο που τα εφάπαξ όταν δοθούν θα είναι πετσοκομμένα κατά 43%.

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση όμως αρνείται την επιστροφή των «κλεμμένων» αποθεματικών των ταμείων και την ανακεφαλαιοποίησή τους, από τις απώλειες που είχαν από το κούρεμά κατά 50% τους με το PSI, που σε συνδυασμό με μια πολιτική ανάπτυξης της απασχόλησης, θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα της βιωσιμότητάς τους.

3. Η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και η ένταξη του ΤΕΑΔΥ στο Ε.Τ.Ε.Α. από 1-1-2013 ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρούσε άμεσα σε μετατροπή σε επαγγελματικά ταμεία και σε Ν.Π.Ι.Δ. αποτελούν ουσιαστικά την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος αφού και το νέο ταμείο ουσιαστικά θα λειτουργεί με όρους κεφαλαιοποιητικους. Άλλωστε οι προϋποθέσεις της υπαγωγής και στη μια και στην άλλη περίπτωση, θα σημάνει νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και πολύ σύντομα και στις δύο περιπτώσεις τα νέα ταμεία θα οδηγηθούν στην κατάρρευσή τους.
Το δίλημμα για μας δεν είναι η ενοποίηση ή όχι των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού τους χαρακτήρα, η ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών-αντεργατικών νόμων, η επιστροφή των «κλεμμένων» αποθεματικών τους και η αύξηση της απασχόλησης, γιατί αυτά αποτελούν τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος.

Και από τη σημερινή τέλος συνάντηση επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα θετικό όσο εφαρμόζονται οι μνημονιακές πολιτικές και πως μοναδική διέξοδος αποτελεί η ένταση της πάλης με στόχο την ανατροπή τους.