Κομισιόν: Όλα τα λεφτά στις τράπεζες, 1,6 τρις ευρώ πήραν σε επίπεδο ΕΕ

Οι μόνοι που λόγω κρίσης πήραν χρήματα είναι οι τράπεζες. Για όλους τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας αλλά και για τις κοινωνίες και τους λαούς -και αυτό είναι το σοβαρότερο- η φράση «λόγω κρίσης» συνοδεύεται από επιβολή ασφυκτικών προγραμμάτων λιτότητας και επώδυνες περικοπές. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν η κρατική βοήθεια που χορηγήθηκε στον τραπεζικό τομέα στην ΕΕ ανήλθε συνολικά στο 1,6 τρισ. ευρώ στο διάστημα από την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης τον Οκτώβριο του 2008 έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2011.

Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις κρατικές ενισχύσεις που αναφέρονται στο 2011. 
Στη συντριπτική τους πλειονότητα, ποσοστό 67%, οι βοήθειες αυτές αφορούν δημόσιες εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

 

πηγή: ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας το ΒΗΜΑ.

Σχόλιο δικό μας: Όταν η ίδια η Κομισιόν ομολογεί ότι οι »δόσεις» πάνε στις τράπεζες (προφανώς για να σωθούν οι τραπεζίτες) οι δηλώσεις Στουρνάρα και των κομμάτων της συγκυβέρνησης ότι αυτές αποτελούν σωτηρία για τη χώρα και το λαό είναι τουλάχιστον προκλητικές.