Επερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΟΠΥΥ

25

Συζητήθηκε η υπ’ αριθ. 11/27.9.2012 επερώτηση, αρμοδιότητας των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Υγείας, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. κ. Α. Τσίπρα και 58 Βουλευτών του κόμματός του σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια περίθαλψη – Διαβάστε το περιεχόμενο της ερώτησης και την περίληψη της εισήγησης του Δ. Στρατούλη.

Περίληψη της ομιλίας του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνου της ομάδας κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας, στη συζήτηση Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ:

Η συγχώνευση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και η σύσταση του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) παρουσιάστηκε ως μέτρο για την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης παρότι υπηρετούσε κατ’ουσία δημοσιονομικές ανάγκες και πολιτικές απορρύθμισης της δημόσιας υγείας, που υπαγορεύονται από τα Μνημόνια.

Στην πράξη η ενοποίηση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του ΕΟΠΥΥ λειτούργησε ως ένα χαλί κάτω από το οποίο κρύβονται και σωρεύονται «ως σκουπίδια» τα προβλήματα των επιμέρους ασφαλιστικών ταμείων. Τα προβλήματα αυτά των ασφαλιστικών ταμείων διογκώθηκαν από την καταλήστευση της περιουσίας τους μέσω των δομημένων ομολόγων, του παράνομου σαρωτικού κουρέματος που υπέστησαν από το PSI+, της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, της μεγάλης και ανεξέλεγκτης εισφοροδιαφυγής και της απώλειας εσόδων τους λόγω των μνημονιακών πολιτικών μείωσης μισθών, ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων και υψηλής ανεργίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είχε εξ αρχής καταγγείλλει ότι η «τήρηση των δεσμεύσεων» από τις μνημονιακές κυβερνήσεις έναντι της τρόικας οδηγεί στη διάλυση και των τελευταίων υπολειμμάτων του ΕΣΥ, των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και του Κοινωνικού Κράτους και οδηγεί σε μια κοινωνία ακραίας ανισότητας και αποκλεισμού των πλέον αδύναμων και ευάλωτων τμημάτων του λαού.

Το σύντομο διάστημα, που πέρασε από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ, είναι ήδη αρκετό για να διαπιστώσουμε ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και ότι οι ελλείψεις αυξάνονται. Η μέχρι τώρα λειτουργία του ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμησή μας ότι στο όνομα του “εξορθολογισμού”, του “νοικοκυρέματος” και των “οικονομιών κλίμακας” θα απαξιωνόταν δραματικά η υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων, θα αποσυρόταν η πολιτεία από τις υποχρεώσεις της για χρηματοδότησή της, θα μεταφερόταν τα βάρη της στις τσέπες των ασφαλισμένων και θα οξύνονταν οι ανισότητες στην πρόσβαση στο ύψιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας. 

Στη μικρή διάρκεια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ βλέπουμε να διαλύονται ακόμη και αυτές οι ανεπαρκείς δομές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Την κρίσιμη ώρα, που οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας καθιστούν τη δημόσια και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη επιτακτικότερη για εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένους, οι δημόσιες δομές της αποδιαρθρώνονται και συρρικνώνονται δραματικά. Εννιάμιση εκατομμύρια ασφαλισμένοι στριμώχνονται κάτω από την ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ σ’ ένα σύστημα με λιγότερους γιατρούς (4.500 από 20.000 που έλεγαν αρχικά), μειωμένες παροχές, μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό.

Οι ασφαλισμένοι βιώνουν καθημερινά τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και υγειονομικούς λόγω των μνημονιακών στόχων μείωσης των προσλήψεων σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία, που είναι ήδη υποστελεχωμένα.  Με πρόσχημα την πάταξη της διαφθοράς και της σπατάλης στο χώρο του φαρμάκου, εκατοντάδες φάρμακα εξαιρούνται από τις λίστες συνταγογράφησης, την ίδια στιγμή που κερδοσκοπικά συμφέροντα εταιρειών φαρμάκου οργιάζουν και ενώ έχουμε κρούσματα νεφροπαθών, διαβητικών και καρκινοπαθών που μπήκε σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους λόγω της μη άμεσης κάλυψης των φαρμάκων τους (ελλείψεις, πανάκριβα φάρμακα που πληρώνουν από την τσέπη τους κλπ) και των απαραίτητων αναλώσιμων για την υγεία τους. Ταυτόχρονα, οι παρεμβάσεις στους κρίσιμους τομείς της προληπτικής ιατρικής και της ιατρικής της εργασίας υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο, ενώ στο όνομα της άμεσης μείωσης δαπανών προωθούνται οι “φθηνότερες” έναντι των επιστημονικά καλύτερων ιατρικών και φαρμακευτικών πρακτικών.
Ανεξάρτητα από τις δραματικές και πολλές φορές ανθρωποκτόνες ελλείψεις κάλυψης των αναγκών υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων, ο ΕΟΠΥΥ οδηγείται άμεσα σε χρεοκοπία, αφού από τη σύστασή του έχει ξεκινήσει με πρωτογενές έλλειμμα 1.3 δισ. ευρώ, και με συσσωρευμένο έλλειμμα/υποχρεώσεις ασφαλιστικών ταμείων που συγχωνεύτηκαν για 2009-2010-2011 3,5 δις ευρώ , ενώ η προϋπολογισμένη κρατική χρηματοδότησή του για το 2012 περικόπηκε από το 2ο Μνημόνιο κατά 0,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται δραματικά  (στα 3 – 3,2 δισ. ευρώ, από τα 4,5 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το 2012) ως συνέπεια των μνημονιακών πολιτικών απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, αύξησης της ανεργίας, μείωσης των μισθών και συντάξεων αλλά και ανοχής ή ενθάρρυνσης της εισφοροδιαφυγής. Το διπλό αυτό χτύπημα στην οικονομική βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ  έχει άμεσο αντίκτυπο αφενός στο έλλειμμά του που θα φτάσει φέτος στα 2,2 δις ευρώ και αφετέρου στα διογκούμενα χρέη του έναντι των ασφαλισμένων, των παρόχων Υγείας και των προμηθευτών, των φαρμακοποιών και του ιατρικού προσωπικού. Με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υγειονομικός οργανισμός στην Ευρώπη, η οικονομική κατάρρευσή του συμπαρασύρει ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας. Ήδη οι δείκτες υγείας στη χώρα μας έχουν επιβαρυνθεί δραματικά (περισσότεροι ανασφάλιστοι, λιγότεροι γιατροί, περισσότερες ασθένειες).

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αγωνίζεται  για ένα ενιαίο δημόσιο φορέα υγειονομικής περίθαλψης με δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας μας σε επαρκείς ποιοτικές υπηρεσίες. Προϋπόθεση για την υλοποίηση του στόχου αυτού αποτελεί η εγκατάλειψη των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών επιλογών της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να εγγυηθεί την επαρκή δημόσια χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας-και ειδικά για τον ΕΟΠΥΥ την έκτακτη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012-για την κάλυψη της απώλειας εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές, για την προστασία του αυξανόμενου αριθμού ανασφάλιστων και κυρίως για την αποτροπή της επαπειλούμενης οικονομικής κατάρρευσής του.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι προτείνουμε ο ΕΟΠΥΥ, παρότι δεν δημιουργήθηκε όπως θα έπρεπε, να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί ο ίδιος και η ποιότητα των υπηρεσιών του ενισχυόμενος με σταθερή ετήσια χρηματοδότηση από την κρατικό προϋπολογισμό ύψους 1% του ΑΕΠ.

Αποσπάσματα ομιλιών των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ για την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ

Ανδρέας Ξανθός: Πριν από 1 χρόνο δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ με τυμπανοκρουσίες  από την τότε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, δήθεν ως μια μεταρρυθμιστική τομή στο Σύστημα Υγείας που θα βοηθούσε στον εξορθολογισμό του και στον έλεγχο του κόστους. Ο ΕΟΠΠΥ ξεκίνησε με προηγούμενα χρέη των 4 μεγάλων Ταμείων ( ΙΚΑ-ΟΠΑΔ-ΟΓΑ-ΟΑΕΕ) 1,9 δις ευρώ προς τρίτους και 1,8 δις προς τα νοσοκομεία. Σύνολο 3,7 δις  περίπου. Για το χρέος αυτό ενώ  υπήρχε  πρόβλεψη χρηματοδότησης με 1,5 δις. ευρώ( Ν.4038/2012) δεν δόθηκε ούτε 1 ευρώ!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπήρξε καμιά σοβαρή πρόβλεψη ούτε για το εύρος ούτε  για τη χρηματοδότηση των δαπανών του 2012. Ή μάλλον υπήρξε η πολιτική απόφαση να περικοπεί δραστικά ο προϋπολογισμός του ( κατά 0,5 δις. ευρώ ) που σε συνδυασμό με την δραματική μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές λόγω της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, οδήγησε στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο του Οργανισμού, δηλαδή στην πλήρη οικονομική χρεωκοπία και στην άτυπη στάση  πληρωμών προς τους υγειονομικούς και τους λοιπούς παρόχους υγείας. Όταν ξεκινάς με 60% λιγότερη  χρηματοδότηση και 25% λιγότερα έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε ένα τομέα που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ανελαστική ζήτηση, τότε η καταστροφική πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Έτσι φέτος το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα ξεπεράσει τα 2,2 – 2,5 δις. ευρώ, που μαζί με τα συσσωρευμένα χρέη τον καθιστούν παντελώς αναξιόπιστο απέναντι σε όσους έχουν συμβληθεί  μαζί του, σε αντίθεση με την εικόνα του ισχυρού «μονοψώνιου» που προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση. Όλες οι προβλέψεις του Υπουργείου για τις δαπάνες έπεσαν έξω. Όπως έχει τελείως πέσει έξω κάθε πρόβλεψη της κυβέρνησης και της τρόικας για την ύφεση . Ειδικά οι δαπάνες για εργαστηριακές-παρακλινικές εξετάσεις έχουν ξεφύγει ( με προϋπολογισμό 187 3εκ. ευρώ θα φτάσουν τα 502 εκ ) ακριβώς λόγω της απαξίωσης των Εργαστηρίων του ΙΚΑ και της συνειδητής «μετάγγισης» δημόσιων  πόρων στις αλυσίδες ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων που απορροφούν το 75% της ζήτησης και βεβαίως διαθέτουν ισχυρή πολιτική επιρροή στο διαπλεκόμενο με επιχειρηματικά συμφέροντα πολιτικό σύστημα.

Παρά τις καθησυχαστικές  διαβεβαιώσεις του Υπουργείου  Υγείας ότι ο ΕΟΠΥΥ θα στηριχθεί και θα σταθεί στα πόδια του, αυτό που βλέπουμε είναι η προϊούσα κατάρρευση. Ούτε καν Οργανισμός, δηλαδή οργανόγραμμα των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, δεν υπάρχει. 

Σήμερα, ένα  χρόνο μετά κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει. Ο ΕΟΠΥΥ ήταν μια μνημονιακή επιλογή δραστικής  περικοπής της ασφαλιστικής δαπάνης υγείας και μετακύλισης ενός μέρους του κόστους στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Ήταν ένα καλά μελετημένο σχέδιο διάλυσης της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, γιατί πολύ απλά αυτή θεωρείται «δημοσιονομικό βαρίδι» που για να ανακάμψει η οικονομία πρέπει  να σιγά-σιγά να το ξεφορτωθούμε. 

Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε πια πολύ καλά. Οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους δυσβάστακτα ποσά για να έχουν την ιατρική φροντίδα και τα φάρμακα που χρειάζονται, επιβαρύνονται συνεχώς οι πλέον αδύναμες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με δαπάνες που δεν δικαιολογούνται πλέον, και αυξάνεται συστηματικά η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη για υλικά και θεραπευτικά μέσα εντελώς απαραίτητα για την επιβίωση μεγάλων κατηγοριών χρονίως  πασχόντων.

Πρόκειται για μια ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης υγείας των εργαζομένων. Για τους άνεργους και τους ανασφάλιστους βεβαίως, ούτε λόγος. Αυτοί μπορούν να ελπίζουν μόνο στις καλές προθέσεις του Υπουργείου Υγείας. Ευτυχώς υπάρχει και η κοινωνική αλληλεγγύη, που με τα κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία που έχουν πολλαπλασιαστεί σε όλη τη χώρα, καλύπτεται ένα σημαντικό κενό  ιατρικής παρακολούθησης και φαρμακευτικής περίθαλψης όσων είναι θεσμικά αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας. Μόνο που η κοινωνική αλληλεγγύη δεν φτάνει. Οι ανασφάλιστοι  αυξάνονται με εκρηκτικούς ρυθμούς ( υπολογίζονται ήδη στο 30% του πληθυσμού, γεγονός πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα) και αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί ως ύψιστη πολιτική προτεραιότητα η καθολική κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης όλων των πολιτών που ζουν στη χώρα , χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς και  ανεξάρτητα από την εργασιακή ή την ασφαλιστική τους κατάσταση. 

Ποια είναι όμως η πολιτική της κυβέρνησης στο τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα; Υπόσχεται ότι θα το αντιμετωπίσει με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, δηλαδή με ένα μηχανισμό μηδενικής αξιοπιστίας, όταν είναι γνωστές οι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες ένταξης προγραμμάτων και όταν η απορροφητικότητα του προγράμματος του Υπουργείου  Υγείας δεν υπερβαίνει το 10% (τη στιγμή που η συνολική απορροφητικότητα  του ΕΣΠΑ βρίσκεται περίπου στο 40%). Με άλλα λόγια, αυτό που προδιαγράφεται είναι το φάσμα του «κοινωνικού δαρβινισμού». Γιατί όταν όλο το μνημονιακό περιβάλλον είναι «ανθυγιεινό», όταν όλοι οι κοινωνικοί προσδιοριστές της υγείας (εργασία, εισόδημα, στέγη, διατροφή, θέρμανση, ασφάλεια για το αύριο, ψυχική ισορροπία, κοινωνικότητα, αυτοσεβασμός) υποβαθμίζονται, και την ίδια ώρα η δημόσια περίθαλψη καταρρέει, τότε η εξόντωση των πιο αδύναμων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού δεν είναι σενάριο επιστημονικής ή αντιπολιτευτικής φαντασίας αλλά ζοφερή και ρεαλιστικότατη προοπτική.

Οπότε, και το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και της περίθαλψης των ασφαλισμένων είναι αβέβαιο, στο βαθμό που δεν υπάρχει σχέδιο βιώσιμης χρηματοδότηση του και αυτή συναρτάται από την εκταμίευση των δόσεων, την αξιολόγηση της τρόικας και την επίτευξη των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος, και το μέλλον των ανασφάλιστων προβλέπεται τραγικό. 

Υπάρχει άλλος δρόμος; Αυτό είναι το ερώτημα. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι στα κοινωνικά προβλήματα, ότι είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής να έχουν  προτεραιότητα οι ανάγκες των ανθρώπων και όχι τα συμφέροντα των δανειστών και των χρηματαγορών, ότι με τον αγώνα των εργαζομένων και της κοινωνίας μπορεί να ανατραπεί η σημερινή αθλιότητα που προσβάλλει την αξιοπρέπεια και απειλεί την επιβίωση μας. 

Ποια είναι λοιπόν  τα στοιχεία μια άλλης λύσης; 

1. Η οικονομική διάσωση και ριζική αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ έτσι ώστε να παίξει το ρόλο ενός ενιαίου φορέα υγείας που οργανώνει και εγγυάται αξιοπρεπείς εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες και δεν μεσολαβεί απλώς στην αγορά, χωρίς φυσικά άλλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, χωρίς αύξηση της συμμετοχής με εισοδηματικά κριτήρια  και χωρίς να οδηγηθούν στη χρεωκοπία οι  αυτοαπασχολούμενοι  υγειονομικοί( κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί, φαρμακοποιοί, φυσικοθεραπευτές κλπ) . Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω ενός δίκαιου  φορολογικού συστήματος , με συστηματικό  έλεγχο της συνταγογραφίας και των εργαστηριακών εξετάσεων και κυρίως με αξιόπιστα  διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα. 

2. Η ολική στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως βασικού «πυλώνα» του ΕΣΥ με οικογενειακούς γιατρούς αποκλειστικής απασχόλησης, αναβάθμιση και όχι «αφαίμαξη» των ΚΥ από προσωπικό, λειτουργία ΚΥ Αστικού Τύπου με τη συνέργεια των Πολυϊατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ , λειτουργικός και θεσμικός περιορισμός της δραστηριότητας του επιχειρηματικού τομέα στο χώρο της διάγνωσης-θεραπείας-αποκατάστασης.

Αυτό το μοντέλο, πέρα από το ότι είναι πιο φιλικό προς τον ασθενή και πιο αποτελεσματικό ιατρικά , μπορεί να είναι και πολύ φθηνότερο από το σημερινό που σχεδόν έχει εκχωρήσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο έτσι μπορεί να διασωθεί και το ΕΣΥ που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε τροχιά λειτουργικής κατάρρευσης λόγω της μεγάλης ζήτησης και της ανεπάρκειας προσωπικού, σύγχρονου εξοπλισμού και πόρων.  

Μόνο που για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο χρειάζεται ανατροπή  του ασφυκτικού  μνημονιακού  πλαισίου, άλλη διαχείριση του χρέους και άλλη διακυβέρνηση στηριγμένη στο  λαό  και με προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες, τα συλλογικά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον. 

Μαρία Μπόλαρη: Η σημερινή συζήτηση έπρεπε να είχε τίτλο: «οι στόχοι του μνημονίου πιάνονται, αλλά το 30% του πληθυσμού βρίσκεται αποκλεισμένο από το Σύστημα Υγείας». Με αυτήν την έννοια δεν έχουμε καταλάβει γιατί πανηγυρίζατε στο συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Αυτοί οι αποκλεισμένοι είναι οι νέοι των οποίων η ανεργία αγγίζει το 55%, είναι οι νέοι μέχρι 29 ετών που δε βρίσκουν δουλειά και το 62% από αυτούς που βρίσκουν κάτι, δουλεύει σε καθεστώς αδήλωτης εργασίας. Είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι εργαζόμενοι γύρω στα 55 που ενώ έχουν πληρώσει χρόνια εισφορές και τώρα πετιούνται στο δρόμο. Είναι και άλλοι εργαζόμενοι ανασφάλιστοι, που υπόκεινται στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, η οποία έχει «ξεσαλώσει», από τους αλλεπαλλήλους νόμους που έχετε ψηφίσει. Είναι οι μετανάστες, που με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχετε επιβάλει δεν νομιμοποιούνται. Μάλιστα, με πρόσφατη κυβερνητική απόφαση ενώ έχει πέσει κατακόρυφα η όποια δαπάνη περίθαλψή τους, προχωράτε σε διπλασιασμό των νοσηλίων για τους τοκετούς των ανασφάλιστων μεταναστριών. Όχι βέβαια ότι συμπεριφέρεστε καλύτερα στις Ελληνίδες. 

Έχετε εκδιώξει εκατομμύρια από την αγορά εργασίας και τώρα τους τιμωρείτε επιπλέον, πετώντας τους από το σύστημα Υγείας. 

Πώς τολμάτε να μιλάτε για τον ιδρώτα των οικοδόμων και των άλλων εργαζομένων, πως τολμάτε να λέτε ότι προστατεύετε τις εισφορές τους, όταν κουρέψατε τα αποθεματικά των ταμείων με το PSI, όταν σύμφωνα με το  Μνημόνιο 3 και νόμους που έχετε περάσει, μειώνετε τις εργοδοτικές εισφορές; Όταν εσείς ζητήσατε να μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ για να σωθεί;

Κάποιοι μίλησαν για «πιράνχας». Τα «πιράνχας» είναι πάλι εδώ. Είναι τα ιδιωτικά κέντρα που στέλνετε τον κόσμο για εξετάσεις. Επειδή κάποιοι μίλησαν για «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε». Και επειδή ακουστήκαν ρατσιστικές και φασιστικές κραυγές. Οι μετανάστες θα μπορούσαν να έχουν συνεισφέρει στο ασφαλιστικό σύστημα. Εσείς δεν τους το επιτρέπετε.

Η ανθρωπιστική κρίση είναι εδώ και ευτυχώς που υπάρχουν οι αγώνες των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, για να μη νομιμοποιήσουν το καθεστώς αυτό. Ευτυχώς που υπάρχουν οι δράσεις των λαϊκών συνελεύσεων για δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία.

Όλα αυτά, όμως, δεν αρκούν. Χωρίς ισχυρό κοινωνικό κράτος δεν μπορούμε να μιλήσουμε για Υγεία. Ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ. Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την περίθαλψη των ανασφάλιστων και των απόρων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Θα παλέψουμε με όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους για να φύγετε μια ώρα αρχύτερα. Θα παλέψουμε για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα μπορέσει να εξασφαλίσει δημόσια δωρεάν και καθολική περίθαλψη για όλους. 

Κώστας Ζαχαριάς: Θα ήθελα να πω ότι όταν από το 9,5% για το Δημόσιο Τομέα Υγείας του ΑΕΠ πέφτουμε στο 4,5% μετά βίας στο 5% μέσα σε 2 χρόνια, αυτό αποτελεί κατάρρευση και τον πυρήνα πραγματικά της αιτίας για την οποία η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν υπάρχει, δεν καλύπτει αυτή τη στιγμή τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους που ζουν στη χώρα. 

Μας είπατε ότι προσπαθείτε να μην θιγεί ο πυρήνας των ιατρικών υπηρεσιών. Ποιος είναι αυτός ο πυρήνας  και που βάζετε τον πήχη κ. Υπουργέ; Υπάρχει καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες μας; Υπάρχει ποιότητα στην προσφερόμενη υγεία; Διότι, δεν θέλουμε ούτε μιζερη, ούτε μια ψοφοδεή αντιμετώπιση των πραγμάτων. 

Η Υγεία είναι πάνω απ’ όλα δικαίωμα. Και στις θέσεις μας σαν ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ περιέχονται η ισόρροπη αναπτυξη σωματικής, ψυχικής, πνευματικής υγείας και οι όροι που διαμορφώνουν πραγματικά τη δυνατότητα ενός ευνομούμενου κράτους, ενός κράτους που θέλει να λέγεται σύγχρονο και να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. 

Από εκεί και πέρα, ο πυρήνας  που λέτε, σε τι εξαντλείται και ποιοι συμμετέχουν; Ακούσαμε ότι μόνο οι Έλληνες θα συμμετέχουν και θα ήθελα να πω στην κοινοβουλευτική  εκπρόσωπο της ΝΔ, και μιλάω σαν νοσοκομειακός γιατρός με 30 χρόνια προϋπηρεσία και επειδή  είπατε ότι καθημερινά βρίσκεστε σε νοσοκομεία, τι θα κάνετε για έναν άνθρωπο, όχι έλληνα,  για τον  άνθρωπο που προσφεύγει στο νοσοκομείο, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που είναι ανήμπορος, τι θα κάνετε – και αν το θελετε και όχι με την ανθρωπιστική του έννοια, αλλά με την πραγματική – αν  αυτός δεν αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση  από την πρωτοβάθμια, αναγκαστικά,  αν δεν τον αφήσουμε στο δρόμο  να πεθάνει, θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο και να πληρώσουμε πολύ περισσότερα χρήματα. 

Δεν ήταν οι αποφάσεις σας που αυτή τη στιγμή κάνουν έκπτωση 10% και βάζουν πλαφόν στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, γιατρούς και σπρώχνουν όλο το πλήθος των εργαστηριακών εξετάσεων στα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα; Μήπως δεν βάλατε πλαφόν στα υλικά των καρκινοπαθών;

Η απόφαση που πήρατε για τα εμβόλια σαν Υπουργείο Υγείας η οποία όμως δεν υποστηρίζεται με χρήματα στα τμήματα των περιφερειών που θα πρέπει να προσφεύγει ο καθένας; Η μη απόφασή σας για το 1 ευρώ ανά συνταγή που ταλάνιζε μέχρι σήμερα τις χειρόγραφες συνταγες. Η εφαρμογή απο το 2014 του 1 ευρώ ανά συνταγή που θα πρέπει να είναι πάνω μια  συνταγή, στις διπλές συνταγές, στις επιπλέον συνταγές σε άλλες ειδικότητες. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πλέγμα που μπορεί να φάινεται ότι είναι μικρό, ότι δεν επιβαρύνει πολύ, αλλά είναι τόσο χαμηλοί οι μισθοί πια, είναι τόσο εξαρτημένος ο κόσμος της εργασίας, που είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Για όλους αυτους τους λόγους πραγματικά δεν μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε μαζί σας πολιτικές υγείας. Εμεις που θέλουμε ενα πραγματικά δημόσιο, δωρεάν και αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μια πανελλαδική δικτύωση αστικών και περιφερειακων κέντρων υγείας που θα λειτουργουν όλο το 24ωρο  και θα αντιμετωπίζουν   τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών,δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί σας, με την τρικομματική κυβέρνηση  στο ελάχιστο. Πρέπει γρήγορα να φύγετε για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να έχει τις παροχες υγείας που του αξίζουν».

Κώστας Μπάρκας: Δυστυχώς, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τοτε που συγκροτήθηκε αυτός ο οργανισμός και επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχαμε.

Δεν έγινε για να υπάρξει εξορθολογισμός. Δεν έγινε για να υπάρξει νοικοκύρεμα. Δεν έγινε για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας. Έγινε για να απαξιωθεί δραματικά η υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων, για να απέχει ουσιαστικά η πολιτεία, το κράτος από τις υποχρεώσεις του. Αποδείχθηκε από τη σύντομη λειτουργία του μέχρι τώρα, ότι οξύνθηκαν οι ανισότητες στην πρόσβαση στο ύψιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ σε μια περίοδο εφαρμογής μνημονιακών επιλογών, λειτουργεί σαν μηχανή του κιμά για τους ασφαλισμένους. Οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να υπερκαλύψουν το κόστος της απόσυρση του κράτους από την επιχορήγηση του Οργανισμού. Από το κόστος της διασπάθισης και εξανέμισης των εισφορών τους, από τα ασφαλιστικά ταμεία που τώρα μπαίνουν στο σύστημα. 

Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να καταρτίζει συμβάσεις και να δικαιολογεί υπέρογκες δαπάνες προς τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα και θεραπευτήρια, ενώ την ίδια ώρα θα συμπιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα εξαθλιώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, φαρμακοποιούς και γιατρούς, κάνοντας έτσι αδύνατη την φαρμακευτική και υγειονομική κάλυψη των ασθενών.

Συνεχώς αναφέρεστε στο γεγονός ότι μόνο αν καταπολεμηθει η ύφεση θα έχουμε αποτελέσματα. Δηλαδή ποτέ! 

Και τέλος η συνάδελφος της ΔΗΜΑΡ μίλησε για συναίνεση ώστε να βρεθεί λύση. Δεν φανταζομαι να είναι σαν τα 18 σημεία με τα οποία μπήκατε στην κυβέρνηση και τα οποία έχουν αραχνιάσει». 

Πάντζας Γεώργιος: Θέλετε να μετατρέψετε την Υγεία σε αλυσίδες Super Market. Με τον υπερχρεωμένο ΕΟΠΥΥ να βρίσκεται διασωληνωμένος στην «εντατική», η διάδοχος Πολιτική Ηγεσία, της αλήστου μνήμης εποχής Λοβέρδου, στο Υπ. Υγειας, εσείς δηλαδή, συνεχίζετε την ίδια ισοπεδωτική πολιτική στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Δέσμια πάντα των υγειοκτόνων δεσμεύσεων των Μνημονίων. Εκτελείτε κατά γράμμα το γερμανικό σχέδιο για άλωση της Ελλάδας με αιχμή του δόρατος την Υγεία. Το έχει περιγράψει άλλωστε και ο Υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπάρ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. 

Δεν σας ενδιαφέρει που σήμερα απειλούνται με λουκέτο 4000 περίπου φαρμακεία. Σας ενδιαφέρει να κάνετε τα πάντα ώστε η ισραηλίτικη Teva και η αμερικανική Mylan, να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα αλυσίδων.

Και το έχετε μεθοδεύσει άριστα, με τον σημερινό κανονισμό παροχών Υγείας με τον οποίο επιχειρείτε να κατεδαφίσετε το Κοινωνικό Κράτος. 

Μπορείτε να μας πείτε κύριε Υπουργέ, τι και ποιες υπηρεσίες, μπορεί να παρέχει το Κέντρο Υγείας Καλυβίων που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σαρωνικού; 

Με περίπου 70.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι φτάνουν τις 170-180.000 κατά τους θερινούς μήνες, όταν από τις 17 θέσεις γιατρών που προβλέπονταν αρχικά, σήμερα υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι γιατροί; Όταν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, ενώ  προβλέπεται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση,  διατίθενται μόνο 3 ιατροί; 

Μπορώ να σας αριθμήσω και άλλες περιπτώσεις. Στα Σπάτα, στο Κορωπί, στο Μαρκόπουλο, στο Λαύριο, στο Σαρωνικό σε όλη την Ελλάδα. Κέντρα Υγείας σε συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση, από τις μνημονιακές σας πολιτικές.

Μία τριτοκοσμική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, που εάν κανείς κάνει μια βόλτα σε αυτά θα συναντήσει ράντζα στους διαδρόμους, και μία νοσηλεύτρια για τριάντα – σαράντα ασθενείς.

Να πάτε να το πείτε στους συμπολίτες μας καρκινοπαθείς, στους νεφροπαθείς, και τους διαβητικούς, οι οποίοι παρακαλάνε καθημερινά για την θεραπεία τους ώστε να εξασφαλίσουν το αυτονόητο. Την επιβίωσή τους, την ίδια τους την ζωή.  Να πάτε να το πείτε στους γονείς με παιδιά με αυτισμό, με σύνδρομο Down, με εγκεφαλική παράλυση, οι οποίοι πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν τις απαραίτητες θεραπείες στα κέντρα παρέμβασης.

Η ευθύνη, που το σύστημα υγείας καταρρέει, δεν ανήκει ούτε στην Τρίτη ηλικία, ούτε  στο ικανότατο και φιλότιμο ιατρικό προσωπικό της χώρας, ούτε σε όλους αυτούς που η ζωή τους επιφύλαξε να βρεθούν αντιμέτωποι με χρόνιες παθήσεις, ούτε στους καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς, αλλά ούτε στα άτομα με ειδικές ανάγκες που χρειάζονται εξειδικευμένες θεραπείες. Η ευθύνη αυτή αναλογεί εξολοκλήρου σε εσάς και όσους κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο  τα τελευταία χρόνια. 

Συντελείτε ένα έγκλημα, μία υγειονομική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει χρόνια πίσω με το χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα και το κούρεμα από το PSI των ταμείων. 

Υποσχεθήκατε, επαρκή κρατική χρηματοδότηση και σήμερα οι δαπάνες πνέουν τα λοίσθια. Βρίσκονται κάτω από το 0,4%του προϋπολογισμού  του ΑΕΠ και διολισθαίνουν συνεχώς. 

Δεν θα το ολοκληρώσετε όμως, γιατί είναι κοντά η στιγμή, που η λαϊκή βούληση θα επιβάλει εκλογές και θα στείλει στον αγύριστο τις βάρβαρες καπιταλιστικές μνημονιακές πολιτικές σας. 

 Μιχαλάκης Νίκος: Παρακολουθώντας σας, κύριε υπουργέ, κατά καιρούς στις ομιλίες σας, χρησιμοποιείτε συχνά τον όρο ‘’ποιοτική υγεία’’. 

Υποστηρίζετε, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα, στόχος του ΕΟΠΥΥ ήταν να παράσχει υπηρεσίες  ποιοτικής  περίθαλψης των ασφαλισμένων. Η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Αναβαθμισμένη και ποιοτική περίθαλψη δε γίνεται χωρίς γιατρούς, χωρίς φάρμακα, χωρίς υπηρεσίες και υλικά. 

Το σύστημα του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά τις συμβάσεις και την κάλυψη του πληθυσμού σε ιατρούς, έχει αποτύχει πλήρως. 

Ολόκληροι νομοί και περιοχές της χώρας δε διαθέτουν παιδιάτρους, ορθοπεδικούς και νευρολόγους. Είναι εξαιρετικά ανορθολογική η κατανομή ειδικοτήτων στη χώρα.

Κι αυτό συνέβη, επειδή ο ΕΟΠΥΥ είναι ανακόλουθος ως προς τις υποχρεώσεις του σε αυτούς. 

Ήταν προκλητικές οι αναθεωρήσεις προς τα πάνω, στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και στο Μεσοπρόθεσμο, που αφορούσαν όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων και προστατευόμενων μελών. 

Δεν πρόκειται, παρά τις τερατώδεις ελλείψεις, να ανοίξουν νέες θέσεις συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Η κατάσταση αυτή μεγιστοποιεί τα εργασιακά και οικονομικά προβλήματα των νέων ιατρών, που αδυνατούν να μπαίνουν στην αγορά εργασίας. 

Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης είναι ευκόλως αποδείξιμη. 

Ο αναπληρωτής υπουργός, Μάριος Σαλμάς, σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησής μου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε δεσμευθεί ότι θα εξοφληθούν παλιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου και από το σημείο αυτό και μετέπειτα, θα εξοφλούνται σε τακτική βάση, κάθε 15 του μήνα. 

Μόνο αυτό δε γίνεται. 

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς του ιατρούς συσσωρεύονται και οι κινητοποιήσεις του κλάδου είναι αλλεπάλληλες.  Η κυβέρνηση είναι ανακόλουθη, αναξιόπιστη και έχει χάσει το όποιο κύρος της, και προς τους ασφαλισμένους και προς τους ελευθεροεπαγγελματίες. Νέοι συνάδελφοι γιατροί, καθώς δεν προκηρύσσονται θέσεις ιατρών, φεύγουν     μαζικά στο εξωτερικό.  Η Ελλάδα χάνει ένα υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό, φαινόμενο που επιτείνει την οικονομική και επιστημονική αιμορραγία της χώρας. 

Τα μαζικά λουκέτα που θα έρθουν με τη συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία των επαγγελματιών του χώρου θα φέρει υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, χωρίς περίθαλψη, με νέες αρρώστιες και επιδημίες να κάνουν την εμφάνιση τους, και μείωση του προσδόκιμου ζωής. Οι συνέπειες δηλαδή που προέκυψαν παντού όπου εφαρμόστηκαν η πολιτική λιτότητας, κοινωνικής εξαθλίωσης και αποκλεισμών από το σύστημα υγείας. 

Η όσο το δυνατό συντομότερη ανατροπή της κυβέρνησης είναι εθνική και κοινωνική επιταγή. 

Για να σωθεί η χώρα, η κοινωνία, το μέλλον των παιδιών μας.

Να θυμίσουμε τι λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επερώτησή τους για τον ΕΟΠΥΥ:

Τη διάλυση των τελευταίων υπολειμμάτων του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και 58 ακόμη βουλευτές του κόμματος με ερώτησή τους στη Βουλή κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία πως με την «τήρηση των δεσμεύσεων» απέναντι στην τρόικα οδηγεί «σε μια κοινωνία ακραίας ανισότητας και αποκλεισμού των πλέον αδύναμων και ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Στη μικρή διάρκεια λειτουργίας  του ΕΟΠΥΥ βλέπουμε να διαλύονται ακόμη και αυτές οι ανεπαρκείς δομές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και την κρίσιμη ώρα, που οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας καθιστούν τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη επιτακτικότερη, οι δημόσιες δομές αποδιαρθρώνονται και συρρικνώνονται δραματικά. Εννιάμισι εκατομμύρια ασφαλισμένοι στριμώχνονται κάτω από την ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ σε ένα σύστημα με λιγότερους γιατρούς, μειωμένες παροχές, μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικά, με την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του ΟΓΑ αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων κατά 15% στις παρακλινικές εξετάσεις».

 Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλουν τις «δραματικές και πολλές φορές ανθρωποκτόνες ελλείψεις κάλυψης των αναγκών υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων» και προειδοποιούν ότι «ο ΕΟΠΥΥ οδηγείται άμεσα σε χρεοκοπία, αφού από τη σύστασή του έχει ξεκινήσει με πρωτογενές έλλειμμα 1.3 δισ. ευρώ, ενώ η προϋπολογισμένη κρατική χρηματοδότησή του περικόπηκε από το 2ο Μνημόνιο κατά 0,5 δισ. ευρώ».

 Δωρεάν σύστημα υγείας για όλους ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και εθνικότητας

Παρ’ ότι διαπιστώνουν ότι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας καταρρέει, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν «ένα νέο ολοκληρωμένο, καλά στελεχωμένο, δωρεάν και καθολικό δημόσια σύστημα υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση καθένας και καθεμία που το έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση ή την εθνικότητά του».

 Στην ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για τεράστιες ελλείψεις  σε γιατρούς και υγειονομικούς λόγω των στόχων μείωσης των προσλήψεων σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία που είναι ήδη υποστελεχωμένα.

 Αναφερόμενοι στην λειτουργικότητα του ίδιου του ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζουν τον ίδιο τον οργανισμό ως «ένα χαλί κάτω από το οποίο κρύβονται και σωρεύονται τα προβλήματα των επιμέρους ασφαλιστικών ταμείων. Τα προβλήματα αυτά των ανασφάλιστων ταμείων διογκώθηκαν από την καταλήστευση της περιουσίας τους μέσω των δομημένων ομολόγων, του παράνομου σαρωτικού κουρέματος που υπέστησαν από το PSI, της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, της μεγάλης και ανεξέλεγκτης εισφοροδιαφυγής και της απώλειας εσόδων τους λόγω των μνημονιακών πολιτικών μείωσης μισθών, ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων και υψηλής ανεργίας».

 Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως ςε κάθε περίπτωση ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να εγγυηθεί την επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας για την κάλυψη της απώλειας ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την προστασία του αυξανόμενου αριθμού ανασφάλιστων.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζομένους να διεκδικήσουν μαζί του:

 Να υπάρξει άμεση κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Να μη συγχωνευθεί και να μην καταργηθεί καμιά δημόσια μονάδα υγείας.

Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων και όχι να δημιουργηθούν περισσότερα με τις σχεδιαζόμενες απολύσεις και μεταλλαγμένες μορφές εργασιακής εφεδρείας

Να έχουν όλοι και όλες που ζουν και εργάζονται στη χώρα, δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για εξετάσεις και νοσήλια.

Να καταργηθεί αμέσως η συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, φοιτητές, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και ΑμεΑ.

Να υπάρχει πρόσβαση σε επαρκώς ελεγμένα φάρμακα με βάση την καταλληλότητά τους για τις ανάγκες της υγείας των πολιτών και όχι με βάση τη λογιστική αντίληψη του χαμηλότερου κόστους.

Να στηριχτούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ( ΑμεΑ, ψυχικά πάσχοντες, ηλικιωμένοι, άποροι, τοξικοεξαρτημένοι κ.ά) με χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών φροντίδας.

Να καταπολεμηθούν άμεσα και αποτελεσματικά η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή που στερούν πολύτιμους πόρους από την κοινωνική ασφάλιση υγείας

Να μη σφαγιαστούν τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα των ΑμεΑ και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

 Οι 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς ζητούν να μάθουν:

 Η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα διασφάλισης των στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών για επαρκή υγιειονομική και φαρμακευτική κάλυψη με επαρκή έκτακτη χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό ; Στη βάση της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, με ποια μέτρα προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το χρόνιο θέμα της υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των υπηρεσιών υγείας στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στα πιο μικρά από αυτά;

Πώς και  πότε θα καλυφθούν τα χρέη  του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς, λοιπούς παρόχους υγείας και τους προμηθευτές;

Προτίθεται  η κυβέρνηση να ενισχύσει την προληπτική φροντίδα υγείας και την ιατρική της εργασίας και να αναβαθμίσει τους σχετικούς ελέγχους του ΣΕΠΕ ;

Προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας στο βαθμό που μειώνονται οι παροχές για τους ασφαλισμένους και που προβλέπονται αυξήσεις στην κοστολόγηση φαρμάκων ;

Προτίθεται  η κυβέρνηση να αναθεωρήσει  τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών  Υγείας όπου προβλέπονται περικοπές  παροχών και αύξηση της συμμετοχής  στα έξοδα των ασφαλισμένων  και των οικογενειών τους ;

Προτίθεται  να  διασφαλίσει η κυβέρνηση  την επαρκή πρόσβαση των ασθενών  στο σύστημα υγείας χωρίς την προϋπόθεση πρόσθετου κόστους για τους ασφαλισμένους ; Στη βάση της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, με ποια μέτρα προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τη μετάβαση (αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς) και το κόστος αποζημίωσης της άκρως αναγκαίας μετακίνησης των ασθενών για εξειδικευμένο ιατρικό έλεγχο – π.χ. χημειοθεραπείες, προς την Αθήνα ή σε άλλα κέντρα που διαθέτουν τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό;

Προτίθεται να εγγυηθεί η κυβέρνηση την πλήρη κάλυψη από τον ΕΟΠΠΥ για των χιλιάδων μισθωτών και επαγγελματοβιοτεχνών, των χιλιάδων ανέργων και φτωχών που δεν μπορούν να ασφαλιστούν;

Σε ποιά  μέτρα προτίθεται να προβεί  η κυβέρνηση για να μην ισχύσει  η ισχύσασα σήμερα καταστροφική αναλογία προσλήψεων-συνταξιοδοτήσεων και για να στελεχωθεί ο ΕΟΠΥΥ με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του;

Ποιά άμεσα  μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση  για να εξασφαλιστεί μία δωρεάν, διαφανής και αποτελεσματική διαδικασία με την οποία θα καθορίζονται οι επισκέψεις με ραντεβού των ασθενών ;

Ποια μέτρα  θα πάρει η κυβέρνηση για  να αποζημιωθεί η ζημιά των  αποθεματικών των ασφαλιστικών  ταμείων από το καταστροφικό  και ληστρικό κούρεμα του PSI και για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής;

 Για δραματική απαξίωση της ιατρικής περίθαλψης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

 Οι ασθενείς βιώνουν καθημερινά τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και υγειονομικούς λόγω των στόχων μείωσης των προσλήψεων σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία που είναι ήδη υποστελεχωμένα.  Με πρόσχημα την πάταξη της διαφθοράς και της σπατάλης στο χώρο του φαρμάκου, εκατοντάδες φάρμακα εξαιρούνται από τις λίστες συνταγογράφησης, την ίδια στιγμή που κερδοσκοπικά συμφέροντα εταιρειών φαρμάκου οργιάζουν και ενώ έχουμε κρούσματα νεφροπαθών και καρκινοπαθών που μπήκε σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους λόγω της μη άμεσης κάλυψης των φαρμάκων τους. Ταυτόχρονα, οι παρεμβάσεις στους κρίσιμους τομείς της προληπτικής ιατρικής και της ιατρικής της εργασίας υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο, ενώ στο όνομα της άμεσης εξοικονόμησης πόρων προωθούνται οι “φθηνότερες” έναντι των επιστημονικά καλύτερων ιατρικών και φαρμακευτικών πρακτικών.