Χιλιάδες απολύσεις από τις αρχές του 2013

Η κυβερνητική ΕΡΤ μέσω της ιστοσελίδα της είναι αποκαλυπτική για τις νέες χιλιάδες απολύσεις που βρίσκονται προ των πυλών με αφετηρία τις αρχές του 2013.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα από τον Γενάρη του 2013 θα υπάρξουν «ανακατατάξεις» στις υπηρεσίες του Δημοσίου. Είναι προφανές ότι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων «βαφτίζονται» ανακατατάξεις για να γίνουν πιο εύπεπτες από την κοινωνία.

 

Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων θα συνοδευτούν από κατάργηση τμημάτων, υπηρεσιών αλλά και καταργήσεις οργανικών θέσεων. Το πιο αποκαλυπτικό όμως είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι «Αν μία υπηρεσία καταργηθεί εξολοκλήρου, σε διαθεσιμότητα θα τεθεί το σύνολο του προσωπικού. Αν συγχωνευτεί ή καταργηθούν ορισμένες μόνο οργανικές θέσεις, θα βγουν σε διαθεσιμότητα όσοι διαθέτουν τα λιγότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα».

Επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα «Μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα άλλοι 25.000 εργαζόμενοι αναφέρει το νέο μνημόνιο»

Στην προσπάθεια μάλιστα το Υπουργείο Διοικητικής «Μεταρρύθμισης» θα εκδώσει Υπουργική απόφαση που δήθεν θα επιχειρεί να «επαναπροσλάβει» κάποιους εργαζόμενους που τώρα είναι σε διαθεσιμότητα και οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυση.

Πρόκειται για προσπάθεια να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των εργαζόμενων και της κοινωνίας, δηλαδή να επαναπροσλάβει μερικές δεκάδες ή ακόμα λίγες εκατοντάδες, για να σταματήσουν οι αντιδράσεις και οι χιλιάδες που τώρα είναι σε διαθεσιμότητα, ή αυτοί που θα ακολουθήσουν να προσδοκούν επαναπρόσληψη και να «κάτσουν στα αυγά τους».

Όμως η απόφαση αυτή θα ανοίξει το δρόμο και για μαζικές μετακινήσεις εργαζομένων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδίων, με πρόσχημα την κάλυψη των αναγκών, γεγονός που μπορεί να υποχρεώσει αρκετούς στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση αν έχουν τις προϋποθέσεις, ή και στην παραίτηση αν η μετακίνηση οδηγεί στην διάλυση του οικογενειακού ιστού ή την οικονομική εξόντωση του εργαζόμενου.

Ήδη τα πρώτα δείγματα αυτής της πλιτικής τα βιώνουμε στα νοσοκομεία με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Νοσοκομεία του ΙΚΑ που μέσα σε μια νύχτα διαλύονται. Η καταιγίδα που έρχεται με βάση τις συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων που βρίσκονται προ των πυλών θα αλλάξουν το τοπίο δραματικά και θα ανοίξουν το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων όλων των κλάδων. Οι αυταπάτες που καλλιεργούν κάποιοι ότι η άσπρη μπλούζα θα διασωθεί δυστυχώς δύσκολα θα διαψευστούν.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ

Τη Δευτέρα αναμένεται η Υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις, στο δημόσιο. Μέσα στην εβδομάδα θα προκηρυχθούν οι πρώτες 500 θέσεις διοικητικών. Οι μετακινήσεις όμως θα ξεκινήσουν από τον καινούργιο χρόνο

Ριζικές θα είναι οι ανακατατάξεις στις δημόσιες υπηρεσίες από τον Γενάρη του 2013. Θα ξεκινήσουν οι πρώτες μετακινήσεις των διοικητικών που ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά την ίδια στιγμή τα τμήματα του δημοσίου θα μειωθούν στο μισό.

Αν μία υπηρεσία καταργηθεί εξολοκλήρου, σε διαθεσιμότητα θα τεθεί το σύνολο του προσωπικού. Αν συγχωνευτεί ή καταργηθούν ορισμένες μόνο οργανικές θέσεις, θα βγουν σε διαθεσιμότητα όσοι διαθέτουν τα λιγότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα άλλοι 25.000 εργαζόμενοι αναφέρει το νέο μνημόνιο.

Κενά υπάρχουν διαμηνύει το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης που ήδη έχει καταγράψει 8.000 θέσεις που πρέπει άμεσα να καλυφθούν.

Τα αιτήματα των φορέων για επιπλέον προσωπικό θα εγκριθούν από την αρμόδια τριμελή επιτροπή, η οποία θα καθορίσει και τη σειρά προτεραιότητας.

Οι υποψήφιοι προς μετακίνηση υπάλληλοι θα κληθούν να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο όπου θα καταγράφουν τα τυπικά τους προσόντα και τις θέσεις στις οποίες επιθυμούν να μετακινηθούν.

Τελικός αποδέκτης θα είναι το ΑΣΕΠ, το οποίο θα διαμορφώσει τον τελικό πίνακα βαθμολογίας και κατάταξης των επιτυχόντων με βάση τη μοριοδότηση.