Εκτός από απολύσεις έρχονται και υποχρεωτικές μετατάξεις με τον μανδύα της μοριοδότησης

26

Προσωρινές τοποθετήσεις και επανεκπαίδευση το ”τυράκι” σε όσους τέθούν σε διαθεσιμότητα

Κυκλοφόρησε μέσα στη νύχτα της 9ης Ιανουαρίου η υπουργική απόφαση για την λεγόμενη κινητικότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Απόφαση αφορά τους εργαζόμενους μόνιμους και ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν σε υπηρεσίες του δημοσίου, εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα αλλά και αυτούς που θα βρεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης υπηρεσιών ή οργανικών θέσεων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε μια προσπάθεια κατ’ αρχήν το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις χιλιάδες διαθεσιμότητες που έχουν προηγηθεί ή και αυτές που θα ακολουθήσουν και θα μετατραπούν σε απολύσεις, προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων με την «επαναπρόσληψη» μέσω μοριοδότησης. Πρόκειται για επιχείρηση αποπροσανατολισμού και μείωσης των αντιδράσεων.

Ταυτόχρονα με την ίδια απόφαση ανοίγει το δρόμο για μαζικές μετακινήσεις, στην ουσία υποχρεωτικές μετατάξεις που σε κάποιες περιπτώσεις θα μετατραπούν σε υποχρεωτικές αποχωρήσεις και την ανεργία εργαζομένους που για οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους θα αδυνατούν να μετακινηθούν.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης να επαναπροσλαμβάνει για μικρά χρονικά διαστήματα και μετά να τους ξαναπολύει εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Μιλάμε δηλαδή για «τοποθέτηση στον αναπνευστήρα πριν τον οριστικό θάνατο».

Τέλος επειδή βεβαίως είναι φανερό ότι οι χιλιάδες που οδηγούνται στη διαθεσιμότητα και την απόλυση δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι δυνατόν να επανπροσληφθούν, πλην ελαχίστων, πέφτει και στο τραπέζι και το μέτρο της επανεκπαίδευσης προφανώς να συσκοτίσει τις πραγματικές προθέσεις του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης.

Άλλωστε οι δηλώσεις του Ολι Ρεν διαψεύδουν τα επικοινωνικά παιχνίδια του κ. Μανιτάκη.

Δείτε τη σχετική απόφαση του Υπ Διοικτικής Μεταρρυθμισης