Κινητοποίηση και συλλαλητήριο στις 17/1 αποφάσισαν σε συνέλευση οι εργαζόμενοι στο ΓΝ Λάρισας

25

Στην κοινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης 10/1/2013 των γιατρών και των εργαζομένων του Γ.Ν.Λάρισας διαπιστώθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

Τα μέτρα που προωθούν η τρικομματική κυβέρνηση-τρόικα- κεφάλαιο- Ε.Ε δε διστάζουν να γυρίσουν το λαό της χώρας μας σε νέο εργασιακό μεσαίωνα προκειμένου να σωθούν οι ίδιοι και τα κέρδη τους.

Σ’ολόκληρο το δημόσιο προβλέπονται 150.000 απολύσεις και δεν εξαιρείται κανείς, ούτε οι υγειονομικοί. Ξεκίνησαν το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με το Μνημόνιο 3, με τις «αυτοδίκαιες αργίες» γιατρών και υγειονομικών χρησιμοποιώντας το τρομοκρατικό μέτρο της απόλυσης για πειθαρχικά αδικήματα που δεν έχουν καν εξεταστεί καταργώντας το τεκμήριο της αθωότητας. Επιπλέον μέσω αυτού του νόμου απειλούν με απόλυση οποιονδήποτε αντιδρά στην πολιτική τους. Δεν εξαιρείται κανένας από τις απολύσεις μέσω αξιολόγησης ή της κατάργησης οργανικών θέσεων μέσω της συγχώνευσης των δημόσιων νοσοκομείων και των κλινικών.

 Στην Υγεία οι επιπτώσεις είναι δραματικές. Άνω των 10.000 νοσοκομειακών κλινών κλείνουν με τις προβλεπόμενες συγχωνεύσεις Κλινικών – Τμημάτων και 50 διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, μέσα σ’αυτά και το Γ.Ν.Λάρισας.

Οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία από 7.507 εκ. ευρώ το 2009 μειώνονται κατά 41,4% και πέφτουν στα 4.400 εκατ. ευρώ το 2013.

Οι προσλήψεις έχουν μηδενιστεί. Όχι μόνο δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις αλλά ούτε καν αντικαθίστανται οι μαζικά παραιτούμενοι και συνταξιοδοτούμενοι. Σε 8 μήνες από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2012, έχουμε καθαρή μείωση προσωπικού κατά 2.092 άτομα. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει εξ’ άλλου για τα νοσοκομεία 15.112 αποχωρήσεις υπαλλήλων και μόνο 2.261 προσλήψεις «ενοικιαζόμενων» υγειονομικών με μπλοκάκι για την πενταετία 2012-2016.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποβαθμίζεται και απαξιώνεται την ώρα που ο λαός το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, την ώρα που η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται άνω του 30%.Άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας κρεβάτι σε ΜΕΘ, ενώ 154 έτοιμες κλίνες είναι κλειστές και συνεχώς κλείνουν κι άλλες διότι λήγουν οι συμβάσεις νοσηλευτών. Στο Γ.Ν.Λ. λόγω διακοπής της χρηματοδότησης ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η Μ.Α.Φ ενώ στο Π.Π.Ν.Λ λόγω έλλειψης προσωπικού δε λειτουργούν σχεδόν τα μισά κρεβάτια της Μ.Ε.Θ.

Βαθαίνει η εμπορευματοποίηση στο χώρο της υγείας και τα νοσοκομεία λειτουργούν ως επιχειρήσεις . Τα μονοπώλια στο χώρο της υγείας ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια στον κάθε νομό για να αντικαταστήσουν τα νοσοκομεία που θα κλείσουν ή να συνεργαστούν σα «συνεταιράκια» με τα νοσοκομεία-επιχειρήσεις .

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι το κόστος υγείας να μετακυλύεται μέσω και των χαρατσιών στις τσέπες των εξαθλιωμένων ασθενών, την ώρα που ήδη έχουν πληρώσει ακριβά μέσω της φορολογίας τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους. Από 1/1/2014 μεταξύ των άλλων θα επιβάλλεται νέο χαράτσι 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα Νοσοκομεία, μέτρο που παρεμποδίζει τη νοσηλεία του λαού, μέτρο που θα αυξήσει τις απώλειες ανθρώπων, τους «νεκρούς» της κρίσης.

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω η κατάσταση στο Γ.Ν.Λάρισας είναι τραγική, η έλλειψη προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών, οι συνταξιοδοτήσεις και οι παραιτήσεις που δεν αντικαθίστανται έχουν σαν αποτέλεσμα την υπερεντατικοποίηση της εργασίας για το προσωπικό και τη μείωση του επιπέδου παροχών υγείας για το λαό. Η διοίκηση εφαρμόζοντας την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης προχώρησε σε εσωτερικές συγχωνεύσεις κλινικών (παθολογική, ακτινολογικό, αιμοδοσία, οδοντιατρικό) για να μειώσει περαιτέρω το προσωπικό που εφημερεύει ή έχει βάρδια στα συγκεκριμένα τμήματα. Η Ω.Ρ.Λ σέρνει πρώτη το χορό των καταργήσεων κλινικών μέσω συγχωνεύσεων στο Νοσοκομείο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, χωρίς προσλήψεις και χρηματοδότηση το μέλλον του νοσοκομείου είναι προδιαγεγραμμένο: να κλείσει, με δραματικές συνέπειες για τους πολίτες του νομού μας. Οι ασθενείς θα αναγκάζονται να πηγαίνουν κυρίως στο ιδιωτικό νοσοκομείο-μονοπώλιο της περιοχής πληρώνοντας ακριβά το κοινωνικό αγαθό της υγείας. Ένα μικρό μέρος των εργαζόμενων του Γ.Ν.Λάρισας θα αποσπαστούν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, και το μεγαλύτερο μέρος τους θα διασκορπιστεί σε ολόκληρη τη χώρα ή θα απολυθεί ως πλεονάζον προσωπικό καθώς όπως ήδη αναφέρθηκε την ίδια τύχη με το Νοσοκομείο μας θα έχουν 50 νοσοκομεία και εκατοντάδες κλινικές.

Διεκδικούμε:

Καμία συγχώνευση κλινικής- Όχι στο κλείσιμο του νοσοκομείου

  • Καμία διαθεσιμότητα καμία απόλυση Δημοσίων Υπαλλήλων
  • Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους- κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας
  • Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών
  • Δωρεάν περίθαλψη για όλους τους άνεργους, ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες
  • Κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων

Αποφασίζουμε:

Την προκήρυξη Συλλαλητηρίου την Πέμπτη 17/1, ημέρα Πανελλαδικής απεργίας των γιατρών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στις 12:00 στο προαύλιο του Γ.Ν.Λ. για τη δημόσια υγεία του λαού της πόλης μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ:

  • ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΟΥΝ οπου είναι δυνατονΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 12:00-15:00 ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ
  • την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικο Κεντρο Λαρισας να στηριξουν με ολες τους τις δυναμεις το δικαιο αγωνα μας για τη δημοσια υγεια του λαου
  • ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  • ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ. ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ Γ.Ν.Λ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ. ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΕ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
  • ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ Π.Π.Ν.Λ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ Η’ ΑΠΟΛΥΣΗ.

Συνάδελφε

Μπλόκαρε με κάθε τρόπο την εφαρμογή των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων. Μην επιτρέψεις να γυρίσουν τη ζωή σου πίσω. Μην αφήσεις να γίνουν τα όνειρα των παιδιών σου στάχτη στο βωμό της κερδοφορίας. Πίστεψε στη δύναμή σου, στη δύναμη του δίκαιου αγώνα σου.