«Μπλόκο» στις απολύσεις από πελάτισσες σούπερ μάρκετ

37

Το κράτος δεν απουσιάζει, ούτε αδυνατεί! Το κράτος και τα κόμματα της συγκυβέρνησης διαμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο, για να μην υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων.

Η αλληλεγγύη από τα κάτω είναι ένα ευχάριστω μήνυμα! Κανένας μόνος του στην κρίση!

Ακολουθεί το ρεπορτάζ της Αυγής.

 

Τη στιγμή που το κράτος απουσιάζει και αδυνατεί να συγκρατήσει τη λαίλαπα των απολύσεων και την ανεργία που χτυπάει κόκκινο, μία γειτονιά παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. Η αυθόρμητη πρωτοβουλία αλληλεγγύης των γυναικών της γειτονιάς του Νέου Κόσμου ήταν αυτή που σταμάτησε τη δέκατη κατά σειρά απόλυση στο σούπερ μάρκετ «Extra» στον Νέο Κόσμο, ενώ προχωρά με μεγάλη επιτυχία στη συγκέντρωση υπογραφών ζητώντας το πάγωμα όλων των απολύσεων και την επαναπρόσληψη των απολυμένων.

«Δεν είμαστε εναντίον του καταστήματος, στηρίζουμε τα καταστήματα της γειτονιάς, γι’ αυτό άλλωστε ψωνίζουμε καθημερινά. Θέλουμε όμως να συμπαρασταθούμε στους εργαζόμενους που πλήττονται» λένε με μία φωνή οι γυναίκες της γειτονιάς.

«Νιώθαμε την αγωνία τους»

 Η αυθόρμητη δράση στον Νέο Κόσμο ξεπήδησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα από τις πελάτισσες του σούπερ μάρκετ. «Είμαστε καθημερινοί πελάτες στο κατάστημα και συνεχώς ακούγαμε την αγωνία των υπαλλήλων.

Έτσι αποφασίσαμε να μη μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα και να κάνουμε κάτι» μας λέει η Πηνελόπη. «Αυτή η αγωνία που νιώθαμε μας οδήγησε την παραμονή των Χριστουγέννων, τη μέρα που η εταιρεία προχώρησε στη δέκατη απόλυση, να πάμε στο κατάστημα και να πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αλλά και συμπαράστασης» προσθέτει η Αθανασία Ανδρίτσου.

Μία συμπαράσταση η οποία δίνει δύναμη στις εργαζόμενες να συνεχίσουν τον αγώνα τους. «Το πηδάλιο είναι στα χέρια τους, εμείς απλώς είμαστε στο πλευρό τους» ξεκαθαρίζουν οι γυναίκες του Νέου Κόσμου.

«Να συνεχιστεί και στις υπόλοιπες γειτονιές»

 «Ελπίζουμε αυτή η αυθόρμητη δράση να μη μείνει σε τοπικό επίπεδο, αλλά να γίνει και σε άλλες γειτονιές και καταστήματα. Αυτό που έχει δημιουργηθεί εδώ είναι διαπροσωπικές σχέσεις πελάτη και εργαζόμενου.

Σε αυτές τις διαπροσωπικές σχέσεις που χτίστηκαν σιγά σιγά με τα χρόνια με τις εργαζόμενες στηρίχτηκε η αλληλεγγύη» μας λέει η Ελπίδα Αλεβίζου. Όπως σημειώνει, η αλληλεγγύη έχει ταξικό άρωμα. «Από φτωχούς για τους φτωχούς. Οι γυναίκες πελάτισσες που έμειναν έξω μέσα στο κρύο για να συμπαρασταθούν στις εργαζόμενες που είχαν στάση εργασίας το έκαναν γιατί έχουν τα ίδια προβλήματα».

«Μας έχουν συγκινήσει…»

 Όπως ήταν λογικό η συμπαράσταση που έδειξε η γειτονιά του Νέου Κόσμου συγκίνησε τις εργαζόμενες στο κατάστημα. Μπορεί στα μάτια τους να υπάρχει ο φόβος και η αβεβαιότητα για το μέλλον, παρόλα αυτά δεν μπορούν να κρύψουν την ικανοποίησή τους για το αυθόρμητο κίνημα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε.

«Η γειτονιά του Νέου Κόσμου ξεσηκώθηκε μόλις έμαθε για τις απολύσεις στο κατάστημα. Αμέσως μας αγκάλιασαν και στάθηκαν στο πλευρό μας. Αυτό είναι που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε» μας λέει μία από τις εργαζόμενες στο σούπερ μάρκετ. «Η συμπαράσταση του κόσμου μας έχει συγκινήσει, δεν το περιμέναμε» ομολογεί μία άλλη εργαζόμενη του καταστήματος και προσθέτει: «Είναι πελάτες που εδώ και χρόνια ψωνίζουν από εμάς. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι λείπουν μερικές κοπέλες από το σούπερ μάρκετ, άρχισαν να ρωτάνε τι γίνεται. Όταν έμαθαν για τις απολύσεις, ξεσηκώθηκαν και άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές για να τις σταματήσουν».

«Ή υπογράφεις ή απολύεσαι»

Για ψυχροπολεμικό κλίμα κάνει λόγο το σωματείο εργαζομένων στην αλυσίδα σουπερμάρκετ «Εxtra, Πρώτα και Φθηνά Α.Ε.». Όπως σημειώνουν, οι απολύσεις είναι δεκάδες και ξεκίνησαν ήδη από τον Δεκέμβριο του 2011. Την ίδια ώρα καταγγέλλουν την εταιρεία ότι προχώρησε παράνομα σε περικοπές επιδομάτων ζητώντας παράλληλα την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με δραστική μείωση μισθών.

«Το κλίμα είναι ψυχροπολεμικό. Είμαστε μπροστά στο δίλημμα ‘ή υπογράφεις ή απολύεσαι’. Με τη νέα σύμβαση θα παίρνω 600 ευρώ από 1.100 που λάμβανα μέχρι τώρα», λέει στην «Α» εργαζόμενη και μέλος της προσωρινής διοίκησης του κλαδικού σωματείου.

Όπως μάλιστα καταγγέλλει, η εταιρεία, μόλις έμαθε για τη σύσταση του σωματείου, απέλυσε δύο από τα τριάντα ιδρυτικά στελέχη, ενώ συνέχισε με εκδικητικές απολύσεις και δυσμενείς μεταθέσεις σε όσους δεν υπέγραψαν τις συμβάσεις.

Η εταιρεία, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, αναφέρει ότι «λόγω της σφοδρότητας της κρίσης που πλήττει την κατανάλωση και την αγοραστική δύναμη του κοινού και την αντίστοιχου μεγέθους μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και των αποτελεσμάτων χρήσης, έχει προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από την κείμενη εργατική νομοθεσία προκειμένου να συνεχίσει να είναι βιώσιμη η λειτουργία της και παράλληλα να προστατευθούν και όσοι εξακολουθούν να εργάζονται σε αυτή».

Πηγή: Αυγή 12-01-2013