Ο Βρούτσης προαναγγέλλει νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό

Με μια δήλωση «βόμβα» ο Υπουργός εργασίας κ. Βρούτσης ανοίγει το έδαφος για νέες επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Η αναφορά του στις «εξαιρέσεις» που υφίστανται στο ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να ερμηνευτεί ως πρόθεση της συγκυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα να βάλει χέρι στα όρια ηλικίας των εργαζόμενων που υπάγονται στις μεταβατικές διατάξεις.

Ταυτόχρονα με η αναφορά του σε ενιαίους κανόνες μάλλον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ανατροπές και οι περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν είναι «αρκετές», αλλά «απαιτείται» να περιοριστούν προς τα κάτω για όλους ασφαλιστικά δικαιώματα.

Βεβαίως όλο αυτό έχει και το ψεύτικο περιτύλιγμα της καταγραφής και του διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς για να χρυσωθεί το χάπι.

Η δήλωση του κ. Βρούτση επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι τα μνημονιακά μέτρα δεν έχουν τέλος και το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε και νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα

 

Δείτε την σημερινή δήλωση του Υπουργού Εργασίας (20-1-2013)

«Αν ρωτούσε κάποιος σήμερα τι είναι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας η απάντηση θα ήταν, ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων.
Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο, με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες. Ακόμα και σήμερα για παράδειγμα, διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης. Με μια λέξη: Λαβύρινθος!
Αυτό έχει ως συνέπεια, διοικητικό και οικονομικό κόστος για τον έλληνα πολίτη και συνταξιούχο. Είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων. Αυτό θα γίνει αφού προηγηθεί καταγραφή, μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Το τέλος, όμως, αυτής της προσπάθειας θα σημάνει εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος.
Είναι αυτό που χρωστάμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων».