Οι φορείς της Καβάλας ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου

Να υπερασπιστούν το νοσοκομείο   Καβάλας και τον σημαντικό   ρόλο που παίζει για την υγεία της Καβαλιώτικης κοινωνίας, απέναντι στην υποβάθμιση στην οποία το οδηγούν ο νέος   οργανισμός και το νέο περικομμένο πρόγραμμα εφημεριών, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων που συμμετείχαν χθες το μεσημέρι, σε σύσκεψη που έγινε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας (ΙΣΚ).    Η σύσκεψη κατέληξε μόνο   σε ένα κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας και αν και έγινε πρόταση για διοργάνωση ενός παγκαβαλιώτικου συλλαλητηρίου, αυτή δεν συζητήθηκε…
  Ο πρόεδρος του ΙΣΚ,   Ξενοφών Κροκίδης   σημείωσε πως κάλεσαν τους φορείς σε συνάντηση, γιατί το νοσοκομείο υποβαθμίζεται και κινδυνεύει να χάσει τον περιφερειακό του χαρακτήρα, εξαιτίας του νέου μνημονιακού οργανισμού που όχι τυχαία δημοσιεύτηκε 31 Δεκεμβρίου και του νέου μειωμένου κονδυλίου εφημεριών.
  Αναφέρθηκε σε προβλήματα στην εφημέρευση που δημιουργεί το μειωμένο κονδύλι. Όπως είπε το ΕΣΥ παραπαίει και επειδή είναι συγκοινωνούν δοχείο με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος υποχρηματοδοτείται και αυτό στη συνέχεια έχει συνέπειες σε όλους τους παρόχους υγείας. Δεν είναι τυχαίο που και στην Καβάλα πολλαπλασιάζονται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.   Ζήτησε με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας να ανοίξει το νοσοκομείο σε όλους τους άνεργους και ανασφάλιστους.
  Ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Χάρης Τριανταφυλλίδης μίλησε για μεθοδεύσεις και ενημέρωσε πως κάποιες μέρες τον μήνα το νοσοκομείο θα είναι κλειστό, δεν θα εφημερεύει, λόγω των μειωμένων κονδυλίων.
  Ταφόπλακα στο νοσοκομείο
  «Ο νέος Οργανισμός βάζει ταφόπλακα στο νοσοκομείο», τόνισε η Κατερίνα Πετράκη πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και σημείωσε πως στον νέο Οργανισμό δεν υπάρχουν κενές θέσεις προσωπικού γιατί τις κατάργησαν. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών το οποίο στο νέο Οργανισμό δεν αναφέρεται πουθενά, δεν υπάρχει σαν ξεχωριστό τμήμα. Δηλαδή οι γιατροί που εφημερεύουν στις κλινικές θα είναι και στο ΤΕΠ!   Για να δείξει την προχειρότητα με την οποία φτιάχτηκε ο Οργανισμός και μόνο για λογιστικούς λόγους, είπε πως στο τμήμα φυσιοθεραπείας μπορεί να γίνει προϊστάμενος μόνο λογοθεραπευτής, αλλά τέτοιον δεν έχει το νοσοκομείο.</P>
 Ψυχιατρική χωρίς ψυχίατρο
  Ο Μιχάλης Σωτηρίου διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής τόνισε πως η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου δέχεται περιστατικά και από Δράμα και από Ξάνθη, καθώς εκεί δεν υπάρχουν ψυχιατρικές κλινικές. Νοσηλεύονται πάνω από 400 ασθενείς το χρόνο. Και όμως με το νέο πρόγραμμα εφημεριών, ο ψυχίατρος θα είναι στο σπίτι του και θα εφημερεύει ψυχολόγος!!! Χαρακτήρισε εξωπραγματικό το ότι ουσιαστικά κλείνει   το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, αφού δεν θα λειτουργεί τα απογεύματα και προβλέπεται μόνο εφημερία ετοιμότητας (από το σπίτι) δυο φορές το μήνα και μόνο παιδοψυχίατρου.
  Η Βίκυ Λάγρα διευθύντρια παθολογικής κλινικής σημείωσε πως δεν υπάρχει ανεξάρτητο ΤΕΠ, δηλαδή ο εφημερεύων παθολόγος θα έχει και την παθολογική και τη ρευματολογική και θα είναι και στο ΤΕΠ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα προκύψουν και θάνατοι».
  Η κ. Γατούλα γιατρός στο Κ.Υ. Χρυσούπολης και δημοτική σύμβουλος Νέστου μίλησε για σταδιακό κλείσιμο των Κέντρων Υγείας και τόνισε πως αυτό πρέπει να αποφευχθεί, γιατί επιτελούν σημαντικό έργο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.</P>
  Αγώνας   για δημόσια δωρεάν υγεία
  Ο Μάκης Κρεμμύδας πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ Καβάλας είπε πως στηρίζουν τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αλλά μίλησε για προβλήματα που προϋπήρχαν ρίχνοντας ευθύνη και στους γιατρούς για αυτά.   Η Σοφία Τσιμπουκλή αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου εξέφρασε τη συμπαράστασή της και είπε πως βλέπει ότι το ΕΣΥ σιγά – σιγά διαλύεται.
  Ζοφερό χαρακτήρισε το μέλλον του νοσοκομείου ο Τάσος Ιωαννίδης πρόεδρος του Ν.Τ. Καβάλας της ΑΔΕΔΥ και πρότεινε επειδή είναι θέμα όλης της κοινωνίας, να διοργανωθεί ένα παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο.   Ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Πέτρος Ταχματζίδης τόνισε πως προσπαθούν να απαξιώσουν το ΕΣΥ, ώστε στη συνέχεια να το παραδώσουν σε ιδιωτικά χέρια. Είπε πως οι συνταξιούχοι έχουν κάνει αρκετές κινητοποιήσεις για τα θέματα της υγείας και θα στηρίξουν κάθε αγώνα που θα γίνει. Ο Στέλιος Μαούνατζης πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ είπε πως θα είναι στο πλευρό των γιατρών και ο Γιώργος Πετρούδης πρόεδρος των συνταξιούχων ΝΑΤ ότι θα είναι μαζί σε αγώνες για πραγματικά δημόσια και δωρεάν υγεία.
  Ο αντιπρόεδρος του ΕΥΚ Μάκης Μακρογιάννης είπε πως η ανεργία είναι στα ύψη, 12.000 οι άνεργοι στη Καβάλα και το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η διασφάλιση της περίθαλψης. Όπως είπε χθες συνεδρίαζε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ και το πρώτο θέμα ήταν το ζήτημα της υγείας. Συμπαράσταση εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας και περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Γεροστεργίου.
  Θα… γίνουν αλλαγές
  Ο Βασίλης Τραϊφόρος   από τη ΔΗΜΑΡ   χαρακτήρισε ανόητο το ότι στον Οργανισμό η νευρολογική κλινική συγχωνεύεται στην πνευμονολογική. Όπως είπε προβλήματα υπάρχουν σε πολλούς Οργανισμούς νοσοκομείων και προέβλεψε πως θα γίνουν αλλαγές…
  Ο Νίκος Χατζηχρήστου από το ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε αν υπάρχουν προβλήματα μόνο στον νέο Οργανισμό του νοσοκομείου Καβάλας ή είναι πανελλαδικά τα προβλήματα. Και εκτίμησε και αυτός πως θα γίνουν αλλαγές.
  Ο Θανάσης Γκόγκος από το ΚΚΕ τόνισε πως δεν είναι τωρινά τα προβλήματα, αλλά εδώ και χρόνια εφαρμόζεται μια πολιτική απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε κάποια στιγμή ως ώριμο φρούτο να δοθεί στα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα. Αναφέρθηκε και στον αρνητικό ρόλο που έπαιξαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Είπε πως το ΚΚΕ παλεύει για πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος, για πραγματικά δημόσια δωρεάν υγεία.
  Ο Κώστας Μορφίδης από το ΣΥΡΙΖΑ είπε πως τα προβλήματα στο ΕΣΥ και γενικότερα είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών και τόνισε πως η υπεράσπιση του νοσοκομείου   δεν μπορεί να είναι αγώνας μόνο των γιατρών και των εργαζομένων στο νοσοκομείο, αλλά πρέπει να είναι αγώνας όλης της κοινωνίας. Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματος.
  Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη,   αλλά και εκπρόσωποι και από άλλους συλλόγους, όπως   από τον Σύλλογο Γυναικών Καβάλας
  Το ψήφισμα της παγκαβαλιώτικης συνάντησης
  Ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα διαμαρτυρίας που πρότεινε στη συνάντηση των φορέων ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης. Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι οι φορείς αποφάσισαν:
   «Ο νέος Οργανισμός λειτουργίας του Γ.Ν.Καβάλας, υποβαθμίζει τη λειτουργία τμημάτων με ουσιαστική συμβολή στην νοσοκομειακή περίθαλψη   των κατοίκων της Καβάλας και των γύρω περιοχών και δεν λαμβάνει υπόψη τον περιφερειακό χαρακτήρα του νοσοκομείου μας για μια σειρά κλινικών και εργαστηριακών ειδικότητων
   Οι νοσοκομειακοί ιατροί (ειδικοί και ειδικευόμενοι) υποχρεώνονται από τα νέα επισφαλή προγράμματα εφημεριών σε εφημεριακή υπερεργασία, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας.
   Οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) της περιοχής μας, πρέπει να διατηρηθούν και να αναβαθμιστεί ο ρόλος και η λειτουργία τους.
   Η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες όλων των οικονομικά αδύναμων και ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
   Η επαρκής χρηματοδότηση τόσο του ΕΣΥ, όσο και του νεοσύστατου ΕΟΠΥΥ, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας».

– αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΕΒΔΟΜΗ