Π. Παντέλης: Σε λειτουργικό αδιέξοδο τα Νοσοκομεία

26
pantelis

Σε λειτουργικό αδιέξοδο πρόκειται να οδηγηθούν πολλά δημόσια Νοσοκομεία έπειτα από τις ανατροπές που πρόκειται να φέρουν οι νέοι Οργανισμοί. Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις Κλινικών, μαζί με τη δραματική μείωση του προσωπικού, αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία νέα προκήρυξη από το 2009, αναμένεται να προκαλέσουν ‘έμφραγμα’ στο Ε.Σ.Υ., ενώ την ίδια στιγμή ο φόρτος εργασίας αυξάνεται καθώς παρατηρείται μία σημαντική στροφή των πολιτών στα δημόσια Νοσοκομεία λόγω της οικονομικής κρίσης.   

Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Παναγιώτης Παντέλης, μιλώντας χθες σε εργαζομένους του Νοσοκομείου Χανίων.
«Σε ό,τι αφορά το θέμα των Οργανισμών, ο υπουργός έχει δηλώσει από το καλοκαίρι ότι θα κινηθεί στις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες είναι ενταγμένες στις επιλογές και τις προϋποθέσεις που θέτουν η τρόικα και το μνημόνιο και οι οποίες προβλέπουν τον περιορισμό των δημοσίων Υπηρεσιών Υγείας σε ποσοστό πάνω από 30%», σημείωσε ο κ. Παντέλης και πρόσθεσε: «Οι νέοι Οργανισμοί και σε επίπεδο τμημάτων και οργανικών θέσεων προβλέπουν περικοπές. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις Κλινικών. Ηδη γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα είναι 661 Κλινικές λιγότερες και πάνω από 3.000 κλίνες λιγότερες σε όλη την Ελλάδα, ενώ κατά την άποψή μας θα υπάρξει και προσωπικό, το οποίο θα θεωρηθεί περιττό και θα μπει σε διαδικασία διαθεσιμότητας».
Ο κ. Παντέλης υπογράμμισε επίσης ότι τα προβλήματα σχετίζονται και με τη σοβαρή  υποχρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ., που έχει ως συνέπεια να παρατηρούνται, ιδίως σε περιφερειακά Νοσοκομεία, φαινόμενα ελλείψεων υλικών, αναβολών χειρουργείων κ.ά. «Παράλληλα διαφαίνεται και μέσα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος ουσιαστικά έχει καταρρεύσει, ότι δεν υπάρχει προοπτική να στηριχθούν τα δημόσια Νοσοκομεία και θα βιώσουμε ένσταση των φαινομένων υπολειτουργίας, του περιορισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, αλλά και της προσβασιμότητας των πολιτών.

Ηδη μάλιστα πέρασε νομοθετικά το εισιτήριο των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή που δείχνει και ποια είναι η κατεύθυνση στην οποία οδηγούν τα πράγματα», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του προσωπικού στα δημόσια Νοσοκομεία, ο κ. Παντέλης σημείωσε ότι «τα πράγματα χειροτερεύουν διαρκώς». «Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2005 δουλεύαμε περίπου 85.000 άνθρωποι στα δημόσια Νοσοκομεία, ενώ το 2011, χωρίς τις συνταξιοδοτήσεις του 2012 και του 2013, έχουμε μείνει περίπου 59.000. Την ίδια στιγμή, μεγάλα Νοσοκομεία έχουν αύξηση κατά 30% των υποδομών αυτά τα χρόνια. Οταν, λοιπόν, το προσωπικό που φεύγει δεν αντικαθίσταται, πώς θα μπορέσει ένα Νοσοκομείο να προσφέρει υπηρεσίες;», ανέφερε σχετικά και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν θέσεις γιατρών που κωλυσιεργούν από το 2011 για να βγουν και δεν προχωράνε λόγω δεσμεύσεων της τρόικας, ενώ εμείς κλείνουμε 4 χρόνια από το 2009 χωρίς να υπάρξει ούτε μία προκήρυξη. Μέχρι και το επικουρικό προσωπικό του 2012 που ήταν 770 άτομα για όλη την Ελλάδα δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Ολα αυτά δείχνουν πού κατευθύνουν τα πράγματα. Ο στόχος πιστεύουμε είναι προφανής. Οσο υποβαθμίζεται το δημόσιο Σύστημα Υγείας τόσο περισσότερο θα κερδίζει έδαφος ο ιδιώτης, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρείται να περάσει στους πολίτες η αντίληψη ότι αυτό που ξέραμε και αγωνιζόμασταν επί χρόνια περί δημόσιας και δωρεάν υγείας πρέπει να καταργηθεί», επεσήμανε ο κ. Παντέλης, ενώ ερωτηθείς για τις περικοπές που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στα δημόσια Νοσοκομεία απάντησε ότι «ξεπερνούν το 30% και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 40%».

 

– Αναδημοσίευση από τα Χανιώτικα Νέα