Αίσχος, χωρίς φαρμακοποιό το Νοσοκομείο Τρικάλων

Εδώ και κάποιες μέρες, έληξε η σύμβαση του επικουρικού φαρμακοποιού στο φαρμακείο του Νοσοκομείου Τρικάλων, με την ιδιαίτερα σημαντική πλέον δομή του νοσοκομείου, να μένει-προς το παρών-χωρίς επιστημονικό υπεύθυνο.
Σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μιχαήλ Λοπατατζίδη, αναμένεται η προκήρυξη για τη στελέχωση, αφού ήδη έχει εγκριθεί μία θέση φαρμακοποιού και μία θέση βοηθού, την ώρα βέβαια που το νοσοκομείο ζητούσε δύο για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Το θέμα που αφορά το Φαρμακείο του Νοσοκομείου Τρικάλων, καθώς και όλων των φαρμακείων των δημόσιων νοσοκομείων είναι κρίσιμο. Πλέον, με τους χιλιάδες ανασφάλιστους και άπορους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να παραλάβουν φάρμακα μόνο από το φαρμακείο του ιδρύματος, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες των κλινικών, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μην υπάρχουν αυτή τη στιγμή πλήρως και επαρκώς στελεχωμένα φαρμακεία στα νοσοκομεία. Ο κ. Λοπατατζίδης τονίζει ότι επιστημονικά υπεύθυνος θα προκύψει σύντομα, μέχρι να αναλάβει καθήκοντα και πάλι επικουρικός-και όχι μόνιμος-φαρμακοποιός.

Ωστόσο, πρόκειται για μία πραγματικά σημαντική παράβλεψη από πλευράς της πολιτείας. Έριξε όλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των ευπαθών ομάδων αλλά και την ευθύνη της παροχής των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων στα φαρμακεία των νοσοκομείων, χωρίς όμως να φροντίσει εκ των προτέρων για την σωστή λειτουργία τους. Εκτός αυτού βέβαια, δεν λείπουν και τα προβλήματα σε ότι αφορά την επάρκεια σκευασμάτων. Αν και τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο επιχειρείται ένας προγραμματισμός, οι πάροχοι δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις παραγγελίες, προφανώς για να ασκήσουν τις δικές τους πιέσεις, με ότι βέβαια αυτό συνεπάγεται.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι μέχρι στιγμής το φαρμακείο του νοσοκομείου λειτουργεί μέχρι αργά το μεσημέρι. Καλύπτονται μεν οι ανάγκες των κλινικών, όμως δίνοντας πρόσβαση στους πολίτες, η λειτουργία σαφώς και θα έπρεπε να είναι ολοήμερη, με το ανάλογο προσωπικό να τη στηρίζει.

πηγή: Ερευνα Τρικαλων