Πρωτοβουλία Εργ. Νοσοκομείου Πατησίων: Προτάσεις και θέσεις για το νέο ΝΠΔΔ, ΓΝΝΙ «Κωνσταντοπούλειο»-ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Τα Δεδομένα

1) Μέχρι τον Ιούνιο του 2011 τα 3 νοσοκομεία των Πατησίων (ΓΝ Πατησίων με 110, 7ο ΙΚΑ με 100, Παμμακάριστος με 200 κλίνες) μαζί με το ΓΝΝΙ «Κωνσταντοπούλειο» στη Νέα Ιωνία («Αγία Όλγα» με 280 κλίνες) αντιμετώπιζαν τις ανάγκες 1 εκατομμυρίου κατοίκων της Αθήνας και πολλών γειτονικών δήμων (5ου και 6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Γαλατσίου, Ιλίου, Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων-Καματερού κλπ). Μάλιστα με το κυκλικό πρόγραμμα εφημεριών που ίσχυε τότε για τα νοσοκομεία της Αθήνας, υπήρχε κάλυψη των προαναφερομένων περιοχών για τα επείγοντα περιστατικά σχεδόν όλες τις ημέρες του έτους. Συγκεκριμένα εφημέρευαν εναλλάξ η Παμμακάριστος σε πρωινή και το «Αγία Όλγα» σε γενική εφημερία, την επόμενη ημέρα μαζί ΓΝ Πατησίων και 7ο ΙΚΑ σε γενική εφημερία, τη μεθεπόμενη η Παμμακάριστος σε γενική εφημερία και την τέταρτη ημέρα «Αγία Όλγα» και ΓΝ Πατησίων σε πρωινή εφημερία.

 

Τον Φεβρουάριο του 2011 το 7ο ΙΚΑ έγινε παράρτημα του ΓΝΝΙ και από τον Ιούνιο του 2011 έπαψε να εφημερεύει η Παθολογική του κλινική αφού απεχώρησαν όλοι οι Παθολόγοι πλην ενός και οι Λοβέρδος-Μουσιώνης προτίμησαν να την κλείσουν από να τη στελεχώσουν έστω προσωρινά με Επικουρικούς. Από το Μάρτιο του 2012 το 7ο ΙΚΑ σταμάτησε κάθε είδους εφημερία και το Σεπτέμβριο του 2012 με απόφαση του Λυκουρέντζου γιατροί και προσωπικό μεταφέρθηκαν στο ΓΝΝΙ και στο ΓΟΝΚ «Άγιοι Ανάργυροι» στην Κάτω Κηφισιά. Στο πρώην 7ο ΙΚΑ γίνονται πλέον μόνο αιμοκαθάρσεις με πολύ χαμηλά επίπεδα ασφάλειας αφού δεν υπάρχει Αναισθησιολογική κάλυψη και μένει αχρησιμοποίητος πολύτιμος εξοπλισμός όπως ο αξονικός και ο μαγνητικός τομογράφος του. Στόχος του υπουργείου με αυτές τις μετακινήσεις ήταν η ενίσχυση των ΓΝΝΙ και ΓΟΝΚ και κυρίως το να αρχίσει πρωινές εφημερίες το ΓΟΝΚ, που ας σημειωθεί ότι είναι σήμερα το δυσκολότερα προσβάσιμο νοσοκομείο της Αττικής. Έκλεισαν δηλαδή το 7ο ΙΚΑ που μέχρι πριν 1,5 χρόνο εφημέρευε πλήρως, για να μπει από 13/12/2012 σε 4ωρη πρωινή εφημερία (8-12 μέρα παρά μέρα και εκτός αργιών) το ΓΟΝΚ!

Όσον αφορά τα άλλα 2 νοσοκομεία των Πατησίων, τον Ιούλιο του 2011 αποφασίστηκε η διασύνδεση της Παμμακαρίστου με το ΓΝΝΙ και του ΓΝ Πατησίων με το ΓΟΝΚ. Μάλιστα ο Λοβέρδος είχε αρχικά προτείνει το ΓΝ Πατησίων να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας και το προσωπικό του να μεταφερθεί στο ΓΟΝΚ (να έχει δηλαδή την τύχη που τελικά επιφύλαξαν για το 1ο και το 7ο ΙΚΑ). Από το Νοέμβριο του 2011 η Παμμακάριστος συνεφημερεύει με το ΓΝΝΙ και από το Μάρτιο του 2012 σταμάτησε η γενική εφημερία του ΓΝ Πατησίων (και έκτοτε αντιμετωπίζει επείγοντα 8-14.30 μέρα παρά μέρα και εκτός αργιών), όχι λόγω των ελλείψεων του σε προσωπικό αλλά επειδή το υπουργείο μείωσε στο μισό την πίστωση για τις εφημερίες. Έτσι στα Πατήσια είχαμε μέσα σε 1,5 χρόνο το κλείσιμο ενός νοσοκομείου και τη δραματική υποβάθμιση 2 άλλων, ώστε περίπου 1 εκατομμύριο κάτοικοι να στερηθούν 100 από τα 700 νοσοκομειακά κρεβάτια που τους αναλογούσαν (που έτσι κι αλλιώς κάλυπταν μερικώς τις ανάγκες τους) και επιπλέον να μειωθεί κατά 60% η προσφερόμενη εφημεριακή κάλυψη από τα εναπομείναντα 3 νοσοκομεία. Μάλιστα για το ΓΝ Πατησίων και την Παμμακάριστο υπάρχει κίνδυνος κλεισίματός τους με τρόπο πανομοιότυπο με αυτόν του 7ου ΙΚΑ μέσω της διακοπής της λειτουργίας των Παθολογικών τους κλινικών, αφού οι Παθολόγοι και των 2 συνολικά νοσοκομείων μετριούνται πλέον στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Ειδικότερα στο ΓΝ Πατησίων τέλος του 2012 συνταξιοδοτήθηκαν 4 γιατροί με βαθμό Διευθυντή και μεταξύ αυτών o Παθολόγος, o μοναδικός Ουρολόγος και ο μοναδικός Ακτινολόγος του αξονικού. Έτσι από 10/12/2012 είναι πάλι κλειστός ο αξονικός, από 1/1/2013 ανέστειλε τη λειτουργία του το Ουρολογικό Τμήμα, ενώ η Παθολογική κλινική συνεχίζει να λειτουργεί κατόπιν αποσπάσεως Διευθυντή Παθολόγου από το ΓΝ Θηβών. Ας σημειωθεί ότι στην Παθολογική υπηρετεί επίσης μία Επιμελήτρια Β και ένας Επικουρικός του οποίου η σύμβαση λήγει σε 3,5 μήνες. Έτσι έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε όταν μάλιστα σε πρόσφατη προκήρυξη Επικουρικών (13/12/12) δεν προβλέπεται θέση Παθολόγου στο ΓΝ Πατησίων.

2) Το προϋπολογισθέν για το 2013 ποσό εφημεριών για το ΓΝ Πατησίων είναι ακόμη χαμηλότερο από αυτό του 2012 (480.000 ευρώ από 686.917). Άρα και το 2013 το ΓΝ Πατησίων είναι αδύνατο να πραγματοποιήσει γενικές εφημερίες, λόγω ελλείψεως χρημάτων. Ομοίως σημαντικά μειωμένα είναι τα κονδύλια για ΓΓΝΙ (3.100.000 από 4.233.249) και Παμμακάριστο (850.000 από 1.238.168).

3) Με υπουργική απόφαση 20/12/2012 αποσυνδέεται το ΓΝ Πατησίων από το ΓΟΝΚ και διασυνδέεται με τα ΓΝΝΙ και Παμμακάριστο. Όμως με νέα απόφαση έντεκα μέρες μετά (παραμονή πρωτοχρονιάς) τα ΓΝΝΙ και ΓΝ Πατησίων καταργούνται και μετατρέπονται σε νέο ενιαίο ΝΠΔΔ με την ονομασία «ΓΝΝΙ Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων», όπως προέβλεπε το μνημόνιο 2 (νόμος 4052, 1/3/2012). Παρά όμως τις προβλέψεις του νόμου αυτού ότι από 1/1/2013 όλα τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία καταργούνται ως ανεξάρτητα ΝΠΔΔ και μετατρέπονται σε νέα ενιαία ΝΠΔΔ, δεν εντάσσεται στο ενιαίο ΝΠΔΔ η Παμμακάριστος, η οποία διατηρείται ως ανεξάρτητο νοσοκομείο και ΝΠΔΔ παρότι διασυνδεόμενη με τα ΓΝΝΙ και ΓΝ Πατησίων.

4) Δημοσιεύτηκαν εντός του Δεκεμβρίου 2012 σε ΦΕΚ νέοι οργανισμοί για τα ΓΝΝΙ (31/12/12) και ΓΝ Πατησίων (10/12/12), οι οποίοι αποτελούν πιστή αντιγραφή των οργανισμών που είχαν συντάξει προ 8μήνου στο πόδι οι φωστήρες του Λοβέρδου. Ας σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Διοίκησης του ΓΝ Πατησίων είχε απορρίψει ομόφωνα τον προτεινόμενο οργανισμό και παρόμοια απόφαση είχε ληφθεί και στο ΓΝΝΙ. Οι νέοι οργανισμοί μειώνουν τις κλίνες του ΓΝ Πατησίων από 110 (σημερινές λειτουργούσες) σε 88 (οργανικές) και τις Παμμακαρίστου από 200 (σημερινές λειτουργούσες) σε 170 (οργανικές) ενώ αυξάνουν αυτές του ΓΝΝΙ από 280 (σημερινές λειτουργούσες) σε 330 (οργανικές). Επίσης στο ΦΕΚ του οργανισμού του ΓΝΝΙ συμπεριλαμβάνονται ξεχωριστά και οι 100 κλίνες του πρώην 7ου ΙΚΑ με περιγραφή στελέχωσης που είχε το νοσοκομείο όταν λειτουργούσε πλήρως. Έτσι στο ΦΕΚ για το ενιαίο «ΓΝΝΙ Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων» προβλέπονται συνολικά 588 οργανικές κλίνες (88 πρώην ΓΝ Πατησίων+330 πρώην ΓΝΝΙ+100 πρώην 7ου ΙΚΑ) και ενιαίος οργανισμός που όμως δεν περιγράφεται στο ΦΕΚ και άρα υποθέτουμε ότι αποτελεί προς το παρόν απλή συγκόλληση των νέων οργανισμών των πρώην ΓΝΝΙ και πρώην ΓΝ Πατησίων.

Διαβάζοντας τους νέους οργανισμούς διαπιστώνεται εύκολα ότι μόνος λόγος ύπαρξής τους είναι η προς το παρόν διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, έστω στα χαρτιά. Αυτό αποδεικνύουν περίτρανα οι κραυγαλέες προχειρότητες και αντιφάσεις τους. Υπενθυμίζουμε ότι ο οργανισμός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά ενός νοσοκομείου και δε συντάσσεται στο πόδι, οφείλει να ακολουθεί βασικές αρχές και κυρίως να ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες αλλά και τις μελοντικές υγειονομικές ανάγκες της περιοχής που κάθε νοσοκομείο καλύπτει. Για παράδειγμα πρέπει το 10% των κλινών να αφορούν μονάδες επείγουσας και εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ, Εμφραγμάτων), να προβλέπεται η ύπαρξη νέων τμημάτων, τα τμήματα να μην ξεπερνούν τις 25 κλίνες ώστε να υπάρχει σωστή παρακολούθηση και εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών και σε κάθε τμήμα να υπάρχουν τουλάχιστον 6 γιατροί δεδομένου ότι ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των γιατρών μαζί με τις εφημερίες δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.

Ο νέος οργανισμός του ΓΝ Πατησίων μειώνει τις κλίνες του από 110 σε 88, και προβλέπει τέτοια στελέχωση ώστε να μην μπορέσει να πραγματοποιήσει ξανά γενική εφημερία. Καταργεί το Κέντρο Αιμοδοσίας το οποίο εντάσσει στο Βιοπαθολογικό Τμήμα και προβλέπει 3 μόνο θέσεις Βιοπαθολόγων και 1 μόνο θέση γιατρού στην Αιμοδοσία. Έτσι η Αιμοδοσία που μέχρι και το 2010 είχε 3 γιατρούς (τώρα έχει 1 Επιμελητή Α και 1 Επικουρικό) και η οποία συγκεντρώνει με εξορμήσεις κάθε χρόνο 4000 μονάδες αίματος, θα αδυνατεί να καλύψει ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες του νοσοκομείου. Ομοίως προβλέπει 3 μόνο θέσεις Ακτινολόγων (η 1 μάλιστα προσωποπαγής) όταν είναι σαφές ότι για να κάνει ξανά γενική εφημερία το ΓΝ Πατησίων απαιτούνται 6 Ακτινολόγοι και 6 Βιοπαθολόγοι. Προβλέπει Ουρολογικό τμήμα με 1 μόνο Ουρολόγο, δεν προβλέπει την ανάπτυξη Μονάδας Εμφραγμάτων και προβλέπει μόνο 3 θέσεις Καρδιολόγων, ενώ προβλέπει την ύπαρξη 8 κλινών «φάντασμα» σε διατομεακά τμήματα. Ας σημειωθεί ότι από το 2010 και μετά έχουν αποχωρήσει 13 γιατροί (κυρίως Διευθυντές) και αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο ΓΝ Πατησίων σε οργανικές θέσεις 26 ειδικευμένοι γιατροί που είναι λιγότεροι και από τους 34 που προβλέπει ο κουτσουρεμένος οργανισμός των 88 κλινών. Βέβαια για να λειτουργήσει το νοσοκομείο με 110 κλίνες και πραγματοποιώντας ξανά γενικές εφημερίες απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι 16 γιατροί, των οποίων μάλιστα οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί. Και φυσικά ο νέος οργανισμός υποβαθμίζει και άλλες υπηρεσίες μετατρέποντας για παράδειγμα την Τεχνική Υπηρεσία σε Τμήμα, αλλά προβλέπει οργανική θέση ιερέα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης!

Για το ΓΝΝΙ ο νέος οργανισμός προβλέπει 1 μόνο Παθολογικό και 1 μόνο Χειρουργικό τμήμα στα οποία μάλιστα εντάσσει και το Αγγειοχειρουργικό και Γαστρεντερολογικό τμήμα, δημιουργόντας 2 υπερτμήματα των 70 κλινών ώστε κατά τη λαϊκή έκφραση «να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». Μάλιστα ενώ στο ΓΝΝΙ των 330 κλινών προβλέπει 1 μόνο Χειρουργικό υπερτμήμα στο παράρτημα του ΓΓΝΙ (πρώην 7ο ΙΚΑ) των 100 κλινών προβλέπει 2 Χειρουργικά τμήματα! Και φυσικά δεν εξηγεί σε τι τμήμα εντάσσονται οι 2 Ορθοπαιδικοί, 2 Ουρολόγοι, 1 Γυναικολόγος, 1 Θωρακοχειρουργός, 1 Οφθαλμίατρος, 2 Πνευμονολόγοι και 5 γιατροί άνευ ειδικότητας που προβλέπει για το πρώην 7ο ΙΚΑ. Προβλέπει επίσης 5 θέσεις Παιδιάτρων αλλά όχι Παιδιατρικό τμήμα, Νευρολογικό τμήμα με 3 μόνο γιατρούς, Νεφρολογικό τμήμα με 2 μόνο γιατρούς και χωρίς Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Ψυχιατρικό τομέα 30 κλινών με 4 μόνο Ψυχιάτρους και Ορθοπαιδική κλινική με 4 μόνο Ορθοπαιδικούς. Στον καταρτισθέντα στις 11/4/12 οργανισμό της Παμμακαρίστου προβλέπονται 4 θέσεις Αναισθησιολόγων, Ακτινολόγων, Νευρολόγων, ΩΡΛ, Οφθαλμιάτρων, 3 Βιοπαθολόγων και 1 μόνο θέση Πυρηνικής Ιατρικής. Και οι 3 οργανισμοί δεν προβλέπουν κατανομή κλινών ανά τμήματα αλλά μόνο ανά τομείς και μάλιστα ανισομερώς σε ΓΝΝΙ και Παμμακάριστο μεταξύ Παθολογικού και Χειρουργικού τομέα (180-120 και 93-73 αντιστοίχως), δεν προβλέπουν την ύπαρξη ξεχωριστών τμημάτων αξονικού/μαγνητικού τομογράφου και επεμβατικής ακτινολογίας, ενώ στο πρώην 7ο ΙΚΑ προβλέπονται 4 κατηγορίες γιατρών από τους οποίους μόνο 5 (σε σύνολο 65) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.       Θέσεις και προτάσεις αγώνα

Η αποσύνδεση του ΓΝ Πατησίων από το ΓΟΝΚ αποτελεί σαφώς μια μικρή νίκη στον αγώνα διάσωσης του. Η μετά όμως 11 μέρες κατάργηση του όμως ως ΝΠΔΔ και η ένταξη του στο ΝΠΔΔ «ΓΝΝΙ Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων», δεν εγγυάται αυτομάτως τη συνέχιση της λειτουργίας του προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Από τη στιγμή δημιουργίας του ενιαίου ΝΠΔΔ τα πρώην ΓΝΝΙ, ΓΝ Πατησίων και 7ο ΙΚΑ αποτελούν τα 3 διαφορετικά κτίρια ενός ενιαίου νοσοκομείου, από τα οποία μόνο το 1 (το πρώην ΓΝΝΙ) λειτουργεί αυτή τη στιγμή πλήρως. Για τα υπόλοιπα 2 οι μνημονιακές κυβερνήσεις κατάφεραν μέσα σε 1,5 χρόνο, το μεν πρώην 7ο ΙΚΑ να γίνει μονάδα αιμοκάθαρσης, το δε πρώην ΓΝ Πατησίων να μετατραπεί σε νοσοκομείο πρωινής λειτουργίας -και θα συνεχίσει έτσι και το 2013 λόγω του πετσοκομένου κονδυλίου εφημεριών. Είναι προφανές ότι πλέον η Διοίκηση μπορεί να μετακινήσει οποιοδήποτε εργαζόμενο σε οποιαδήποτε θέση εντός του ενιαίου ΝΠΔΔ -όπως έκανε με τους εργαζόμενους του πρώην 7ου ΙΚΑ- και να αποψιλώσει μέχρι τελικής πτώσεως το πρώην ΓΝ Πατησίων. Ούτε και η ειδικού καθεστώτος Παμμακάριστος μπορεί να είναι ήσυχη, αφού η μη ένταξη της στο ενιαίο ΝΠΔΔ μπορεί να κρύβει όχι και τόσο καλές προθέσεις εκ μέρους των κυβερνόντων. Και από τη μέχρι τώρα πικρή εμπειρία μας ως διασυνδεόμενο νοσοκομείο, μάλλον σοβαρότατες δυσλειτουργίες σε διοικητικό επίπεδο αναμένουμε από την κατάργηση της σχετικής αυτονομίας που είχαμε. Να μην εφησυχάζουμε επειδή στο ενιαίο ΝΠΔΔ υπάρχει και το όνομα του νοσοκομείου μας, αφού αυτό γίνεται σε όλα τα 27 ενιαία ΝΠΔΔ που προέκυψαν το Δεκέμβριο του 2012 από την κατάργηση 58 νοσοκομείων. Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε όταν γνωρίζουμε πόσο πιστός υπηρέτης της τρόικας, ψεύτης, άσχετος αλλά και αδίστακτος είναι ο Λυκουρέντζος, όταν οι νέοι Υ.ΠΕάρχες στις 12/12/2012 είπαν στο ΔΣ του Σωματείου μας ότι δεν γνωρίζουν τις τελικές προθέσεις του υπουργείου για το ΓΝ Πατησίων και όταν η νέα μας Διοικήτρια πριν 4 μήνες (15/9/12) καλούσε τα ΜΑΤ σε διαμαρτυρία που οργάνωσε στο ΓΝΝΙ το Σωματείο του 7ου ΙΚΑ.

Τα Σωματεία του ΓΝ Πατησίων και 7ου ΙΚΑ μαζί με κατοίκους και συλλογικότητες της περιοχής βρίσκονται εδώ και 1,5 χρόνο συνεχώς σε κινητοποιήσεις για να αποτραπεί το κλείσιμο των νοσοκομείων των Πατησίων. Πρέπει να συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις τον αγώνα μας και να απαιτήσουμε:

1) Να ανακληθούν οι απαράδεκτοι οργανισμοί κουρελόχαρτα των Λοβέρδου-Λυκουρέντζου που μειώνουν τα κρεβάτια του ΓΝ Πατησίων και της Παμμακαρίστου.

2) Να λειτουργήσει ξανά το 7ο ΙΚΑ και να μπει πάλι σε εφημερία όπως μέχρι τον Ιούλιο του 2011. Να επιστρέψει σε αυτό το προσωπικό του.

3) Να στελεχωθούν και να χρηματοδοτηθούν το ΓΝ Πατησίων και η Παμμακάριστος ώστε να μπουν ξανά αυτόνομα σε γενική εφημερία και να υπάρχει κάθε μέρα εφημερεύων νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή. Να εφημερεύουν δηλαδή εναλλάξ σε γενική εφημερία ΓΝΝΙ, ΓΝ Πατησίων, Παμμακάριστος, 7ο ΙΚΑ, με επικάλυψη μεταξύ τους για ειδικότητες που υπάρχουν μόνο σε ένα από αυτά.

4) Να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλοι οι γιατροί από τα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ.

5) Να λειτουργήσουν πάλι αυτόνομα ως ξεχωριστά ΝΠΔΔ τα ΓΝΝΙ, ΓΝ Πατησίων, 7ο ΙΚΑ και Παμμακάριστος, με λειτουργική μόνο διασύνδεση μεταξύ τους στο βαθμό που επιτάσσουν οι υγειονομικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

6) Να καταρτιστούν οργανισμοί που να εξυπηρετούν πραγματικά τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς των προαναφερθέντων νοσοκομείων. Συγκεκριμένα να δημιουργηθεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Νευροχειρουργικό και Παιδιατρικό τμήμα στο ΓΝΝΙ, ΜΕΘ, Ορθοπαιδικό και Γυναικολογικό τμήμα στην Παμμακάριστο, Μονάδα Εμφραγμάτων στο ΓΝ Πατησίων. Τα νοσοκομεία των Πατησίων πρέπει να αναβαθμιστούν, αυξάνοντας τα τμήματα τους, τις κλίνες εντατικής θεραπείας και τις δυνατότητες αντιμετωπίσεως του μείζονος τραύματος. Για τους 1 εκατομμύριο ανθρώπους που εξυπηρετούν δεν περισσεύει ούτε 1 από τα 700 συνολικά κρεβάτια των ΓΝΝΙ, ΓΝ Πατησίων, 7ου ΙΚΑ και Παμμακαρίστου. Όταν μάλιστα τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της Αθήνας εξυπηρετούνται με περίπου 3700 κρεβάτια εξαιρώντας μάλιστα τα ειδικά νοσοκομεία (Σωτηρία, Αλεξάνδρα, Ελ. Βενιζέλου, Αγ. Σάββα κλπ). Γιατί σαφώς η απάντηση στις ανάγκες τους δεν είναι η 4ωρη πρωινή εφημερία ενός εξαιρετικά δυσπρόσιτου συγκοινωνιακά νοσοκομείου όπως το ΓΟΝΚ. Ακόμη και αν κάποτε το ΓΟΝΚ κάνει κανονική γενική εφημερία -που το ευχόμαστε, αλλά για να γίνει αυτό στο ΑΤΤΙΚΟ χρειάστηκαν 8 χρόνια- και πάλι δε θα φτάνει να καλύψει μαζί με το ΓΝΝΙ τις ανάγκες του προαναφερθέντος πληθυσμού αναφοράς. Στην Αττική των 5 εκατομμυρίων που αρρωσταίνουν μάλιστα πιο εύκολα λόγω των μνημονιακών πολιτικών, δεν περισσεύει κανένα νοσοκομείο. Το ΑΤΤΙΚΟ που πλέον στενάζει από τα ράντζα και λειτουργεί «στο κόκκινο» παρά τους εργαζόμενους του «Αγία Βαρβάρα» που του έκανε μποναμά ο Σαλμάς, δείχνει που οδηγεί η συκοφάντηση, η υποβάθμιση, η μείωση των κλινών και τελικά το κλείσιμο των λεγόμενων μικρών και δήθεν αντιπαραγωγικών νοσοκομείων.  

Να μην αφήσουμε το Λυκουρέντζο να κλείσει το ΓΝ Πατησίων και την Παμμακάριστο όπως έκανε με το 7ο ΙΚΑ και να γεμίσει με ράντζα το ΓΝΝΙ και το ΓΟΝΚ (όταν αυτό κάνει κανονική γενική εφημερία). Nα κάνουμε άμεσα Γενική Συνέλευση για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ