Πρωταθλητές… αλλά στην ανεργία

Ρεκόρ ανεργίας για την Ελλάδα! Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ έχει η Ελλάδα, ξεπερνώντας και την , μέχρι πρότινος πρώτη, Ισπανία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή(1/2/13) η Eurostat.

Τα πρωτοφανή αυτά επίπεδα ανεργίας προφανώς και δεν είναι ουρανοκατέβατα! Οφείλονται στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες, αν δεν ανακοπούν άμεσα, θα μετατρέψουν τη χώρα σε κοινωνικό ερειπιώνα.

Παράλληλα, στη χώρα μας έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το τελευταίο έτος, ενώ σε ό,τι αφορά του νέους έως 25 ετών χωρίς δουλειά είναι το 57,6% έναντι 23,4% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη.

 

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία για την ανεργία στην Ευρωζώνη και την ΕΕ αφορούν το μήνα Δεκέμβριο, ενώ τα στοιχεία για την Ελλάδα έχουν επικαιροποιηθεί μέχρι το μήνα Οκτώβριο.

Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ τα ποσοστά παρέμειναν αμετάβλητα, έναντι του προηγούμενου μήνα, σε 11,7% και 10,7% αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, η ανεργία διαμορφώθηκε σε 26,8% και δεύτερη ακολουθεί η Ισπανία με 26,1%. Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν σε Αυστρία (4,3%), Γερμανία και Λουξεμβούργο (5,3%).

Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το τελευταίο έτος σημειώθηκε σε Ελλάδα (26,8% από 19,7%), Κύπρο (14,7% από 9,7%) και Ισπανία (26,1% από 23,2%).Παραταύτα, οι πολιτικές λιτότητας με επίκεντρο την ευμάρεια των τραπεζών παραμένουν αταλάντευτες και στις τρείς αυτές χώρες.

Τέλος, στους νέους ηλικίας έως 25 ετών η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (57,6%) και δεύτερη είναι η Ισπανία (55,6%), ενώ το χαμηλότερο είναι σε Γερμανία (8%), Αυστρία (8,5%) και Ολλανδία (10%).

Οι βάρβαρες και ανθρωποκτόνες μνημονιακές πολιτικές, που συνεχίζονται από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ , οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και αποσύνθεση την οικονομία, το λαό και τη νεολαία στον σύγχρονο Καιάδα της ανεργίας και τον τόπο μας σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ερήμωση , αναγκάζοντας όλο και περισσότερους νέους και νέες να ξενιτευτούν.

Συνολικά, δε, στην ΕΕ 5,702 εκατομμύρια νέοι έως 25 ετών δεν έχουν δουλειά, εκ των οποίων τα 3,624 εκατομμύρια ζουν στην Ευρωζώνη.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ,
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2012

“Η πανευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας μας στην ανεργία, αλλά και στην ανεργία των νέων είναι η ντροπή και το αίσχος της τρόικας και των εγχώριων μνημονιακών κυβερνήσεων.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σκληρής, μονόπλευρης λιτότητας, που εφαρμόζονται στην ευρωζώνη και την ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των τραπεζιτών και του κεφαλαίου, βαθαίνουν την ύφεση στις χώρες-μέλη και προκαλούν πρωτοφανή σε ύψος ποσοστά ανεργίας, σπάζοντας όλα τα ιστορικά μεταπολεμικά ρεκόρ.

Η Ελλάδα έχει πλέον κατακτήσει την πρωτιά στην ανεργία, αλλά και στην ανεργία των νέων μέχρι 25 ετών οδηγώντας τους να ξενιτεύονται για αναζήτηση εργασίας στα πέρατα του πλανήτη.

Τα ποσοστά ανεργίας των νέων στη χώρα μας είναι η ντροπή και το αίσχος της τρόικας και των εγχώριων υποτελών της μνημονιακών κυβερνήσεων, που με τις βάρβαρες και υφεσιακές πολιτικές τους καταστρέφουν ολοσχερώς την παραγωγική βάση και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, στέλνοντας στα τάρταρα την οικονομία και την κοινωνία.

Σήμερα είναι αναγκαίος όσο ποτέ ο συντονισμός της δράσης και των αγώνων των δυνάμεων της Αριστεράς, των συνδικάτων και των κοινωνικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη, με στόχο να ανατραπούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητες και τα μνημόνια της καταστροφής που έχουν μετατρέψει την Ευρωζώνη- και κυρίως τη χώρα μας – σ’ ένα απέραντο εργασιακό και κοινωνικό ερειπιώνα.

Η τρικομματική κυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνιά τους πρέπει να φύγουν τώρα πριν η οικονομική, παραγωγική και κοινωνική καταστροφή που επιφέρουν στον λαό και στη χώρα μας γίνει ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη. Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του θα ανοίξει το δρόμο για μια αριστερή κυβέρνηση, που θα ακυρώσει τα μνημόνια και θα προωθήσει μια αναπτυξιακή πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.”