”Μελετημένα”οι συγχωνεύσεις καταργήσεις Νοσοκομείων

31

Αναδημοσίευση από την αγωνιστική παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας

Από αυτό εδώ το ιστολόγιο  είχαμε  πολλές φορές διατυπώσει την άποψη ότι σύντομα θα πάμε σε ένα γύρο συγχωνεύσεων –καταργήσεων κλινικών, τμημάτων αλλά και ολόκληρων νοσοκομείων της χώρας μας (πέρα από αυτόν που κλείνει  με τη δημοσίευση των νέων οργανογραμμάτων των νοσοκομείων) αλλά και αλλαγής ρόλου σε κάποια από τα εναπομένοντα.

 Το πιο πρόσφατο σχετικό  δημοσίευμά μας ήταν στις 29 Ιανουαρίου ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 Γράφαμε:

«Έρχεται νέο κύμα συγχωνεύσεων καταργήσεων νοσηλευτικών μονάδων (νοσοκομείων και κέντρων υγείας αλλά και μονάδων του ΕΟΠΥΥ) και μαζικών μετακινήσεων προσωπικού μέσα από την περιβόητη “αξιολόγηση” των  μονάδων αυτών  με βάση κριτήρια «πληρότητας», «αποδοτικότητας»,  «εκροών ασθενών»  κλπ.

Και δεν θα αργήσουν και οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις μετά!»

 Σήμερα στην ιστοσελίδα ygeianet δημοσιεύεται μια επικαιροποίηση  σχετικής μελέτης της ΕΣΔΥ  με ημερομηνία Δεκέμβριος 2012  ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τυχαίο;

‘Όχι βέβαια!

Όπως αναφαίρεται στον πρόλογο της έκθεσης:

“Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η συνοπτική παρουσίαση βασικών στοιχείων κόστους και   νοσηλευτικής  δραστηριότητας  των  νοσοκομείων  του  ΕΣΥ,  καθώς  επίσης  και  η  εξαγωγή  χρήσιμων  δεικτών και συμπερασμάτων από την λειτουργία τους. Για λόγους συγκρισιμότητας  των  στοιχείων  στο  βαθμό  που  αυτό  είναι  εφικτό,  η  ομάδα  έργου  προχώρησε  στην  κατηγοριοποίηση  των  νοσοκομείων  και  κατ’  επέκταση  παρουσίαση  των  διαθέσιμων  στοιχείων  με  διαφορετικούς  μεθοδολογικά  τρόπους,  διευκολύνοντας   τον  αναγνώστη  στην  άντληση  των  στοιχείων με   τον τρόπο που κρίνει σκόπιμο.

Στο  σημείο  αυτό  πρέπει  να  επισημανθεί  ότι  τα  δεδομένα  που  έχουν  χρησιμοποιηθεί  στη παρούσα  μελέτη,  αποτελούν  επίσημα –δημοσιευμένα  στοιχεία  από  το  Υπουργείο  Υγείας &Κοινωνικής  Αλληλεγγύης  όπως  αυτά  έχουν  καταχωρηθεί  από  τις  αντίστοιχες  νοσηλευτικές μονάδες στην βάση δεδομένων (esy‐net) του YYΚΑ.  

Σε ότι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, έγινε ανάλυση στις βασικές κατηγορίες δηλ. φάρμακα, αντιδραστήρια,  ορθοπεδικό  και  υγειονομικό  υλικό,  καθώς  επίσης  και  στο  κόστος  μισθοδοσίας (συμπεριλαμβανομένου εφημεριών και υπερωριών).  

Η μελέτη, εκπονήθηκε από τον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για  λογαριασμό  της MSD. Επιστημονικός  υπεύθυνος  του έργου, ήταν ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοσμήτωρ της Ε.Σ.Δ.Υ. Γιάννης Κυριόπουλος”.

 Και παρακάτω βγαίνει το… ζουμί

“Παρουσίαση  των  μονάδων  ανά  υγειονομική  περιφέρεια    με  στόχο  την  εξαγωγή  συμπερασμάτων  από  μονάδες  που  γειτνιάζουν ή απευθύνονται σε πληθυσμό αναφοράς με  κάποια κοινά γεωγραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά”.

 Όπως καταλάβατε αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι..

τα ψαλίδια βγήκαν από τα θηκάρια και σύντομα οι κοπτορραπτούδες συγκυβέρνησης –τρόικας θα πιάσουν πάλι δουλειά.

 Χαρακτηριστικό είναι σημερινό άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας που υπογράφει η δημοσιογράφος Δήμητρα Ευθυμιάδου με τίτλο:

 “Η «λίστα» ΕΣΥ για τα νοσοκομεία” ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 Αναφέρει λοιπόν:

Στο υπουργείο Υγείας ξανασχεδιάζουν το χάρτη, προκειμένου να καταλήξουν στο οριστικό «σβήσιμο» των κλινικών εκείνων που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια αποδοτικότητας, πληρότητας και κομματικής… πιστότητας

Σβήνουν και γράφουν τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταλήξουν στον τελικό κατάλογο των νοσοκομείων που θα «σβηστούν» από το χάρτη της υγείας.

Το οριστικό «κούρεμα» κλινικών, αλλά ακόμη και νοσοκομείων, θα προκύψει με βάση κριτήρια που σχετίζονται με την αποδοτικότητα και την πληρότητα. Χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και τα κομματικά και τοπικιστικά κριτήρια φυσικά, φαινόμενο σύνηθες στα ελληνικά δεδομένα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις, καθώς πολλές περιοχές θα μείνουν είτε χωρίς μεγάλο νοσοκομείο είτε χωρίς εξειδικευμένες κλινικές.

Αυτό που φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο είναι η απόδοση σε σχέση με το κόστος των νοσοκομείων που λειτουργούν σήμερα. Κόστος που σχετίζεται κυρίως με τις δαπάνες ανά ασθενή, τα φάρμακα, τα υλικά και τα νοσήλια για την αποθεραπεία του. Γι’ αυτό και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν βάλει στο τραπέζι όλα τα τελευταία δεδομένα που δείχνουν την κάθε νοσηλευτική μονάδα ξεχωριστά και τον τρόπο λειτουργίας της“.