Μαχητική διαδήλωση ενάντια στο κλείσιμο του 3ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ

Την αγωνία τους αλλά και την μαχητική διάθεση τους διατράνωσαν σήμερα με συγκέντρωση και μαχητική πορεία στο Υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι του 3ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ, αλλά και δεκάδες ασθενείς και μαζικοί φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα-πρόσκληση που απεύθυνε το σωματείο Ευαγγελισμού και της Πολυκλινικής, με αίτημα:
Αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, καμία συγχώνευση ή κλείσιμο κλινικής και τμημάτων, καμία απόλυση εργαζομένου. Να μη μπει λουκέτο όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, αλλά και να εξασφαλιστεί η συνέχεια της Πολυκλινικής χωρίς περικοπές/καταργήσεις κλινών, συγχωνεύσεις και απολύσεις εργαζομένων.
Είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική και ανάλγητη επίδοση »φύλλων πορείας» σε 46 νοσηλευτές, που τους σκόρπισαν αναγκαστικά σ’ όλη την 1η περιφέρεια χωρίς στοιχειωδώς να μπορούν να επιλέξουν και κάποιο νοσοκομείο. Υπ’ όψιν οι οργανικές τους θέσεις ανήκουν στον Ευαγγελισμό.
Έτσι κλείνουν 40 κλίνες και 5 κλίνες ΜΕΘ, 16 νεφροπαθείς θα ψάξουν να βρουν άλλη κλινική για αιμοκάθαρση, αλλά και πάνω από 20 άρρωστοι με τη σπάνια νόσο Γκόσε, τους οποίους περιέθαλπε στη μοναδική σε όλη τη χώρα μονάδα βραχείας νοσηλείας. Όπως χαρακτηριστικά είπε κι η πρόεδρος του συλλόγου τους »ήταν το αποκούμπι το 3ο θεραπευτήριο του ΙΚΑ όλων των αρρώστων».
Παραβρεθήκαν στη συγκέντρωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γιατρός Ζαχαρίας Κώστας ο οποίος και μίλησε στη συγκέντρωση, ο Αλέξης Μητρόπουλος ενώ έστειλε γράμμα συμπαράστασης η Μπολαρη Μαρία. Επίσης από το ΚΚΕ ο βουλευτής Χαλβατζής Σπύρος που απεύθυνε και χαιρετισμό στη συγκέντρωση.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν εκτός από αλληλέγγυους εργαζόμενους του Ευαγγελισμού και της Πολυκλινικής, ο Ανδρέας Μακρής μελος του ΓΣ της ΠΟΕΗΝ από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών και γραμματέας .του σωματείου του Λαϊκού, η Λέτα Μεθανίου από το ΠΑΜΕ Υγειονομικών, εκπρόσωπος από την ΕΕ ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και πάνω από 12 φορείς ασθενών, ομοσπονδίες συνταξιούχων, λαϊκές επιτροπές κατοίκων, σύλλογοι εργαζομένων και γυναικών.
Ακλούθησε πορεία στο υπ. Υγείας και αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με τον Γ. Γραμματέα Π. Καλίρη ο όποιος άφησε ανοιχτά και αναπάντητα πολλά ερωτήματα για την τύχη των εργαζομένων που μετακινούνται για 3 μήνες. Ο ίδιος όμως επέμεινε στην απόφαση του Υπουργείου να κλείσει οριστικά το 3ο Θεραπευτήριο.
Ανέφερε ότι περιμένει και μια απάντηση του υπουργό .κ. Μανιτάκη σε αίτημα για εξαίρεση των υγειονομικών από τις απολύσεις, χωρίς όμως να μπορεί να το εγγυηθεί εκφράζοντας την «ευχή» να μη χαθεί καμιά οργανική θέση!
Τόνισε ότι μέχρι 18/2 θα οριστικοποιηθούν οι συγχωνεύσεις κι οι νέοι οργανισμοί στην Αττική και μέχρι το τέλος Μάρτη σ’ όλη τη χώρα. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ανέφερε ότι η Πολυκλινική »αλλάζει ρόλο».
Ανέφερε επιπλέον ότι θα συνεχίσει το υπουργείο να προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις μικρής διάρκειας στα νοσοκομεία.
Οι νεολογισμοί που χρησιμοποίησαν στη συνάντηση, ότι δηλαδή οι γιατροί θα πληρώνονται με βάση κάποιο »συντελεστή βαρύτητας» των περιστατικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μισθοί θα μετατραπούν σε φιλοδώρημα και θα έχουμε βίαια προλεταριοποίηση για την συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών υπακούοντας πλήρως στις επιλογές της ΕΕ της ΤΡΟΙΚΑΣ και του ΔΝΤ.
Η μόνη λύση απέναντι σ ‘αυτές τις επιλογές είναι η ενότητα όσων πλήττονται βάναυσα, η αγωνιστική δράση , η καλή προετοιμασία της επερχομένης πανελλαδικής απεργίας στις 20 Φλεβάρη. Μια απεργία που πρέπει να έχει στόχο την υπεράσπιση των Δημόσιων αγαθών την ενημέρωση των εργαζομένων μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές συνελεύσεις, τον πανεργατικό παλλαϊκό ξεσηκωμό.
Η απεργία στις 20 Φλεβάρη μπορεί να γίνει η αρχή ενός μεγάλου ξεσηκωμού για την ανατροπή της κυβέρνησης
Το σύνθημα Ή Εμείς Ή Αυτοί πρέπει να γίνει ξανά η προμετωπίδα στον αγώνα μας.
Να μην τους επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους, να μπει φραγμός στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, στη μάστιγα της ανεργίας και στην εργολαβία των ατομικών συμβάσεων.
Να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα την υπογραφή Σ.Σ.Ε. για όλους τους εργαζόμενους, να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους ανέργους, να υπερασπίσουμε την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και την υγεία για όλους: Εργαζόμενους και άνεργους, Έλληνες και αλλοδαπούς.
Στις 20 Φλεβάρη να στείλουμε ισχυρό αγωνιστικό μήνυμα: Οι αγώνες των εργαζομένων δεν επιτάσσονται και ο λαός μας δεν τρομοκρατείται.
Η βία, ο ρατσισμός και ο φασισμός δεν θα περάσουν.
Αγωνιζόμαστε για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. Να βάλλουμε τέλος στα χαράτσια και τους κεφαλικούς φόρους.
Αγωνιζόμαστε για μια άλλη πολιτική που θα’ χει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Αποστόλης Κωσταντής μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ευαγγελισμού