Πειραματόζωα οι ασθενείς

της Βάσως Καλυβιώτη

Με δάκρυα στα μάτια ασθενείς και συγγενείς γίνονται καθημερινά θύματα της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται άκριτα στα ελληνικά νοσοκομεία. Οι εικόνες είναι σκληρές και κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος εμπρός στους εκατοντάδες ασθενείς που μαρτυρούν σαν πειραματόζωα, καθώς γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δοκιμάζουν πάνω τους αμφιβόλου ποιότητας ιατρικά υλικά.

Καθετήρες οι οποίοι σπάνε μέσα στις φλέβες των ασθενών, πεταλούδες oι οποίες τοποθετούνται για τη χορήγηση ορών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων και στάζουν… υγρά, ράμματα που επίσης σπάνε κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, γάντια που δεν αντέχουν ούτε για μισή ώρα χειρουργείου είναι μόνο μερικά από τα θλιβερά περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές των κρατικών νοσοκομείων, κάνοντας πλέον ανοιχτά λόγο για το τέλος της λογικής αλλά και της ευαισθησίας στο ΕΣΥ.

Οι «κουρεμένοι» προϋπολογισμοί μοιραία οδήγησαν τους διοικητές να κάνουν εκπτώσεις στην επιλογή των αναλώσιμων υλικών τα οποία προμηθεύονται. Όμως, τελικά, αυτή n πολιτική έχει εντελώς τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού τα μισά από αυτά τα υλικά, εξαιτίας της κακής τους ποιότητας, πετιούνται ή καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της χρήσης.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παντέλη, αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, «από τα υλικά που έρχονται στα νοσοκομεία μόνο ένα στα πέντε είναι της προκοπής. Οι φλεβοκαθετήρες σπάνε, οι βαλβίδες ασφαλείας που φέρουν δεν είναι στεγανές και στάζουν πάνω στους ασθενείς, οι οροί λερώνουν τα σεντόνια και τα ρούχα των αρρώστων». Όπως εξηγεί, όταν τοποθετούν αυτά τα υλικά στα χέρια των ασθενών, προκειμένου να γίνεται η έγχυση φαρμάκων και ορών, τις περισσότερες φορές σπάνε και μπλοκάρουν, με αποτέλεσμα να «Αναγκαζόμαστε να χάνουμε ώρες πάνω από τους ασθενείς προκειμένου να τους βάλουμε ένα ράμμα.

Το τεντώνεις και σπάει και αναγκάζεσαι να ξεκινήσεις και πάλι από την αρχή . εξηγούν οι γιατροί αναγκάζονται να τους αλλάζουν.

Τρυπάνε συνέχεια σε άλλες φλέβες τους ασθενείς και τα φάρμακα δεν μπορούν να περάσουν μέσα από τους ορούς. Ίδιο είναι το σκηνικό και με τις σύριγγες και ης βελόνες, οι οποίες είναι κυριολεκτικά «της πλάκας», αφού σπάνε ή δεν είναι αποστειρωμένες. «Οι προϋπολογισμοί έχουν περικοπεί γύρω στο 50%, επομένως υπάρχει ένα συνολικό ζήτημα επιβίωσης των νοσοκομείων», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ∆ΗΝ και αναφέρει το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, το οποίο σύντομα, όπως αναφέρει και n διοίκησή του, θα αναγκαστεί να κλείσει, αφού δεν έχει εγκριθεί κανενός είδους δαπάνη από την οικεία Υγειονομική Περιφέρεια.

Σε άλλο μεγάλο νοσοκομείο της πρωτεύουσας π εικόνα είναι εξίσου απογοητευτική. Κορυφαίο στέλεχος του νοσοκομείου αναφέρει πως όλα τα υλικά αποδεικνύονται ευτελή και χαμηλής ποιότητας, καθώς αποτελεί ρουτίνα να σκίζονται τα γάντια και τα ράμματα. «Κάθε ημέρα αναγκαζόμαστε να χάνουμε ώρες πάνω από τους ασθενείς προκειμένου να τους βάλουμε ένα ράμμα.

To τεντώνεις και σπάει. Και αναγκάζεσαι να ξεκινήσεις και πάλι από την αρχή».

Λουκέτο στη Νίκαια

To τραγικό σκηνικό που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα οποία πλέον αδυνατούν να διαχειριστούν τον γρίφο των ανύπαρκτων προϋπολογισμών, συμπληρώνει n χθεσινή ανακοίνωση τόσο του διοικητή όσο και του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου της Νίκαιας. Πρότειναν την αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου εξαιτίας της αδυναμίας προμήθειας ιατρικών υλικών. Όπως εξήγησαν παρουσιάζοντας και τα σχετικά έγγραφα, τους το απαγορεύει n νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Σημειώνεται πως, με έγγραφο του, ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιωάννης Ευδοκιμίδης ενημέρωσε τους διοικητές των νοσοκομείων ότι, με βάση την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «καμία δαπάνη δεν θεωρείται νόμιμη σε περίπτωση μη έγκρισης του προϋπολογισμού». Ύστερα από αυτήν την τόσο δυσάρεστη εξέλιξη οι γιατροί πρότειναν να κλείσει το νοσοκομείο, αφού n έλλειψη υλικών ενδεχομένως θα στοιχήσει σε ανθρώπινες ζωές, ενώ ενημερώθηκαν και οι εισαγγελικές Αρχές.

– Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα »Η Ελλάδα αύριο»