Ψυχιατρικό Ν. Τρίπολης: Χωρίς θέρμανση 50 ασθενείς

Απαράδεκτη και επικίνδυνη για την υγεία περισσότερων από 50 ασθενών με σοβαρά ψυχικά προβλήματα είναι η κατάσταση που επικρατεί σε δύο πτέρυγες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης από το περασμένο Σάββατο 2 Φλεβάρη, επειδή δεν υπάρχει θέρμανση και ζεστό νερό στο κτίριο.

 

Οι ελλείψεις και οι περικοπές για τους ασθενείς – οι ίδιοι όπως είναι φανερό αδυνατούν να υπερασπίσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους – είχαν φανεί έντονα από πέρυσι αλλά έγιναν δραματικές φέτος που το υπουργείο έκοψε τον προϋπολογισμό για θέρμανση, διατροφή και φάρμακα, από 4.100.000 ευρώ που ήταν η περσινή χρηματοδότηση στα 2.800.000. Αυτό έχει σαν συνέπεια να χορηγούνται φάρμακα στους ασθενείς με κριτήριο το χαμηλότερο κόστος και να γίνονται περικοπές στη διατροφή και στη θέρμανση, ενώ το προσωπικό δε φτάνει για να καλύψει τις πολλαπλές ανάγκες.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ σημειώνει πως «η παραπάνω κατάσταση είναι το δραματικό αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, που σε συμφωνία με την ΕΕ και τους μεγάλους επιχειρηματίες, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, προχωρά σε μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία.

Προχωρούν στη συρρίκνωση των δημόσιων δομών για την ψυχική υγεία, στο όνομα του δήθεν κόστους και της αποασυλοποίησης, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται, για να μεταφερθούν κονδύλια από τον κοινωνικό τομέα για τη στήριξη του κεφαλαίου και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στο τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας. Η πολιτική αυτή που προωθήθηκε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε περίοδο ανάπτυξης, σήμερα με πρόσχημα την κρίση, προωθείται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση έχοντας δραματικές επιπτώσεις στους ίδιους τους ασθενείς, στις οικογένειές τους, στους εργαζόμενους και τους επιστήμονες.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα να οργανωθούν, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική και να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας».

– πηγή: Ριζοσπαστης