Μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Υπ Υγείας των εργαζόμενων στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία

Πραγματοποιήθηκε σήμερα μεγάλη συγκέντρωση – διαμαρτυρία εργαζομένων στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής (ΨΝΑ, Δρομοκαϊτειο)  με κύριο αίτημα να ανοίξει η κυβέρνηση τα χαρτιά της για το μέλλον των δύο νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το μέλλον των ψυχιατρικών δομών και εκφράζουν φόβους για το μέλλον τους αφού η συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν χρηματοδοτεί τις δομές αλλά δεν έχει εκδόσει μέχρι τώρα ούτε νέα οργανογράμματα, όπως στα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να ανοίξουν άμεσα τα 16 Κέντρα ψυχικής Υγείας, να στηριχθούν οικονομικά οι υπάρχουσες δομές και να περάσουν στο Δημόσιο οι δομές που σήμερα λειτουργούν μέσω ΜΚΟ. Επισημαίνουν ταυτόχονα ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται κάτω από το καθεστώς των ΜΚΟ είναι μέχρι και 10 μήνες απλήρωτοι, ενώ η προβλεψη για άνοιγμα ψυχιατρικών κλινικών στα νοσοκομεία παραμένει κενό γράμμα.

Ένταση δημιουργήθηκε όταν η πολιτική ηγεσία αρνούνταν να δεχτεί αντιπροσωπεία των Εργαζομένων. Τελικά κάτω από την πίεση των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την υφυπουργό κ. Σκοπούλη

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από το Υπουργείο να μάθουν ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τα δύο μεγάλα ψυχιατρεία της Αθήνας, δεδομένου ότι υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σύμφωνο Σπίντλα) για το κλείσιμο όλων των ψυχιατρείων μέχρι το 2015. 

Η αρμόδια Υφυπουργός κα Σκοπούλη που συνάντησε τους εργαζόμενους και ανέφερε ότι δεν θα χαθεί καμια θέση εργασίας, χωρίς όμως να καταστήσει σαφές ποιές είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καθώς και το μέλλον των θέσεων εργασίας μετά το οριστικό κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Βασιλική Κατριβάνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι παραμένει στο πλευρό των λειτουργών της υγείας για ένα ποιοτικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, για ένα σύστημα ψυχικής υγείας βασισμένο στις αρχές της κοινωνικής ψυχιατρικής και της κοινοτικής φροντίδας. Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να παρουσιάσει άμεσα το συνολικό της σχεδιασμό για τον ευαίσθητο αυτό χώρο.