Ποιό είναι το ΠΔ 43/42 και άλλες ιστορίες τρέλας…

Αμπελογιάννη Βάσω

Στις 6-3-2013 το Υπουργείο Υγείας με εξαιρετικά επείγον έγγραφο του, καλεί τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων του ΕΣΥ να προβούν στις οριστικές, τελικές και δεσμευτικές προτάσεις τους για τους οργανισμούς του ΕΣΥ τηρώντας σε κάθε περίπτωση «τις διατάξεις του άρθρου 5 του ενιαίου πλαισίου του ΠΔ 43/42 έτσι όπως ισχύουν»……Μέχρι εδώ καλά Εμένα όμως κάτι δεν μου κολλούσε στο λεκτικό μέρος…Αποφασίζω λοιπόν να ψάξω το Προεδρικό Διάταγμα 43/42 για να βρω τις διατάξεις του άρθρου 5. Εδώ να σημειώσω λίγο για την ονοματολογία των Προεδρικών Διαταγμάτων τα εξής:

 

  1. ΠΔ σημάνει Προεδρικό Διάταγμα
  2. 43 είναι ο αύξων αριθμός του
  3. 42 είναι τα δύο τελευταία ψηφία του έτους έκδοσης του, δηλαδή 1942 στην συγκεκριμένη περίπτωση

Είναι δυνατόν, σκέφτομαι, να αναφέρονται σε νομοθεσία του 1942;;;; Μα τότε δεν είχαμε καν Προεδρευόμενη Δημοκρατία … είχαμε Γερμανική Κατοχή ( άλλου τύπου βέβαια, αλλά πάλι όπως και τώρα)

Όσο και να έψαχνα τίποτα… Googlαρα το λεκτικό …τίποτα. Έψαξα στο Εθνικό Τυπογραφείο (www.et.gr) …πάλι τίποτα. Ρώτησα συναδέλφους …πάλι τίποτα. Ρώτησα Διευθυντές Υποδιευθυντές ….πάλι τίποτα.

Το Ενιαίο Πλαίσιο του ΕΣΥ είναι το ΠΔ 87/86. Τόσο λάθος αναρωτήθηκα…. Άντε να δω και το άρθρο 5 του ΠΔ 87/86. Το βρίσκω, το διαβάζω και είναι η διάρθρωση των Εξωτερικών Ιατρείων….. Μετά και από αυτό πλέον έμεινα άφωνη. Εντάξει το Υπουργείο επικαλείται άγνωστη (τουλάχιστον προς εμένα) νομοθεσία….. Όλοι αυτοί που διοικούν το ΕΣΥ και απάντησαν τηρώντας σε κάθε περίπτωση «τις διατάξεις του άρθρου 5 του ενιαίου πλαισίου του ΠΔ 43/42 έτσι όπως ισχύουν»  δεν αναρωτήθηκαν «τι είναι τούτο»…….

Κι επειδή πάντα υπάρχει η περίπτωση να κάνω λάθος, παρακαλώ όποιος το βρεί το ΠΔ 43/42 να μου το στείλει κι εμένα για να μου φύγει και η απορία…..

– Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Ν. Άρτας