Μνημονιακά τα κριτήρια για την επιλογή των Διοικητών των Νοσοκομείων

του Κόνιαρη Χρήστου *

Μεγάλη συζήτηση αναπτύσσεται στα μέσα ενημέρωσης γύρω από την προκήρυξη του υπουργείου για «αξιολόγηση» των νέων διοικητών των νοσοκομείων και την συγκρότηση της επιτροπή που θα την πραγματοποιήσει.

Η συζήτηση αυτή περιορίζεται στα μέλη που θα στελεχώσουν την επιτροπή και την ικανότητα που έχουν κάποια από αυτά να «αξιολογήσουν αποτελεσματικά» τους νέους διοικητές των Νοσοκομείων.

Tη συζήτηση άνοιξε γνωστός καθηγητής της σχολής δημόσιας υγείας, που αμφισβήτησε την ικανότητα του προέδρου της ΓΣΕΒΕ να πραγματοποιήσει αυτή την αξιολόγηση και μάλιστα κατηγόρησε το υπουργείο ότι στην επιτροπή δεν συμμετέχει διευθυντικό στέλεχος από τον χώρο των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο πρώην ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, που στο πρόσφατο παρελθόν υλοποίησε σε πρώτη φάση κατά γράμμα τις μνημονιακές αποφάσεις.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια προσέγγιση του ζητήματος συγκαλύπτει την ουσία του ζητήματος και δεν αναδεικνύει σημαντικές πτυχές που συνδέονται άμεσα με τις μνημονιακές πολιτικές αποδιάρθρωσης, που υλοποιούνται σήμερα στα νοσοκομεία και θα κληθούν να προωθήσουν με μεγαλύτερη ένταση οι νέοι διοικητές.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το κριτήριο για την τοποθέτηση των νέων διοικητών από το Υπ Υγείας δεν είναι σε καμία περίπτωση η οργάνωση των νοσοκομείων και η βελτίωση των παροχών υγείας προς τους πολίτες. Αντίθετα για το Υπ Υγείας και την τρόικα στόχος είναι η δραματική μείωση των παροχών υγείας προς τους πολίτες, η κατά γράμμα εφαρμογή των μνημονιακών προϋπολογισμών και η μεταφορά του «κόστους» στις τσέπες των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο βεβαίως το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή γίνεται λίγες μέρες μετά από την υπογραφή μνημονίων ανάμεσα στους διοικητές των νοσοκομείων και το Υπουργείο Οικονομικών, κατ’ εντολή της τρόικα, με στόχο την υλοποίηση των προϋπολογισμών κατεδάφισης που μέσα σε αυτούς προβλέπονται και νέες περικοπές;

Βεβαίως η συγκυβέρνηση και η τρόικα αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες υγείας σαν επιχειρηματικές μονάδες, που θα λειτουργούν χωρίς κρατική χρηματοδότηση και θα μεταφέρουν το κόστος των υπηρεσιών στις τσέπες των πολιτών. Ταυτόχρονα επιδιώκουν μέσα στα Δημόσια Νοσοκομεία να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν ιδιωτικές δομές, είτε μέσω ενοικίασης, είτε παραχώρησης. Γι αυτό το λόγο και θέλουν Διοικητές πιστούς στις μνημονιακές επιταγές που στόχο έχουν τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Γι αυτό το λόγο το εργατικό κίνημα στην υγεία δεν μπορεί να ασχοληθεί δυστυχώς με αυτές τις «ανησυχίες» που διατυπώνουν τόσο ο κ. Νιάκας όσο και ο κ. Πολύζος. Δεν έχει να επιλέξει τον καλύτερο σφαγέα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας δηλαδή ανάμεσα στη «Σκύλα και στη Χάρυβδη».

Αντίθετα θα αγωνιστεί για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όσων άμεσα ή έμμεσα τις προωθούν και τις υλοποιούν.

 

* Υγειονομικός Μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ