Νοσοκομείο Κέρκυρας: Εργασία εκτός ωραρίου ζητά με εντέλλεστε ζητά η Διοίκηση

20

Κοινή ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου, του Συλλόγου ειδικευομένων και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας

Με αίσθημα ευθύνης, πληροφορούμε τον κερκυραϊκό λαό για τον παράνομο, παράτυπο, αυθαίρετο και αυταρχικό τρόπο με τον οποίο προσπαθεί η διοίκηση του νοσοκομείου να καλύψει την ανύπαρκτη διεκδικητική της ικανότητα, που σαν αποτέλεσμα έχει την αποδόμηση της ποιότητας των παροχών υγείας στον νομό.

-Την ώρα που η συνεχής υποστελέχωση του προσωπικού αυξάνει την μετανάστευση λόγω υγείας των κατοίκων της Κέρκυρας

 

-Την ώρα που δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια θωράκισης και ιατρικοποίησης του ΕΚΑΒ

-Την ώρα που γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι παραμένουν εν μέσω κρίσης απλήρωτοι

Ο διοικητής χωρίς να λαμβάνει ούτε κατ΄ ελάχιστον υπ΄ όψη τις φιλότιμες προσπάθειες όλου του προσωπικού, εξακολουθώντας την καταχρηστική εφαρμογή της πρακτικής του “εντέλλεστε” προσπαθεί να υποχρεώσει γιατρούς του νοσοκομείου  εκτός του νόμιμου ωραρίου τους και εκτός ημέρας εφημερίας, να παραμένουν σε κατ΄ οίκον ετοιμότητα για αναλάβουν ενδεχόμενες διακομιδές ασθενών προς άλλα κέντρα, υποκαθιστώντας τον μοναδικό νομιμοποιημένο φορέα διακομιδών που είναι το ΕΚΑΒ. Να σημειώσουμε ότι υποχρεώνονται ως επί το πλείστον ειδικευόμενοι γιατροί, δηλαδή μη εκπαιδευμένοι και φυσικά χωρίς νομική κατοχύρωση , για την διακομιδή βαρύτατων περιστατικών και τυχόν επιπλοκών τους.

Δυστυχώς με λύπη μας διαπιστώσαμε στην παραπάνω συμπεριφορά και την συναίνεση αφ΄ ενός του διορισμένου από τον διοικητή , διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας και αφ΄ εταίρου του εκλεγμένου με παράτυπες και απαξιωτικές διαδικασίες ,προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου.

Ενημερώνουμε τον κερκυραϊκό λαό πως η πρακτική του “εντέλλεστε” εφαρμόζεται και δικαιολογείται σπάνια σε εξαιρετικά μη αναμενόμενες, έκτακτες και μη προβλέψιμες καταστάσεις

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ασκηθεί διοίκηση οργανισμού σε ευνομούμενη χώρα με παγιοποίσηση χρήσης εκτάκτων πρακτικών προκείμενου να διεκπεραιώνονται χρόνιες, αναμενόμενες, προγραμματισμένες και προβλεπόμενες ανάγκες.

Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Σε κάθε περίπτωση που οι γιατροί ζήτησαν εξηγήσεις για την νομιμότητα η μη της πράξης αλλά και για τον τρόπο πληρωμής της προσφερόμενης υπηρεσίας η απάντηση ήταν ασαφής επί της ουσίας του ερωτήματος αλλά και προκλητικά απειλητική.

Όσο και αν ψάξαμε δεν είδαμε πουθενά την ίδια αντίδραση της διοίκησης όταν το νοσοκομείο υποχρηματοδοτείται, όταν με τον πλέον δεσποτικό τρόπο υφαρπάζουν και αποσπούν γιατρούς στην Αθήνα χωρίς την παραμικρή εναντίωση σε κάθε προσπάθεια εξαθλίωσης των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν σε φασίζουσας νοοτροπίας πρακτικές , να συσπειρωθούν στα σωματεία και τις ενώσεις τους και να παλέψουν για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας προτάσσοντας την αξιοπρέπεια τους απέναντι στον αυταρχισμό όλων των πιστών ντόπιων αντιπρόσωπων της τρόικας και του σάπιου συστήματος που υπηρετούν.

Καλούμε τον κερκυραϊκό λαό να σταθεί αλληλέγγυος στον αγώνα μας, που είναι και αγώνας για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

Καλούμε άλλη μια φορά την διοίκηση να παραιτηθεί σε μια προσπάθεια για να σώσουμε οτιδήποτε και αν σώζεται.

 

EΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΕΝΙΑΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ