»Φαρμάκι» για τους ασφαλισμένους τo φάρμακo

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (δείτε εδώ) που περιέχει τον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμάκων δηλαδή που αποζημιώνουν (εν μέρει) τα ασφαλιστικά ταμεία. Μια «λεπτομέρεια βεβαίως που έχει όμως βαρύνουσα σημασία. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποζημιώνουν μόνο στο ύψος που έχει οριστεί ως ασφαλιστική τιμή για κάθε κατηγορία φαρμάκων. Σε περίπτωση που ο γιατρός ή ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο φάρμακο θα πληρώνει όχι μόνο τη συμμετοχή που του αναλογεί αλλά και το 50% της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στην ασφαλιστική τιμή και την τιμή του φαρμάκου που προμηθεύεται.

Εν ολίγοις επιβάλεται νέο χαράτσι και στα φάρμακα σε μια περίοδο μάλιστα που εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας είναι σε κατάσταση ένδειας ή δεν έχουν καμία ασφαλιστική προστασία.

Βεβαίως υπάρχει και η αρνητική λίστα δηλαδή φάρμακα αναγκαία που ο κάθε ασφαλισμένος πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του.

Η δωρεάν υγεία πλέον αποτελεί μακρινό όνειρο και η πρόσβαση στο φάρμακο και τις υπηρεσίες υγείας προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς που έχουν τα βαλάντια.

Συμπέρασμα: Το μνημόνιο δεν ανατρέπει μόνο τη ζωή μας αλλά βλάπτει σοβαρά και την υγεία μας.