Η κρίση πλήττει και τις μεταμοσχεύσεις

24

Ό,τι κατακτήθηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια και ειδικά την τελευταία πενταετία σε πανελλαδικό επίπεδο, με την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων, κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της κρίσης αφενός και των παλινωδιών του υπουργείου Υγείας αφετέρου.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Τάσος Χατζής, αλλά και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, Στυλιανός Καραταπάνης.

 

Αμφότεροι τόνισαν, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 καταγράφεται μία δραματική μείωση των δοτών οργάνων με μόλις 7 δότες, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012 ο αριθμός ήταν 20 δότες.

Οι αιτίες σύμφωνα με τον κ. Χατζή για την μείωση αυτή δεν οφείλονται τόσο σε μεταστροφή του τρόπου σκέψης των συγγενών των δοτών, όσο στις οδυνηρές ελλείψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως είναι η μείωση του αριθμού των κλινών στις ΜΕΘ, αλλά και η υποστελέχωση των μονάδων.

Η χρηματοδότηση του ΕΟΜ από το υπουργείο Υγείας περιορίστηκε το 2013 σε 100.000 ευρώ, όταν το 2012 χρηματοδοτήθηκε με 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο ΠΠΓΝΙ Μιχάλη Μήτση, το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με τη διαχείριση της κρίσης από την Πολιτεία.

«Για να λειτουργήσει όπως πρέπει ο χώρος των μεταμοσχεύσεων θα πρέπει να υπάρχει άριστος επαγγελματισμός και σωστή συνεργασία του υπ. Υγείας με τον ΕΟΜ και τις ΜΕΘ.

Όλο αυτό το σύστημα το τελευταίο διάστημα δε λειτουργεί, εξαιτίας των λανθασμένων παρεμβάσεων του υπουργείου, της υποχρηματοδότησης του συστήματος και των περικοπών σε προσωπικό και κλίνες στις ΜΕΘ», ανέφερε.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 λειτουργούν 145 λιγότερες κλίνες στις ΜΕΘ της χώρας, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σε ένα σύνολο 550-600 κλινών στην επικράτεια. «Σε περιστατικό που είχαμε πρόσφατα στη Χειρουργική Κλινική, χρειάστηκε η διακομιδή του ασθενούς σε Μονάδα Εντατικής και ο αριθμός προτεραιότητας εκείνης της ημέρας, που μας δόθηκε ήταν το 52, δηλαδή προηγούνταν άλλοι 51 ασθενείς για να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ».

Ο κ. Μήτσης ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για κάποια διαφοροποίηση στη στάση και τη νοοτροπία των συγγενών δοτών λόγω της κρίσης, αλλά γενικότερα καταγράφεται μία μεγαλύτερη αυτοσυντήρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καραταπάνης, το 2012 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας 47 μεταμοσχεύσεις ήπατος, ενώ άλλες 19 μεταμοσχεύσεις ήπατος σε Έλληνες ασθενείς πραγματοποιήθηκαν σε κέντρα του εξωτερικού.

Σημείωσε ότι οι ανάγκες σε μεταμόσχευση ήπατος στη χώρα μας, υπερβαίνουν κατά πολύ τους ανωτέρω αριθμούς, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός ασθενών δεν καταφέρνει να μεταμοσχευθεί, επειδή καταλήγει, προτού υποβληθεί στη μεταμόσχευση.

Ανησυχία για τη λειτουργία της Μονάδας στο ΠΠΓΝΙ Η μείωση του αριθμού των δοτών επομένως και των μεταμοσχεύσεων δημιουργεί ένα αρνητικό υπόβαθρο και εξίσου αρνητικές προοπτικές για τη λειτουργία της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων που μετρά λίγους μήνες λειτουργίας στο ΠΠΓΝΙ, με ιδιαίτερη ωστόσο επιτυχία. Ο κ. Μήτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μετεγχειρητική πορεία των μεταμοσχευθέντων, αφού από τους 12 συνολικά, χρειάστηκε να γίνει αφαίρεση νεφρικού μοσχεύματος μόνο σε μία περίπτωση. «Ωστόσο για να λειτουργήσει η Μονάδα μας και να σταθεί όπως πρέπει απαιτείται αύξηση των περιστατικών – από την αρχή του έτους έγινε μία μεταμόσχευση στα Ιωάννινα – ώστε να αποκτηθεί η απαιτούμενη εμπειρία από όλους εμάς και να υπάρχει η καλύτερη δυνατή διαχείριση. Είναι μία αλυσίδα που δυστυχώς, φαίνεται να σπάει», κατέληξε ο κ. Μήτσης.

Αναδημοσίευση από epirousgate – ΕΛΕΥΕΘΡΙΑ